Srbački odbornici usvojili su program korišćenja podsticaja zapošljavanja za 2019. godinu, kojim je za te namjene izdvojeno 30.000 KM.

Novac će biti usmjeren za samozapošljavanje ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i članova porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

- Jedan dio sredstava biće izdvojen i za zapošljavanje ovih kategorija kod poslodavaca, a obezbijedili smo i finansijsku podršku za samozapošljavanje lica starosti do 40 godina za pokretanje preduzetničke djelatnosti - rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u Srpcu na posao čeka 1.490 lica, od čega su 943 kvalifikovani radnici i radnici sa srednjom stručnom spremom. Nekvalifikovanih radnika je 270, dok je bez posla i 114 radnika sa visokom stručnom spremom.

Da je srbačka privreda u uzlaznoj putanji, a broj zaposlenih radnika sve veći, svjedoče zvanični podaci iz prošle godine koji kažu da je ukupna dobit poslovnih subjekata iznosila oko 10,7 miliona KM, a radno angažovano je bilo 2.767 lica, što je za 243 više u odnosu na 2017. godinu.

U ovoj opštini trenutno posluje 155 poslovnih subjekata koji su prošle godine imali ukupne prihode u iznosu od 237,6 miliona KM, što je u odnosu na godinu ranije više za 264.696 KM.

- Najveći broj njih je iz područja trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila i motocikala sa 36 registrovanih subjekata. Oni su prošle godine ostvarili prihode od 31,6 miliona KM. S druge strane, najveće prihode u iznosu od 173,9 miliona KM ostvario je 31 poslovni subjekat iz prerađivačke industrije - rekao je načelnik.

On ističe da je uporedo s tim povećan broj zaposlenih radnika, pa je tako u posljednje tri godine broj ljudi koji su dobili stalni posao veći za 290.

/Glas Srpske/

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

20
jul2019

Počeli “Dani dijaspore” u Dubr...

Trodnevna manifestacija “Dani dijaspore” počela je nastupom kulturno-umjetničkih društava na stadion...

20
jul2019

Drugi Pub kviz u Gradišci iz p...

Zapisi iz svakodnevice jednog namćora (osjetljivog na zvuke) - dan tristo šesti.

19
jul2019

U Podgradcima grad napravilo u...

U posljednje vrijeme Gradiška se suočava sa sve češćim naletima nevremena koje za sobom ostavlja ozb...

19
jul2019

Srpčanin počinio krađu i tešku...

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 18.07.2019. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Ban...