Godina na izmaku nam je bar što se tiče politike mnogo toga donijela, no, po nečemu se posebno izdvaja, a to su politički transferi, preletači, papci, ili kako ih već zovu. Ova pojava nije mimoišla ni naš grad, pa vam donosimo presjek stanja u SO Gradiška.

Odmah nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora i ubjedljive pobjede Zorana Adžića za načelnika opštine Gradiška, bilo je poznato da će većina u lokalnoj skupštini biti formirana u taboru okupljenom oko SNSD-a. Ali da će vlast tada imati podršku 18 odbornika, a samo godinu dana nakon formiranja vlasti dostići podršku 24 odbornika malo ko je mogao i zamisliti.

Savez nezavisnih socijaldemokrata  je nakon izbora 2016. godine u Skupštini opštine Gradiška imao 10 odbornika, da bi danas imao 13 u svom odborničkom klubu. U međuvremenu u SNSD ulaze veliki krtičar ove stranke Mirko Pisarić, koji je u SO Gradiška prošao na listi „Goran Đorđić-Gradiška mora naprijed“, i šampion prelazaka i transfera Predrag Ljubičić, koga ne drži mjesto, jer je do sada  bio član i PDP-a i SDS-a, prošao je u Skupštinu na listi Izvornog SDS-a (današnje Ujedinjene Srpske), ali i on danas djeluje u klubu odbornika SNSD-a. Nakon smrti Saše Mašića, nezavisnog odbornika sa liste nacionalnih manjina, u SO ulazi Mehmed Kahrić, koji je na listi takođe bio nezavisni kandidat, ali istog dana sa polaganjem odborničke  zakletve prilazi klubu SNSD-a, pocrvenio preko noći.

Srpska demokratska stranka doživjela je krizu iz koje još nije izašla. Ta kriza se odvijala kako u vrhu stranke tako i na lokalu. U Gradišci je SDS nakon izbora bio najjača opoziciona stranka, sa pet odbornika u SO Gradiška. Danas nema odborničkog kluba, jer ima svega dva odbornika. Rasulo u gradiškom SDS-u nakon prošlogodišnjih izbora počelo je odlaskom odbornika Vujadina Miljića u nezavisne odbornike. Fama oko SDS-a se nastavlja djelovanjem Saše lazića, koji se sa poslanikom PS BiH Đorđom Krčmarom svako malo upućuje prema sjedištu SDS-a u Banjaluci i raspravlja s ni manje ni više nego predsjednikom Vukotom Govedaricom. Sve kulminira izbacivanjem Lazića iz SDS-a, što njega nije omelo ni malo, jer je svoj angažman nastavio u DNS-u. Njegovim stopama, doduše ne tako burno, otišla je iz SDS-a i odbornica Vanje Stojnić, koja djeluje kao nezavisna odbornica.

Demokratski narodni savez osvojio je na lokalnim izborima tri mandata, ali im prilazi Saša Lazić, koji je kako smo napomenuli izbačen iz SDS-a.

Turbulencije su bile izražene i u stranci Ujedinjena srpska (Izvorna SDS). Ova stranka je formiranjem prošla „trnovit put“, da bi trnovito bilo i u samom funkcionisanju. Stranka je na izborima osvojila tri mandata, u međuvremenu im prilazi odbornik Stanislav Kozminčuk, koji je mandat dobio na listi „Goran Đorđić-Gradiška mora naprijed“, i to tek kada je mandat vratio Nikola Soldatić. Ali Ujedinjenu Srpsku ubrzo napušta Predrag Ljubičić. Tako da ostaju na tri odbornika.

Lista „Goran Đorđić-Gradiška mora naprijed“ je ujedno i najveći promašaj prošlih izbora. Ova stranka osvaja dva mandata koji pripadaju Goranu Đorđiću i Nikoli Soldatiću. Obojica mandate prepuštaju Mirku Pisariću i Stanislavu Kozminčuku, koji politički angažman nastaljaju u SNSD-u, odnosno Ujedinjenoj Srpskoj. Tako da ova lista, odnosno Stranka napredna srpska, postaje vanparlamentarna stranka u SO Gradiška.

Klubovi odbornika Partije demokratskog progresa i Socijalističke partije nisu imali osipanja, ali ni pojačavanja svojih redova, PDP i dalje ima četiri, a SP dva odbornika.

Kao što vidimo, šareno da šarenije teško može biti, a tek je prva od četiri godine mandata iza nas. Šta će još biti vidjećemo. Jedno je sigurno, svi ne mogu biti na vlasti, pa je pitanje ko će uzeti veći dio kolača, kao i pitanje za nas da li se to stvarno tako brzo mjenjaju ubjeđenja, ili su po sredi neki drugi interesi.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

11
dec2018

Mjesec (borbe protiv) ovisnost...

Nekada je droga bila strašna, svi su je se plašili, bježali od pomisli da im se komšija na kraju sel...

11
dec2018

PU Gradiška obilježila Međunar...

Policijska uprava Gradiška, javnom kampanjom koju je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova R...

11
dec2018

Mladi na selu: „Hoću da sam sv...

Na petnaestak kilometara od Banjaluke na glavnom putu prema Prijedoru smješteno je lijepo i pitomo n...

09
dec2018

Kaliopi i ja

Početi iz početka... nikad nije lako... poprilično smarajuće, ali vrijedi, jer pretočiti interne rij...