1319 Objavljeno 24 oktobar 2019 Autor: Micro Mreza

Putarina za kompletnu dionicu autoputa Banjaluka-Gradiška, umjesto sadašnje 2,5 koštaće 3,5 KM, a vozači koji se odluče na kupovinu godišnje karte za tu realaciju moraće iskeširati čak 1.400 KM.

Ovo poskupljene rezultat je Uredbe o visini putarine za korištenje 106 kilometara autoputa u Srpskoj, koju je danas usvojila Vlada RS.

Razlog za donošenje nove uredbe je uvođenje zatvorenog sistema naplate koji podrazumijeva plaćanje putarine po pređenom kilometru, a prema novom cjenovniku, putarine u RS i po nekoliko puta su skuplje nego u EU.

Na autoputu Banjaluka-Doboj, gdje je  već uveden zatvoreni sistem naplate cijene su ostale iste, pa tako putarina za kopletnu trasu ostaje sedam KM.

Najznačajnije novine iz nove Uredbe odnose se na autoput Banjaluka-Gradiška, gdje bi zatvoreni sistem naplate trebao profunkcionisati u prvim danima novembra. Kada se to desi, vozači koji budu putovali od Gradiške do Nove Topole za putarinu će morati izdvojiti marku, a do Aleksandrovca dvije KM. Za autobuse i kamione, od 1,3 metra visine, cijena putarine na relaciji Banjaluka-Gradiška iznosiće sedam maraka.

Novom Uredbom utvrđeni su i stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine i to periodične, mjesečne ili godišnje pretplatne karte za motore i automobile.

U tom dokumentu navedeno je da periodična karta predstavlja iznos putarine za određenu relaciju, te da se množi se brojem kalendarskih dana u zahtjevanom periodu. Mjesečna karta se obračunava tako što se iznos putarine za određenu relaciju množi sa brojem 40, dok se cijena godišnje karte dobija na način što se iznos putarine za određenu relaciju množi sa 400. Na taj način godišnja karta na kompletnoj relaciji autoputa Banjaluka-Doboj koštaće 2.800 KM, što je više od tri prosječne plate u RS.

- Vozači koji kupe mjesečne, periodične ili godišnje karte imaće popust u rasponu od 15 do 25 odsto, koji će vrijediti na cijeloj mreži auto-puteva - stoji  u saopštenju Vlade RS.

Ministri u Vladi RS danas su usvojili i Informaciju o javnom pozivu za dodjelu dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemljaskoj radiofuziji BiH multipleks C sa prijedlogom zaključaka, piše Glas Srpske.

Kompletan cjenovnik možete da pogledate klikom OVDJE.