Prosječna penzija u Republici Srpskoj u julu ove godine iznosila je 382 KM, a u Srpcu svega 315 KM, što je 35 odsto od prosječne plate koja je u ovom mjesecu iznosila 910 KM, rekao je sekretar Udruženja penzionera opštine Srbac Slavko Malešević.

Istakao je da tako niske penzije Srbac svrstavaju na 43. mjesto od 60 opština u Republici Srpskoj.

- Zbog toga ćemo se založiti za povećanje penzija do kraja godine i da one iznose 43,5 odsto u odnosu na prosječnu platu u Srpskoj. Smatramo da smo to zaslužili jer smo jedno od najorganizovanijih i najmasovnijih udruženja u Srpcu sa 2.509 članova ili 97 odsto od ukupnog broja penzionera - istakao je Malešević.

On kaže da je u prošloj godini porodicama 108 umrlih članova udruženja ili njihovih bračnih drugova isplaćena pomoć od po 500 maraka ili ukupno 54.000 KM. Jednokratne novčane pomoći dobilo je 326 penzionera u iznosu od 17.800 KM, na čemu su zahvalni opštini Srbac koja je za te namjene iz budžeta izdvojila 20.000 KM. Malešević ističe da je veliki problem srbačkih penzionera i sanacija objekta njihovog doma, koji je star 44 godine, a najpovoljnija ponuda za obnovu iznosi 17.000 KM.

- Objekat nije u našem, već u vlasništvu Fonda PIO, tako da ćemo morati pronaći rješenje sa njihovim predstavnicima i rukovodstvom opštine jer je sadašnje stanje neodrživo. Potrebno je sanirati kompletnu unutrašnjost objekta da bi penzioneri imali sve potrebne uslove za dnevni boravak, što sada nije slučaj - rekao je Malešević.

Dodaje da mali broj srbačkih penzionera može koristiti banjsko-klimatsko liječenje zbog slabog imovnog stanja, zbog čega su inicirali kod Vlade RS i Fonda PIO da se pravilnikom definiše način ostvarivanja prava besplatnog smještaja i boravka u banji.

/Glas Srpske/

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...