Broj prijava za korupciju u BiH je u kontinuiranom opadanju pa je tako u 2017. godini bilo 130 prijava za korupciju, lani 116, a u prvih sedam mjeseci ove godine 68, potvrdili su za "Nezavisne" u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

"Ono što je posebno indikativno jeste činjenica da je broj prijava, generalno posmatrajući, veoma mali s obzirom na veoma raširenu percepciju građana o rasprostranjenosti korupcije u BiH", istakli su u Agenciji.

Upozorili su da je korupcija postala društvena vrijednost, odnosno način življenja u BiH, te da najviše poražava činjenica kako se protiv nje u BiH ništa značajno ne može preduzeti.

Naglasili su da neprocesuiranje kaznenih djela tzv. visoke korupcije te nemogućnost efikasne zaštite prijavitelja korupcije sve više odvraćaju potencijalne prijavitelje, a procesuiranje kaznenih djela sitne korupcije, kako kažu, nema efekat kakav bi eventualno imalo procesuiranje kaznenih djela visoke korupcije.

"Izražen nepotizam, klijentelizam, kronizam i drugi pojavni oblici korupcije, naročito u okviru rada javnih institucija, imaju za posljedicu sve veći odlazak mladih i obrazovanih ljudi iz BiH, zbog čega je osjetna potreba za radnom snagom i kadrovima, naročito u radu privatnih preduzeća", zaključuju u Agenciji.

Smatraju da je jedan od razloga kontinuiranog pada broja prijava za korupciju taj da građani nisu dovoljno ohrabreni da prijave korupciju ili taj što je jednostavno prihvataju kao način življenja.

"Prema prijavama koje je zaprimila Agencija u protekloj godini najzastupljeniji koruptivni oblici ponašanja su u institucijama sa javnim ovlaštenjima na svim nivoima vlasti (51 prijava), te u pravosudnim institucijama (39). Poražavajuća je činjenica da su upravo oni koji bi trebalo da se bore protiv korupcije njoj najviše podložni", kazali su u Agenciji te dodali da bi ovo trebalo da bude alarm svima da se pokrenu po pitanju korupcije.

Tanja Topić, politička analitičarka, smatra da je pad broja prijava korupcije logičan jer, kako kaže, svi vidimo da se ti slučajevi rijetko, gotovo nikako ne procesuiraju.

"Otkrivanje korupcije završava na novinskim stupcima i u prašnjavim ladicama. Svi koji bi je prijavili pitaju se - zašto? U našem društvu je to postalo besmisleno jer nemamo epilog", istakla je Topićeva.

/Nezavisne/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
okt2019

U OŠ ''Vasa Čubrilović'' održa...

U cilju sprečavanja maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja, policijski službenici Policijsk...

23
okt2019

Jedna osoba poginula u saobrać...

Jutros se u 9 časova na magistralnom putu Kozarska Dubica-Gradiška, na raskrsnici ulica Preobražensk...

23
okt2019

Ovo su cijene mjesečnih karata...

Izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, koji je usvojila Narodna skupština, vozače na auto-pu...

23
okt2019

Stravičan sudar na putu Dubica...

U stravičnoj saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila kod Kozarske Dubice poginula je jedna osoba, a če...