Sezona godišnjih odmora, po svemu sudeći, uticala je i na dinamiku priprema radova na novom mostu na Savi kod Gradiške.

Naime, u nadležnim institucijama nam zbog godišnjih odmora niko nije mogao reći da li će biti ispoštovan rok o uvođenju u radove izvođača u roku od mjesec dana. Međutim, rečeno nam je da nema razloga za brigu jer će radovi početi u najskorijem roku.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH su nam rekli da će u narednih nekoliko dana, nakon povratka s odmora, nadležni intenzivirati komunikaciju s hrvatskom stranom kako bi se rokovi ispoštovali i započelo s radovima. 

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS očekuju da će sav tehnički dio u vezi s uvođenjem izvođača radova biti ubrzo završen te da se nadaju da će radovi početi do kraja mjeseca. 

"U toku je evaluacija ponuda za nadzor i očekujemo da čim to bude gotovo izvođač radova bude uveden, to jest da se otpočne s radovima", tvrde u Ministarstvu. 

Podsjećanja radi, ugovor o izgradnji mosta potpisan je u Zagrebu sredinom jula, a tada je rečeno da radovi treba da počnu krajem avgusta ili najkasnije početkom septembra. Tada su predstavnici "Hrvatskih cesta" i Ministarstva transporta i komunikacija BiH u prisustvu predstavnika "Autoputeva RS" potpisali ugovor s preduzećima "Integral inženjering", "Đuro Đaković montaža" i "Zagreb-montaža", koji su izabrani kao najpovoljniji izvođači.

Ukupna vrijednost 426 metara dugog mosta u punom profilu autoputa treba da iznosi oko 20 miliona evra bez poreza na dodatnu vrijednost, a projekat finansiraju Hrvatska i BiH, odnosno RS u omjeru pola - pola.

Osim mosta, Hrvatska je obavezna da izgradi i pristupne saobraćajnice kako bi se most mogao povezati s autoputem Zagreb - Beograd.

Prvi sporazumi o izgradnji mosta kroz memorandume potpisani su 2004. godine, a od tada je u nekoliko navrata dolazilo do odgađanja jer Hrvatska nije imala obezbijeđen svoj dio sredstava.

Očekuje se da će most biti izgrađen za 30 mjeseci te da bi vožnja iz Banjaluke do Zagreba puštanjem mosta u upotrebu trebalo da traje nešto više od sat i po.

/Nezavisne/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

16
sep2019

Srebro i bronza za devetogodiš...

Mlada teniserka iz Gradiške Tea Kovačević odličnom igrom na Svjetskom prvenstvu (CHAMPIONS BOWL 2019...

16
sep2019

Republika Srpska dobila prvog...

3x3 Republika Srpska i Košarkaški Savez Republike Srpske bili su organizatori finalnog turnira 3x3 l...

16
sep2019

Vrijeđao policajce u Srpcu, pa...

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška, u protekla 24 časa, evidentirana su...

16
sep2019

Obilježen Dan 16. Krajiške mot...

U Mašićima kod Gradiške juče je obilježeno 28 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade...