Premijer Republike Srpske Radovan Višković posjetio je danas opštinu Srbac i zajedno sa načelnikom opštine obišao jednu od dvije škole koja je oštećena zbog jakog nevremena i vjetra. Nevrijeme je u ovoj opštini pričinilo štetu na oko hiljadu objekata, među kojima su dvije škole.

Na teritoriji opštine vanredna situacija je još uvijek na snazi, u toku dana i sutra očekuje se popravak u vodosnabdijevanju, a tek nakon toga i puštanje električne energije.

Još se ne zna koliko sredstava za saniranje štete će izdvojiti Vlada Republike Srpske, a koliko opština Srbac, a sve će biti jasnije nakon što komisija izađe na procjenu štete,.

Višković  je rekao da će Vlada Srpske finansijski pomoći saniranje štete u ovoj, ali i ostalim lokalnim zajednicama u Republici koje su prouzrokovane nedavnim vremenskim nepogodama.

"Nastalu štetu saniraćemo što prije, jer bi moguće nove vremenske neprilike prouzrokovale dodatni problem. U Srpcu su, osim domaćinstava, oštećeni i objekti Osnovne škole, Doma zdravlja i Vatrogasni dom", rekao je novinarima Višković danas nakon sastanaka sa načelnikom ove opštine Mlađanom Dragosavljevićem.

Višković je dodao da će se nastojati pomoći i domaćinstvima u drugim opštinama u Srpskoj koja su pretrpjela štetu u nedavnim vremenskim nepogodama.

"Kada je riječ o saniranju štete u poljoprivredi, zadužene će biti opštinske komisije i Ministarstvo poljoprivrede jer nam je cilj da pomognemo svima", dodao je on.

On je napomenuo da su radnici "Elektrokrajine" iz lokalnih zajednica u blizini Srpca uključeni u saniranje štete na dalekovodima i niskonaponskoj mreži.

"Nadam se da će šteta uskoro biti sanirana, a najvažnije je da u Srpcu nije bilo stradalih ljudi", istakao je Višković i napomenuo da će iznos sredstava koje će doznačiti Vlada biti utvrđen nakon što bude izvršena procjena štete na terenu u lokalnim zajednicama.

Dragosavljević je naglasio da je šteta prouzrokovana vremenskim nepogodama na području Srpca velika, te da je još na snazi vanredna situacija.

"Intenzivno radimo na stvaranju uslova za ukidanje vanredne situacije. Dio opštine još nema struju, a 400 domaćinstava je bez vode. Međutim, vjerujem da većinu problema možemo sanirati večeras, najkasnije sutra", dodao je Dragosavljević.

On je rekao da će u narednom periodu biti procijenjena šteta i dodao da je u vremenskim nepogodama oštećeno hiljadu domaćinstava, dio infrastrukturnih objekata značajnih za opštinu, ali i poljoprivrednih gazdinstava.

"Komisija će procijeniti štetu i vjerujem da ćemo je uz pomoć Vlade uspješno sanirati. Nažalost, opština nema dovoljno sredstava, ali je Vlada Srpske nama i do sada pomagala", dodao je Dragosavljević.

Sjeverni pojas Republike Srpske proteklog vikenda zahvatilo je nevrijeme sa jakim vjetrom, gradom i kišom, koje je na području uz rijeku Savu izazvalo materijalnu štetu.

/Nezavisne/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
nov2019

Derbi: Futsaleri ''Boračke'' i...

Nakon dva odigrana kola u Drugoj futsal ligi Republike Srpske, grupa zapad, na red je došao prvi sud...

21
nov2019

''Zimski grad'' i poznati izvo...

Otvaranje ovogodišnje ''Gradiške zime'' planirano je 15. decembra uz koncert Amadeus benda, a svečan...

21
nov2019

Policijska uprava Gradiška obi...

Pripadnici Policijske uprave Gradiška, danas su na prigodan način obilježili Krsnu slavu Ministarstv...

21
nov2019

LVS "Most" vas poziv...

Već 10 godina radimo na osnaženju mladih i podstičemo ih na kreativno razmišljaje i izražavanje. U i...