955 Objavljeno 03 septembar 2019 Autor: Dario Drinić

Kulturna blaga gradiškog kraja, u jednom od najvećih lijevčanskih sela - Lamincima, nalazi se objekat od neprocjenjivog istorijskog značaja za Gradišku, Krajinu, ali i Republiku Srpsku.

Naime, u pitanju je je kuća - parohijski stan, podignut davne 1909. godine trudom mladog sveštenika Dušana Subotića kome su Laminci bili prvo parohijsko mjesto službovanja (1906-1912).

Ovaj jedinstven objekat, građen je po tipskom - austrougarskom projektu svešteničkih kuća, sa primjesama lokalne - lijevčanske arhitekture (konkretno mislim na trijem pred ulazom - koji danas ne postoji) do danas je ostao gotovo neizmjenjen.

Ono što je u cijeloj priči najzanimljivije jeste da je laminačka kuća identična onoj u kojoj se 1856. godine rodio Nikola Tesla. Dakle radi se o kući u Smiljanu u Lici - a na uporednoj fotografiji vidimo kolika je sličnost ova dva objekta.

Parohijski stan u Lamincima ove godine slavi svoj 110-ti rodjendan. Njegov značaj za istoriju i tradiciju Lijevča polja je nemjerljiv. Karakteristično je da je to jedini sačuvan objekat koji ima veze sa protom Subotićem - budući da je sve ostalo u istorijskom trajanju porušeno. Objekat je u vlasništvu SPC.

Preživio je Austrougare, Nijemce, ustaše, komuniste - a da li će preživjeti Srbe, od nas zavisi!?