Srbački odbornici usvojili su program korišćenja podsticaja zapošljavanja za 2019. godinu, kojim je za te namjene izdvojeno 30.000 KM.

Novac će biti usmjeren za samozapošljavanje ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i članova porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

- Jedan dio sredstava biće izdvojen i za zapošljavanje ovih kategorija kod poslodavaca, a obezbijedili smo i finansijsku podršku za samozapošljavanje lica starosti do 40 godina za pokretanje preduzetničke djelatnosti - rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u Srpcu na posao čeka 1.490 lica, od čega su 943 kvalifikovani radnici i radnici sa srednjom stručnom spremom. Nekvalifikovanih radnika je 270, dok je bez posla i 114 radnika sa visokom stručnom spremom.

Da je srbačka privreda u uzlaznoj putanji, a broj zaposlenih radnika sve veći, svjedoče zvanični podaci iz prošle godine koji kažu da je ukupna dobit poslovnih subjekata iznosila oko 10,7 miliona KM, a radno angažovano je bilo 2.767 lica, što je za 243 više u odnosu na 2017. godinu.

U ovoj opštini trenutno posluje 155 poslovnih subjekata koji su prošle godine imali ukupne prihode u iznosu od 237,6 miliona KM, što je u odnosu na godinu ranije više za 264.696 KM.

- Najveći broj njih je iz područja trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila i motocikala sa 36 registrovanih subjekata. Oni su prošle godine ostvarili prihode od 31,6 miliona KM. S druge strane, najveće prihode u iznosu od 173,9 miliona KM ostvario je 31 poslovni subjekat iz prerađivačke industrije - rekao je načelnik.

On ističe da je uporedo s tim povećan broj zaposlenih radnika, pa je tako u posljednje tri godine broj ljudi koji su dobili stalni posao veći za 290.

/Glas Srpske/

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
nov2019

Derbi: Futsaleri ''Boračke'' i...

Nakon dva odigrana kola u Drugoj futsal ligi Republike Srpske, grupa zapad, na red je došao prvi sud...

21
nov2019

''Zimski grad'' i poznati izvo...

Otvaranje ovogodišnje ''Gradiške zime'' planirano je 15. decembra uz koncert Amadeus benda, a svečan...

21
nov2019

Policijska uprava Gradiška obi...

Pripadnici Policijske uprave Gradiška, danas su na prigodan način obilježili Krsnu slavu Ministarstv...

21
nov2019

LVS "Most" vas poziv...

Već 10 godina radimo na osnaženju mladih i podstičemo ih na kreativno razmišljaje i izražavanje. U i...