O stradanju moga naroda na Kosovu i Metohiji koje traje, traje, traje i trajaće još mnogo godina, pisali su i pisaće mnogi. Nije samo mart 2004. godine bio stradalnički za moj narod dole. Stradao je i prije, a strada i danas, ma šta mi gledali i slušali u medijima kako napreduju pregovori sa privremenim vlastima u Prištini, vlastima koje predstavljuju koljači tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Svako malo čujemo da je neko ubijen, ubijen je Oliver Ivanović 16. januara ove godine, zapaljena kuća, zapaljeno sijeno, zapaljeno... Ali izgorilo nije i neće srpstvo na Kosovu i Metohiji.

Marta te 2004. godine Kosovo i Metohija su ostali bez 4.012 Srba, protjerani su. Ubijeno je 28 ljudi, uništeno ili oskrnavljeno 38 pravoslavnih crkava i manastira, crkvenih zgrada blizu 100, preko 900 srpskih domova spaljeno u ovoj „akciji“ koja je trajala tri dana. Etnički je očišćena Priština, Prizren, Đakovica, Peć, Uroševac, Štimlje, Podujevo, Gnjilane, Lipljan, Kosovo Polje, Svinjar, Belo Polje, Biča, Grabac...

I sve to kako reče mitropolit Amfilohije „uz prisustvo najmoćnije vojske svijeta, koja je tamo došla da navodno donese mir“. Procjenjuje se da je na Kosovu i Metohiji tada bilo oko 35.000 pripadnika vojnih misija, dakle tri srpska civila je čuvao jedan naoružani vojnik ili policajac, ipak je sve urušeno za manje od 72 sata, od enklava pa do većih gradskih sredina poput Kosovske Mitrovice.

Tzv. Kosovo je februara 2008. proglasilo nezavisnost, priznalo ga je 110 zemalja svijeta. Srbija je priznala lične karte i registarske tablice koje izdaje MUP tzv. Kosova. Godine 2013. potpisan je Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Na parlamentarnim izborima na tzv. Kosovu 2017. godine Srpska lista, koja ima podršku Beograda, osvojila je devet mandata u Skupštini, moram reći, tzv. Kosova. Kako će se situacija odvijati po Srbe na Kosovu, ne možemo znati, lako neće biti sigurno. A na lako nisu ni naučili. Da li to možda okajavamo kletvu Lazarevu?

Mi zaboraviti ne smijemo, hrišćanski je praštati, neka oprosti ko može krv i suze sa Kosova i Metohije.

 

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
nov2019

LVS "Most" vas poziv...

Već 10 godina radimo na osnaženju mladih i podstičemo ih na kreativno razmišljaje i izražavanje. U i...

20
nov2019

Kampanja studenata socijalnog...

Grupa studenata socijalnog rada iz Banja Luke danas je na Trgu Krajine održala kampanju u okviru pro...

20
nov2019

Sud izbjegava presuditi o zlou...

„Robne rezerve Republike Srpske“ uputile su danas urgenciju Okružnom privrednom sudu Banjaluka da do...

20
nov2019

Osumnjičeni za napad na novina...

Nedeljko Dukić, osumnjičeni za pokušaj ubistva novinara "BN televizije" Vladimira Kovačevića, nalazi...