Na današnji dan 1942. u Jastrebarskom je osnovan ustaški logor za djecu, većinom srpske nacionalnosti.

Prvih 650 djece logoraša u Zagreb je stiglo iz Stare Gradiške. Na putu je umrlo 17 djece, a na zagrebačkom kolodvoru još 30, dok je 37 najteže oboljele djece smješteno u bolnicu u Zagrebu, ali su i ona umrla.

Logor za djecu od 6 mjeseci do 14 godina

U iduća dva dana stigla su nova djeca, da bi krajem jula 1942. u Jasku stiglo još 850 djece iz logora Jablanac, a 5. avgusta još 800 djece iz logora Mlaka. Ova dva logora nalazila su se u srpskim selima Mlaka i Jablanac između Stare Gradiške i Jasenovca.

Posljednji transport bio je prevoz dječaka iz logora Gornja Rijeka 14. avgusta. Odlučeno je da oko polovina djece bude smještena u barake u obližnjem selu Reke. U oba logora bilo je oko 3330 djece, od kojih je od jula do zatvaranja logora u septembru 1942. umrlo 768.

Logor je bio za djecu u dobi od šest mjeseci do 14 godina. Većina djece logoraša bila je smještena u prostorijama dvorca Erdody i barakama koje je talijanski okupator 1941. izgradio za smještaj vojnih konja. Uslovi u kojima su djeca boravila bili su katastrofalni, a mnoge časne sestre zadužene kao čuvarice logora isticale su se u zlostavljanju.

Grobar pokopao dječja tijela na livadi

Bivši logoraš Mihajlo Veljić prisjetio se tih mučnih dana, piše Antifašistički vjesnik.

"Časne su se sestre držale loše, iako ne mogu reći da su ubijale djecu, ali su ih maltretirale i tukle. Smrtnost je bila velika pa je svakodnevno dolazio mjesni grobar i dječja tijela pokopavao na livadi na kojoj su se pokopavli Židovi i neki žandari jer po tadašnjim zakonima, pravoslavna djeca nisu mogla biti pokopana na mjesnom groblju", rekao je Veljić.

Glavna upravnica logora, časna sestra Barta Pulherija, inače šogorica ustaškog doglavnika Mile Budaka, nakon rata proglašena je ratnim zločincem.

/MM/index.hr./ 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
okt2019

U OŠ ''Vasa Čubrilović'' održa...

U cilju sprečavanja maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja, policijski službenici Policijsk...

23
okt2019

Jedna osoba poginula u saobrać...

Jutros se u 9 časova na magistralnom putu Kozarska Dubica-Gradiška, na raskrsnici ulica Preobražensk...

23
okt2019

Ovo su cijene mjesečnih karata...

Izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, koji je usvojila Narodna skupština, vozače na auto-pu...

23
okt2019

Stravičan sudar na putu Dubica...

U stravičnoj saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila kod Kozarske Dubice poginula je jedna osoba, a če...