Poreska uprava RS je u prvom polugodištu ove godine nadležnim tužilaštvima dostavila 12 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su budžet Srpske oštetili za 1,1 milion KM.

U Poreskoj upravi kažu da su izvještaje tužiocima dostavili zbog sumnje na utaju poreza i doprinosa, zloupotrebu položaja i ovlašćenja, falsifikovanje isprave, te nepravilnog izdvajanja sredstava.

- Najviše izvještaja, čak osam, podneseno je zbog sumnje na utaju poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 1,01 milion maraka, za koliko je oštećen budžet RS - naveli su u Poreskoj upravi.

Kako su dodali, zbog sumnje da su počinili to krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima “GOinfo” Banjaluka, “Euro K 2007” Banjaluka, Rukometni klub veterana Prijedor, “Agrokom VD” Srbac, “Klub Aparthotel Vučko” Pale, “Šop end Go” Bijeljina, “Boden Agrar JS Sema” Banjaluka i “Mald” Gradiška.

Poreska uprava nadležnim tužilaštvima podnijela je i dva izvještaja protiv odgovornih lica u preduzećima “Malpreks” Banjaluka i “HA-grad” Teslić zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj ili ovlašćenje, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 41.798 KM.

- Jedan izvještaj nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo podnesen je protiv odgovornog lica u preduzeću “Dva javora” Pale, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava, čime je po republički budžet pričinjena šteta u ukupnom iznosu od 20.534 KM - naveli su u Poreskoj upravi RS.

Dodali su da je nadležnom tužilaštvu podnesen i izvještaj zbog osnova sumnje da je odgovorno lice u preduzeću “Put” Banjaluka počinilo krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže da je dobro što sistem funkcioniše i da se na ovaj način potvrđuje da poreski organi obavljaju svoju funkciju u sve većem kapacitetu i nastoje da spriječe zloupotrebe u sistemu poreskih obveznika.

- Suzbijanjem zloupotreba fiskalni prihodi rastu. Svi smo mi poreski obveznici po nekom osnovu i što sistem bude bolje funkcionisao, novca u budžetu biće više i moći će se izdvajati i ulagati u sve segmente društva. Naravno, potrebno je prvo dokazati da su te zloupotrebe zaista učinjene, kako bi iznosi bili naplativi - kazao je Ljuboja.

Rad na terenu

U Poreskoj upravi RS kažu da podaci o podnesenim izvještajima nadležnim tužilaštvima pokazuju da je i u ovoj godini nastavljen intenzivan rad na terenu s ciljem razotkrivanja krivičnih djela iz oblasti poreza. Poreska uprava lani je nadležnim tužilaštvima dostavila 26 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS u iznosu od 3,2 miliona KM.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

20
jul2019

Počeli “Dani dijaspore” u Dubr...

Trodnevna manifestacija “Dani dijaspore” počela je nastupom kulturno-umjetničkih društava na stadion...

20
jul2019

Drugi Pub kviz u Gradišci iz p...

Zapisi iz svakodnevice jednog namćora (osjetljivog na zvuke) - dan tristo šesti.

19
jul2019

U Podgradcima grad napravilo u...

U posljednje vrijeme Gradiška se suočava sa sve češćim naletima nevremena koje za sobom ostavlja ozb...

19
jul2019

Srpčanin počinio krađu i tešku...

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 18.07.2019. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Ban...