Uticaj žena na ekonomski, politički i društveni život u Laktašima je veoma značajan jer bitno doprinosi napretku ove lokalne zajednice, konstatovano je na nedavnom “Danu otvorenih vrata za preduzetnike opštine Laktaši”.

Ranko Karapetrović, načelnik laktaške opštine, rekao je za Srpskainfo da je poverenje prema ženama koje rukovode javnim ustanovama i opštinskim službama u ovoj sredini sve veće zato što rezultati njihovog rada to opravdavaju.

Osim toga, žene su veoma uspješne u oblasti preduzetništva u Laktašima, a model ove lokalne zajednice može poslužiti kao primjer i za druge opštine i gradove u RS i BiH.

To je istaknuto takođe u Laktašima, u okviru implementacije projekta „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Vlada Švedske, a implementira UNDP BiH.

– Opština Laktaši je naš uzoran partner, posebno u oblasti ženskog preduzetništva. Cilj nam je da zajednički osnažimo, ohrabrimo i motivišemo žene u različitim društvenim sferama, da ojačamo žensko liderstvo u Bosni i Hercegovini – rekla je Lejla Ramić Mesihović, menadžer projekta „Žene na izborima u BiH“, obrativši se ženama koje imaju značajnu društvenu ulogu u lakatškoj opštini.

Ona je takođe podsjetila da je laktaška opština poznata po preduzetničkom duhu, te da je ženama potrebna motivacija, kao prvi i najveći korak od kojeg zavise konačni rezultati.

– Motivacija je ključna za preduzetništvo, potom pristup finansijama, usklađivane poslovnih sa porodičnim obavezama – kazala je je Lejla Ramić Mesihović, ukazujući na veoma kompleksan društveni angažman žena.

U laktaškoj lokalnoj upravi navode mnoge dobre primjere, posebno javnih ustanova kojima rukovode žene. One konstantno pokazuju veoma visok nivo odgovornosti, povjerenja zaposlenih i efikasne poslovne poteze.

Ranko Karpetrović, načelnik Laktaša, naveo je primjere uspješnog ženskog liderstva u svojoj sredini ističući nekoliko kolektiva koji uzornim radom i stvaranjem dobrog poslovnog imidža to potvrđuju. To su Dom zdravlja (Snježana Radetić), Vrtić za djecu (Nataša Trninić), Centar za kulturu (Slađana Čovičković), Biblioteka (Dijana Trujić)…

Takođe je u Opštini na rukovodećim pozicijama više žena nego muškaraca. Finasijama rukovodi Brankica Zelić, stambeno-komunalnim delatnostima Dragana Kovačević, razvojnim projektima Jelena Majkić, boračko-invalidskom zaštitom Jasna Zelenika, inspekcijama Suzana Smiljanić, a šefica načelnikovog kabineta je Bojana Kondić Panić.

– Opština Laktaši dala je priliku preduzetnicima i ženama uopšte da unaprijede odnose lokalne zajednice s građanima u najširem smislu. To se pokazalo efikasnim i zato žene u Laktašima imaju puno slobode da samostalno kreiraju planove, da primjenjuju dobru praksu drugih sredina, da uz veliko povjerenje povlače poslovne poteze za koje smatraju da će obezbijediti napredak i uspjeh – naveo je načelnik Karapetrović.

Na “Danu otvorenih vrata za preduzetnike opštine Laktaši” gdje su važnu ulogu imale poslovne žene, dogovoreno je da se ovaj vid komunikacije između nezaposlenih i poslodavaca organizuje više puta tokom godine, svaka tri meseca, kao primjer uspješnog javno-privatnog dijaloga, kojim se pospješuje komunikacija lokalne uprave s preduzetnicima, ublažava problem nedostatka pojedinih radničkih profila i smanjuje broj nezapsolenih u ovoj opštini.

Svijetli primjeri

Slađana Čovičković i Snježana Radetić su među ženama s najdužim stažom na direktorskim i rukovodećim funkcijama u laktaškoj opštini.

Čovičkovićeva je, smatraju u lokalnoj upravi, bitno doprinijela bogatim programima Centra za kulturu na čijoj sceni se godišnje predstavljaju brojni umjetnici iz ove opštine, Republike Srpske i regiona.

Snježana Radetić je uspješno predsjedavala Skupštinom opštine što je za nju bila najbolja preporuka za sadašnju funkciju direktorke Doma zdravlja.

Savjet za privredu i zapošljavanje

U Laktašima je formiran Savet za privredu i zapošljavanje koji posreduje između poslodavaca i nezaposlenih, nudeći i nove ideje za pokretanje poslovnog biznisa.

Savjet se bavi i afirmisanjem projekata koji pružaju veću šansu privrednicima da se uspješno kandiduju za novac Evropske unije i drugih finansijera, da time povećaju proizvodnju, iskoriste partnerske mogućnosti u oblasti izvozno-orjentisanih sektora, povećaju zaposlenost i poboljšaju svoje poslovne bilanse.

/Srpskainfo/

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
jan2020

Švercuju pancire, ptice i kont...

Stolice, pomfrit rezač, sir za picu, rukavice za dlake, četka za čišćenje, igračke, odstrijeljene p...

23
jan2020

Dual "lovi" na podru...

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška od sutra do 24. februara pojačano će...

22
jan2020

Banjalučani i dalje žele Zakar...

Nakon deset dana rada na pripremama za proljećni dio sezone šef stručnog štaba Borca Branislav Krun...

22
jan2020

Nezaposlenost više nije osnova...

Građani koji su preko Zavoda za zapošljavanje ostvarivali pravo na zdravstveno osiguranje, umjesto u...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka