Na današnji dan prije 22 godine, 31. avgusta 1997. godine, u tunelu u Parizu poginula je Dajana, princeza od Velsa. Prema zvaničnom izvještaju francuske policije, ona je bila u Mercedesu s vjerenikom Dodijem Al Fajedom i tjelohraniteljem.

Vozio ih je Henri Pol, šef osiguranja hotela Ric u Parizu. Prema navodima istrage, Henri Pol bio je pod jakim djelovanjem alkohola. Pokušavao je pobjeći od grupe paparaca na motorima koji su pratili automobil. Pri brzini od 180 kilometara na sat, Pol je izgubio kontrolu, Mercedes udario u stub, odbio se i udario u suprotni zid tunela. Dodi Al Fajed i Henri Pol odmah su poginuli, a Princeza preminula u bolnici četiri sata kasnije.

U januaru 2004. godine, Dejli Miror objavio je pismo, koje je Princeza dala batleru na čuvanje kao dokaz ukoliko joj se nešto desi. U pismu Dajana otkriva da će joj se dogoditi nesreća. “Ovo je najopasniji period u mom životu - moj muž planira “nesreću s autom“, otkazivanje kočnica ili ozbiljnu povredu glave“, piše Dajana u pismu batleru.

22 godina nakon pogibije, pouzdano se može reći da princezina smrt nije slučajna. Analize krvi vozača Henrija Pola bile su pogrešne, kako se kasnije u istrazi pokazalo jer su u mrtvačnici rezultati zamijenjeni.

Tehničar, koji je radio te noći u forenzičkoj laboratoriji, i koji je mogao zamijeniti nalaze, više nije živ. Također, evidentno je iz video snimka nadzornih kamera u hotelu Ric da Henri Pol nije djelovao pijano, niti je neko u hotelu primijetio da je pod djelovanjem alkohola.

Međutim, mediji su svjesno pustili u javnost informacije po kojima je Pol bio liječeni alkoholičar. Analize njegove jetre to su demantovale. Kobne noći, tunel i okolina bili su prepuni agenata britanske i francuske tajne službe, kojoj je, kako je kasnije utvrđeno, pripadao i vozač Henri Pol.

Mercedes nije bio vlasništvo Fajeda već hotela Ric. Zamjena je izvršena uoči polaska uz saglasnost Dodija Al Fajeda jer mu je predočeno da će tako zavarati paparace koji su ih čekali na izlasku iz hotela. Stručnjaci, neki od bivših agenata MI6, smatraju da je automobil bio modifikovan i nad njim izvršeno daljinsko preuzimanje kontrole upravljanja.

To znači da Henri Pol nije mogao kontrolisati vozilo, te da su kočnice i volan bili blokirani. U trenutku ulaska Mercedesa u tunel, sve policijske radio stanice u Parizu iznenada se izgubile prijem, čime je bila onemogućena brza komunikacija, što je Dajani moglo spasiti život.

I nadzorne kamere u tunelu iznenada su prestale raditi zbog čega trenutak sudara nije snimljen. Hitna pomoć kasnila je sat. Princezu, koja je još bila živa, hitna pomoć vozila je veoma sporo, prošavši pored tri bolnice koje su bile u blizini mjesta nesreće.

Ovu priču završavam detaljom iz prošlosti. Godine 1982., princeza Dajana srela se prvi i jedini put s Gracijom Patricijom od Monaka – Grejs Keli, koja je takođe umrla u sumnjivoj saobraćanoj nesreći, 13. septembra 1982. Tada je Dajana upitala Graciju: "Je li uvijek ovako užasno?“, misleći na pritisak monarhije i medija. Princeza Gracija je odgovorila: "Ne, postaće još gore!“ Ovim riječima kao da je naslutila vlastitu smrt. Njenoj sahrani prisustvovala je i Dajana. 15 godina kasnije, umrijeće i Dajana, takođe u čudnim okonostima i u čudnoj saobraćajnoj nesreći. I Dajanu i princezu od Monaka povezuju čudne okolnosti u kojima su stradale. I jedna i druga bile su omiljene. Sjećanja na njih žive i danas, 22 godine nakon Dajanine pogibije i 37 godina nakon pogibije princeze od Monaka, Grejs Keli.

/Mladen Marić/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

19
nov2019

Tužba protiv predsjednika i su...

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podigao disciplinsku tužbu protiv okružnog tužioca iz Banja Luke D...

19
nov2019

Pripadnici Policijske uprave G...

Povodom obilježavanja Krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijska upra...

19
nov2019

U Domu zdravlja Gradiška nesta...

U Domu zdravlja Gradiška nestalo je vakcina protiv gripa, potvrdili su u Higijensko-epidemiološkoj s...

19
nov2019

Dražine medalje za život

Da nastanak invaliditeta nije tako velika tragedija kao što to izgleda, najbolje dokazuje Draženko M...