Stanovnici Srpske u prosjeku su dužni 2.590 maraka bankama, stoji u analizi Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT. Analizirali su podatke Agencije za bankarstvo za prošlu godinu i došli do zanimljivih rezultata. Kada su zaduženost stanovinka Republike Srpske uporedili sa zaduženošću stanovnika u pet republika bivše Jugoslavije, kažu, nismo najlošiji.

“Iz ovih podataka se čini da su građani Republike Srpske među manje zaduženim građanima regiona, budući da se na toj skali nalazimo kao četvrti, pri čemu smo 3,6 puta manje zaduženi od građana Slovenije i oko tri puta manje zaduženi od građana Hrvatske,” rekao je Marko Đogo, ekonomista udruženja ekonomista SWOT.

Prema podacima Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koje su koristili u SWOT-u, ukupni krediti dati domaćinstvima Republike Srpske na kraju 2018. godine iznosili su 2.973.048.000 maraka i činili su 46,6 odsto svih kreditnih plasmana banaka. Zanimljiv je rezultat kada se kao parametri uzmu nivo plata i zaposlenosti u Srpskoj i državama u regionu. Tačnije - koliko plata je potrebno da bi stanovnici svake države vratili svoje dugove. 

“Svaki građanin Republike Srpske bi trebao da radi 3,02 mjeseca kako bi otplatio svoj dug bankama, kod HrvatsKe to je 4,86 mjeseci, kod Slovenije 4,17, kod Crne Gore 4,16 mjeseci. Dakle po ovom kriterijumu smo opet na četvrtom mjestu. Ali razlika između nas i recimo Hrvatske je značajno manja, nismo više tri puta manje zaduženi nego smo 40 odsto manje zaduženi,” kaže Đogo. 

U “trećoj nijansi” računanja zaduženosti parametar je bio stopa zaposlenosti. Po toj računici, svaki zaposleni građanin Republike Srpske bi trebao da radi 8,10 mjeseci kako bi otplatio svoj dug bankama, pod uslovom da ništa ne troši. Hrvat bi trebao da radi 10,30 mjeseci, Crnogorac 8,76 i Slovenac 7,65 mjeseci.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

17
jul2019

Šta sa sobom nosi fejsbuk apli...

Napravite kvalitetne selfije na kojima će vam zavidjeti čak i sjajni časopisi, uz svega par dodira!...

17
jul2019

PU Gradiška održala pres konfe...

U Policijskoj upravi Gradiška, danas 17.07.2019. godine, održana je pres konferencija za novinare na...

17
jul2019

Kako najlakše preći granicu u...

Jedna od najvećih briga kako Gradiščana tako i svih stanovnika koji prelaze preko Graničnog prelaza...

16
jul2019

Potpisan ugovor o izgradnji mo...

Predstavnici "Hrvatskih cesta" potpisali su danas u Zagrebu ugovor o početku izgradnje mosta na Savi...