Poreska uprava RS je u prvom polugodištu ove godine nadležnim tužilaštvima dostavila 12 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su budžet Srpske oštetili za 1,1 milion KM.

U Poreskoj upravi kažu da su izvještaje tužiocima dostavili zbog sumnje na utaju poreza i doprinosa, zloupotrebu položaja i ovlašćenja, falsifikovanje isprave, te nepravilnog izdvajanja sredstava.

- Najviše izvještaja, čak osam, podneseno je zbog sumnje na utaju poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 1,01 milion maraka, za koliko je oštećen budžet RS - naveli su u Poreskoj upravi.

Kako su dodali, zbog sumnje da su počinili to krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima “GOinfo” Banjaluka, “Euro K 2007” Banjaluka, Rukometni klub veterana Prijedor, “Agrokom VD” Srbac, “Klub Aparthotel Vučko” Pale, “Šop end Go” Bijeljina, “Boden Agrar JS Sema” Banjaluka i “Mald” Gradiška.

Poreska uprava nadležnim tužilaštvima podnijela je i dva izvještaja protiv odgovornih lica u preduzećima “Malpreks” Banjaluka i “HA-grad” Teslić zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj ili ovlašćenje, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 41.798 KM.

- Jedan izvještaj nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo podnesen je protiv odgovornog lica u preduzeću “Dva javora” Pale, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava, čime je po republički budžet pričinjena šteta u ukupnom iznosu od 20.534 KM - naveli su u Poreskoj upravi RS.

Dodali su da je nadležnom tužilaštvu podnesen i izvještaj zbog osnova sumnje da je odgovorno lice u preduzeću “Put” Banjaluka počinilo krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže da je dobro što sistem funkcioniše i da se na ovaj način potvrđuje da poreski organi obavljaju svoju funkciju u sve većem kapacitetu i nastoje da spriječe zloupotrebe u sistemu poreskih obveznika.

- Suzbijanjem zloupotreba fiskalni prihodi rastu. Svi smo mi poreski obveznici po nekom osnovu i što sistem bude bolje funkcionisao, novca u budžetu biće više i moći će se izdvajati i ulagati u sve segmente društva. Naravno, potrebno je prvo dokazati da su te zloupotrebe zaista učinjene, kako bi iznosi bili naplativi - kazao je Ljuboja.

Rad na terenu

U Poreskoj upravi RS kažu da podaci o podnesenim izvještajima nadležnim tužilaštvima pokazuju da je i u ovoj godini nastavljen intenzivan rad na terenu s ciljem razotkrivanja krivičnih djela iz oblasti poreza. Poreska uprava lani je nadležnim tužilaštvima dostavila 26 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS u iznosu od 3,2 miliona KM.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Torpedu derbi uz 11 žutih kart...

Minulog vikenda u Područnoj ligi Gradiška na rasporedu su bili mečevi šestog kola.

23
sep2019

Predsjednik FS RS Mile Kovačev...

Čitav život radio sam po propisima i pravilima, a tako će biti i ubuduće. Neću napustiti mjesto pred...

23
sep2019

Zbog alkohola policajci u Grad...

Na području Policijske uprave Gradiška tokom vikenda realizovana je akcija pojačane kontrole saobrać...

23
sep2019

Domaćin FK ''Republika Srpska'...

Na imanju Srpske bratske pomoći nedaleko od Čikaga domaćin 27. „Srbijede“, Fudbalski klub „Republika...