Opština Laktaši obezbijedila je plastenika za 20 poljoprivrednika, a gradska uprava iz Gradiške bespovratno doznačila 120.000 KM za isti broj perspektivnih privrednika.

Ove dvije susjedne lokalne zajednice sve intenzivnije stimulišu razvoj preduzetništva u svojim sredinama. Opština Laktaši drugu godinu za redom, zajedno s humanitarnom organizacijom „MAID“, pomaže poljoprivrednim proizvođačima koji nisu u prilici da samostalno pokrenu vlastiti biznis.

– Ovo je prilika za 20 laktaških porodica da započnu intenzivniju plasteničku proizvodnju povrća, jer oni za to imaju šansu. Nakon toga naši poljoprivrednici će, ukoliko budu vrijedni i uporni, moći da to nadograđuju, šire i samostalno napreduju – rekao je Ranko Karapetrović, načelnik Opštine Laktaši.

On je naglasio pozitivna iskustva s prethodnim korisnicima ovog projekta.

– Nastojaćemo da svake godine proširujemo takvu praksu te dodjelom plastenika, ali i drugim vidovima pomoći, unapređujemo poljoprivrednu proizvodnju – naglasio je načelnik Karapetrović.

Plastenici su obezbijeđeni u sklopu projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih te mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”. Tome je prethodio Sporazum između Opštine Laktaši i humanitarne organizacije „MAID“ koji su obezbijedili po 40 odsto, a korisnici plastenika po 20 odsto novca.

Za vlasnike plastenika organizovano je i dvodnevno predavanje o proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru.

– Buduće povrtare savjetujemo kako da obezbijede što veću proizvodnju, kako da što manje koriste hemijska sredstva i na koji način da unovče svoj rad odnosno obezbijede što sigurnije tržište – rekao je Armin Zlatić, rukovodilac projekta.

Gradska uprava Gradiška takođe očekuje da 20 preduzetnika u potpunosti iskoristi 120.000 KM bespovratno dodijeljenih iz budžeta. Riječ je o lokalnom Programu podrške razvoju preduzetništva za 2019. godinu.

– Ovim smo nastavili praksu stimulisanja preduzetništva utemeljenu prije dvije godine. Program se odnosi na proizvodne djelatnosti i zapošljavanje. U toku 2017. i 2018. godine ukupno je dodijeljeno 340.000 KM za 57 preduzeća. To je rezultiralo zapošljavanjem 280 radnika i povećanjem obima proizvodnje za ukupno 17,3 miliona maraka – kazao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, ističući efekte ovog vida stimulisanja preduzetništva.

U izradi Pravilnika za dodjelu novca iz Programa podrške preduzetnicima bitnu ulogu imao je Privredni savjet gradske uprave. Gradonačelnik Adžić ističe da će ove godine biti dodijeljeno još 90.000 KM u vidu stimulisanja preduzeća koja su formirana prošle godine. Ova suma obezbijeđena je putem MEG projekta, koji podrazumijeva unapređenje ekonomskog sistema upravljanja i razvoja u lokalnim zajednicama.

– To je dio direktne podrške privredi, mada neuporedivo veće sume novca ulažemo u razvoj infrastukture stvarajući uslove za privredni razvoj. Najznačajnija ulaganja su u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli. Izvjesno je da će na tom području do kraja ove godine za različite vidove infrastrukture biti uloženo više od 4,5 miliona maraka – naglasio je Adžić.

Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, naveo je da se na Javni poziv prijavilo 39 preduzetnika, a prihvaćena 31 prijava. Od tog broja pravo na podsticaj ostvarilo je 20 preduzetnika sa cijelog gradskog područja.

Podrška za voće i voćnu rakiju

Branko Mijatović, vlasnik fime „BMB Delta“, koja se bavi proizvodnjom voća i voćne rakije, inače jedan od korisnika novca iz lokalnog programa, kaže da je, osim novčanih podsticaja, veoma važan pozitivan odnos gradske uprave prema privrednicima.

Mijatović je naveo da se njegova firma nedavno predstavila na internacionalnom sajmu voćnih rakija u Londonu, gdje su osvojili 3 medalje.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

16
sep2019

Srebro i bronza za devetogodiš...

Mlada teniserka iz Gradiške Tea Kovačević odličnom igrom na Svjetskom prvenstvu (CHAMPIONS BOWL 2019...

16
sep2019

Republika Srpska dobila prvog...

3x3 Republika Srpska i Košarkaški Savez Republike Srpske bili su organizatori finalnog turnira 3x3 l...

16
sep2019

Vrijeđao policajce u Srpcu, pa...

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška, u protekla 24 časa, evidentirana su...

16
sep2019

Obilježen Dan 16. Krajiške mot...

U Mašićima kod Gradiške juče je obilježeno 28 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade...