Prema riječima ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđana Rajčevića dugoročna transformacija visokog obrazovanja bi trebala biti završena do 2035. godine. Tada ću i ja biti star, a pitaj Boga kakvi će biti ministrovi nasljednici.

Svaka transformacija visokog obrazovanja na našim prostorima je rađena nakradno, i najčešće se sjeklo sve, i što valja i što ne valja. Na kraju bi reforma išla iz korijena i niko se na nju nije mogao godinama priviknuti, a kada bi se privikao, došla bi neka nova, i tako konstantno Jovo na novo.

Kada govori o reformi visokog obrazovanja, predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković kaže da bi trebalo da se ugledamo na region, isti onaj region koji tapka u mjestu i u kome samo pojedinci u garažama prave ogromne iskorake. Primjera radi, ni jedno od 10 najtraženijih i najplaćenijih zanimanja danas, prije deset godina nije ni postojalo. Kakav onda region, region nama služi za to da sve što tamo vidimo prepišemo, i sprovedemo onako kako nama odgovara.

U Zakonu o visokom obrazovanju Republike Srpske u članu 2) stav 1. piše da je "visoko obrazovanje djelatnost od opšteg društvenog interesa u Republici". Vođen ovom rečenicom zakona, zapitam se zašto je sve centralizovano u Banjaluci i zašto Banjaluka ima najviše interesa dok svi ostali student troše u njoj, ostanu tu živjeti ili “pobjegnu” u inostranstvo.

Zašto se ne bi napravila regionalizacija, gdje bi recimo sjedište određenih fakulteta preselili u druge gradove ili opštine. Primjer grada Gradiška, koji ima potencijal i svu tehničku mogućnost da bude sjedište Poljoprivrednog fakulteta, je samo jedan od mnogo primjera koji bi donio napredak ostatku Srpske i unaprijedio njene lokalne zajednice. Kada mislim na tehničke mogućnosti, onda mislim na blizinu Banjaluke, bogat poljoprivredni kraj i geografski potencijal, bogat istorijat širokog spektra poljoprivrednih aktivnosti na ovom prostoru.

Ovako imamo stanje da nam se manje lokalne zajednice pustoše, gubimo sela, a centralizacija u Banjaluci proguta i ono malo mladeži koja odolijeva migriranju na zapad.

Dočekali ili ne tu 2032. godinu, svakako ćemo gubiti manje lokalne zajednice. Jedan od načina da to usporimo jeste regionalizacija Univerziteta u Banjoj Luci, koja može biti pionirski poduhvat u spašavanju Republike Srpske, jer je došlo vrijeme da nam je svaki mladi čovjek bitan, a aktuelna vlast nam ne dokazuje da ima alate da zadrži ljude i spriječi njihovu emigraciju.

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

13
dec2019

Sutra svečani doček za zlatnu...

Svečani doček za zlatnu teniserku grada Gradiška, koja je naš grad proslavila u dalekoj Americi, osv...

13
dec2019

Odgađa se izbor najboljih fudb...

Usljed blokade rada Fudbalskog saveza Republike Srpske, zbog intervencije Republičke uprave za inspe...

13
dec2019

Film "Djeca Kozare"...

Režiser Lordan Zafranović izjavio je da je potpuno razočaran što Filmski centar Srbije treći put ni...

13
dec2019

Inspekcija zabranila rad FSRS,...

Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila je rad Fudbalskom savezu RS ka...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka