Budžetski korisnici u Srpskoj potrošili su 214 miliona KM više nego što su smjeli u prvoj polovoni ove godine. Budžet su probili, između ostalog, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta RS za period januar – jun 2019. godine naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS na idućoj sjednici zakazanoj za 22. oktobar.

Iz izvještaja je vidljivo da su budžetski korisnici potrošili 214 miliona više nego što su smjeli. Potrošeno je milijardu i 842 miliona maraka u prvih šest mjeseci, iako je usvojenim Budžetom bilo dozvoljeno trošenje milijardu i 628 miliona KM.

Od najvažnijih republičkih institucija njih nekoliko je probilo budžet, između ostalih, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Oni su potrošili oko 2,4 miliona više nego što im je odobreno.

Tako je budžet za instituciju Predsjednika RS u prvih šest mjeseci bio 5,42 miliona, a potrošeno je 6,12 miliona KM. Budžet je probijen na pozicijama putovanja i smještaj, za stručne usluge, za nabavku postrojenja i opreme. Značajno su veći i nepomenuti rashodi, za koje se ne navodi šta podrazumijevaju.

Vlada RS je po budžetu smjela da potroši 7,02 miliona, ali je potrošila 7,36 miliona KM. Povećan je iznos za subvencije, grantove u zemlji i inostranstvu, transfere jedinicama lokalne samouprave, kao i izdaci za nematerijalnu neproizvedenu imovinu.

Što se tiče MUP-a Srpske, budžet ove institucije za prvo polugodište bio je 87,02 miliona, a potrošeno je 88,42 miliona KM. Najveće povećanje troškova bilo je na poziciji rashodi za bruto plate, a probijen je i budžet za otpremnine i jednokratne pomoći, za utrošak struje, komunalne, komunikacione i transportne usluge, za režijski materijal, za tekuće održavanje, za putovanja i smještaj.

Druga ministarstva u Vladi nisu probila budžete, ali su institucije koje su u njihovoj nadležnosti imale odstupanja.

Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove imala je odobren budžet od 8,9 miliona, a potrošila je 17 miliona. Najviše su rasli „ostali nepomenuti rashodi“ koji su trebali da budu 17.600, a bili su 3,1 milion KM, te rahodi za struju, komunalne, komunikacione i transportne usluje koji su iznosili 1,42 miliona.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je umjesto odobrenih 14,9 miliona potrošio 18 miliona KM, dok je Univerzitet Banjaluka potrošio 25,4 miliona umjesto 20,1 milion KM.

I među sudovima je bilo više troškova, a najviše mimo plana potrošio je Okružni provredni sud Banjaluka kojem je odobren 1,1 milion, a potrošio je 3,3 miliona KM. I banjalučki Osnovni sud je probio budžet za oko milion maraka, dok su njihove kolege u Gradišci imale oko 600.000 KM troškova koji im nisu odobreni. KPZ Foča imao je oko 400.000 KM veću potrošnju od odobrene.

Ostala budžetska potrošnja odobrena je u iznosu od 327 miliona, a potrošeno je 521 milion KM. Sa ove pozicije finasiraju se otplate zajmova, kamata, nabavka postrojenja i opreme, grantovi…

Ovi troškovi biće ispeglani rebalansom Budžeta koji je na dnevnom redu iste sjednice Narodne skupštine RS.

Troškove u institucijama kojima rukovode Cvijanovićeva, Višković i Lukač pogledajte u nastavku:

/capital.ba/

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
nov2019

''Zimski grad'' i poznati izvo...

Otvaranje ovogodišnje ''Gradiške zime'' planirano je 15. decembra uz koncert Amadeus benda, a svečan...

21
nov2019

Policijska uprava Gradiška obi...

Pripadnici Policijske uprave Gradiška, danas su na prigodan način obilježili Krsnu slavu Ministarstv...

21
nov2019

LVS "Most" vas poziv...

Već 10 godina radimo na osnaženju mladih i podstičemo ih na kreativno razmišljaje i izražavanje. U i...

20
nov2019

Kampanja studenata socijalnog...

Grupa studenata socijalnog rada iz Banja Luke danas je na Trgu Krajine održala kampanju u okviru pro...