Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da resorno ministarstvo insistira na uspostavljanju dualnog obrazovanja i spajanja teorije i prakse u izvođenju nastave da bi nakon završene srednje škole imali stručno osposobljen kadar koji bi automatski mogao da se prilagodi potrebama privrede i tržišta rada.

Trivićeva je rekla novinarima u Gradišci da je u ovoj lokalnoj zajednici uspostavljen dobar model saradnje srednjih stručnih i tehničkih škola gradske uprave, privrednih subjekata i Gradske uprave.

Ona je istakla da treba nastaviti u tom pravcu i analizirati koji su obrazovni profili potrebni na području grada Gradiška, gdje će u ovoj godini početi sa radom još jedna kompanija iz oblasti tekstilne industrije koja će tražiti kvalifikovane radnike. 

"Zadatak je da stvorimo sve uslove za školovanje adekvatnih kadrova i da im lokalna zajednica, u saradnji sa privrednicima, omogući zaposlenje", rekla je Trivićeva, koja je danas razgovarala sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem o upisnim politikama u srednjim školama, kao i sistemu obrazovanja u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Ona istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u januaru u saradnji sa svim aktivima direktora napravilo preliminarnu listu potrebnih invasticija u školske objekte. Trenutno se, dodala je, radi selekcija primarnih investicija koje će Vlada i predsjednik Republike Srpske finansirati, kao i u u okviru projekta energetske efikasnosti.

"Prethodne godine škole su Ministarstvu dostavile prijedloge za rekonstrukcije prema principu energetske efikasnosti i u dogledno vrijeme će imati zvanične podatke komisija koje su izašle na teren, nakon čega slijedi odabir škola koje će biti rekonstruisane u okviru ovog projekta", pojasnila je Trivićeva.

Adžić je istakao da je prioritet da iz gradiških srednjih škola izlaze kadrovi koji su potrebni privredi i da je Gradiška već krenula u dobrom pravcu obzirom na to da su u Tehničkoj školi uvedena zanimanja CNC tehničar i tehničar informacionih tehnologija, a u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi će od naredne godine biti obrazovani tekstilni tehničari.

Adžić je zahvalio Trivićevoj jer će Osnovna škola "Petar Kočić" u Novoj Topoli biti uvrštena u projekat energetske efikasnosti, te dodao da će za rekonstrukciju prema principu energetske efikasnosti biti predložene gradiška Gimnazija i Osnovna škola "Vuk Stefanović Karadžić" u Turjaku.

On je istakao da je od Trivićeve dobio uvjerenje da će Ministarstvo podržati i određene projekte koje su predloćili gradiški Kulturni centar i Zavičajni muzej u vezi sa kulturnim i društvenim događajima koji imaju trediciju.

Trivićeva i Adžić su danas posjetili Tehnički školu i preduzeće "Tikt manufaktura" u kojem se obavlja preksa učenika ove škole i koje je školi doniralo vrijednu opremu i mašine.

/Srna/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

24
apr2019

Najmlađi grad u Republici Srps...

Istorija same Gradiške izdvaja se kao značajna.

24
apr2019

Danas se ne očekuje veća gužva...

Na graničnom prelazu u Gradišci se tokom današnjeg dana ne očekuje veće zadržavanje vozila, pa se sa...

23
apr2019

Predsjednik Skupštine Banjaluk...

Danas je predsjednik Skupštine grada Banjaluka gospodin Zoran Talić, došao u posjetu Košarkaškom klu...

23
apr2019

Uzgoj goveda u sistemu „krava-...

Pored niza poznatih uzgojnih oblika u govedarstvu u Sjedinjenim američkim državama se u poslednje vr...