Kažem sebi, nemoj Dejo bolan pisati više ove kolumne, ne možeš ni pomoći ni ispraviti krivu Drinu, ali na neke gluposti čovjek stvarno ne može da ne kaže ništa. Stvarno ne treba ništa da nas čudi, šta je to još ostalo glupo a da nas nije zadesilo za ovih tridesetak godina. Licemjerje je čini mi se najgore.

Reče juče  u Trebinju hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović kako je Mostar „nezamisliv bez Srba“, a vladika zahumsko- hercegovački Grigorije nazva Čovića „dragim prijateljem koji Srbima pomaže u Mostaru i koji je UVIJEK bio blagonaklon prema srpskoj zajednici“. Da su ove riječe razmijenjene između vjerskih velikodostojnika znali bi da lažu jedni drugima, a tek ovde.

Isti taj Dragan Čović je predsjednik HDZ-a BiH. Stranke koja je po ko zna koji put odbila da glasa da Srbi postanu konstitutivan narod u Hercegovačko- neretvanskom kantonu. Niti jedan predstavnik hrvatskih stranaka nije glasao za. Podsjetimo Ustavni sud FBiH je još 2002. godine donio odluku o konstitutivnosti Srba u HNK-u, a ona do danas nije provedena, uvijek zbog kočenja od strane HDZ-a. A slična strav je i u kantonu 10 gdje ću navesti samo jedan primjer. Vlada ovog kantona je takođe pod palicom HDZ-a, ova Vlada i dalje koristi obilježja koja je Ustavni sud proglasio neustavnim jer se u njima pronalazi samo hrvatski narod. Isti je bio za vrijeme Herceg Bosne. Srbi imaju vlast u Drvaru, Grahovu i Glamoču, ali šta vrijedi kad je sva vlast u Livnu, a ona nema obzira prema Srbima povratnicima. Koči ih gdje god mogu. Nažalost, isti taj Čović je još nekima mio i drag gost, saradnik, pobratim, nije vladika Grigorije jedini koji ga hvali. Ali to je za neku drugu priču, reći ću samo „upamet se...“

Koordinacija srpskih udruženja  grada Mostara izrazila je takođe nezadovoljstvo odnosom Čovića prema njima i pozvala srpske predstavnike na svim nivoima vlasti da preduzmu mjere zbog „grubog kršenja prava srpskog naroda u Hercegovačko- neretvanskom kantonu“.

Ja ne vjerujem da nam je prijatelj, niti bi ga tako nazvao, sa takvima treba da  sarađujemo onoliko koliko  moramo. Da ne ispane da napadam Hrvate, odmah da se ogradim, ovo sam napisao protiv Dragana Čovića i HDZ-a BiH, a ne protiv Hrvata.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...

21
okt2019

Zaplijenjena droga u Gradišci,...

Lj.B. i R.S. iz Gradiške uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično djelo "Neovlaštena proizvod...