Prošlo je već vise od jednog vijeka od kada su se počeli izdavati paroiš kraljevine jugoslavije a i danas je vrelo zanimljivo šta je u njemu pisalo kao savjet ljudima koji su iz nje odlazili da bi živjeli i radili negdje drugdje.

U potpunosti vam prenosimo šta je pisalo u pasošu Kraljevine Jugoslavije kao poruka iseljenicima:

– "Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema željezničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i djeci.

– Budi posve spreman za iskrcanje, čim brod stigne u luku. Rublje na Tebi neka je čisto, a odelo uredno i lice vedro.

– U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj. – Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će Te poštovati i tražiti radnici i poslodavci.

– Ne opijaj se i ne kockaj.

– Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske Štedionice, jer Ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran, pošto država jamči za to. Ne poveravaj novac raznim nepoznatim bankarima, posrednicima i agentima.

– Ako Ti je potreban kakav savet, zaštita, ili što drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika.

– Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj maternji jezik i sa svojom decom razgovaraj samo na maternjem jeziku bez obzira da li su deca rođena u starom kraju ili u novoj zemlji. A sada bilo Ti sretno i do viđenja! Znaj, da će se Tvoja otadžbina veseliti Tvome povratku."

Gospode Bože molim ti se da se vrati vrijeme da država počne da razmišlja o svom narodu, pa i onda kada su prisiljeni da odu iz rodnog kraja. I tamo gdje idu treba da čuvaju svoje dostojanstvo, kao i dostojanstvo zemlje iz koje potiču.

E ovako je to dostojanstveno cijenila i na njega upozoravala Kraljevina Jugoslavije, čiji dinar je bio od dolara jači. Vrlo sažeto, lijepo, a korisno savjetovala svoje građane opominjući ih da sačuvaju sve ljudske vrijednostii da u najljepšem svjetlu budu na ponos i onih gdje idu a li isvoje otadžbine. A danas kada se dičimo da imamo državu sve više mi se čini da je mojoj državi strašno stalo da se građani sele i ispisuju iz državljanstva koja se skupo naplaćuju (više od 4 prosječne plate) ne vodeći računa da nam na taj način ostaju prazni gradovi i sela.

A narod zbog lošeg života mora ići ''trbuhom za kruhom'', bojim se da veliki beoj tih mladih i uglavnom obrazovanih nikada neće vratiti a nemaju se baš čega lijepog ni sjećati što se tiče odnosa države prema njima.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

13
dec2019

Sutra svečani doček za zlatnu...

Svečani doček za zlatnu teniserku grada Gradiška, koja je naš grad proslavila u dalekoj Americi, osv...

13
dec2019

Odgađa se izbor najboljih fudb...

Usljed blokade rada Fudbalskog saveza Republike Srpske, zbog intervencije Republičke uprave za inspe...

13
dec2019

Film "Djeca Kozare"...

Režiser Lordan Zafranović izjavio je da je potpuno razočaran što Filmski centar Srbije treći put ni...

13
dec2019

Inspekcija zabranila rad FSRS,...

Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila je rad Fudbalskom savezu RS ka...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka