1704 Objavljeno 05 novembar 2019 Autor: Bojan Trgić

Na fejsbuk anketi portala ''Micro mreža'', završenoj juče birali smo između dva kandidata za gradonačelnika Gradiške. Ognjen Žmirić i Radislav Dončić su po mnogo čemu pokazali da zaslužuju mjesto kandidata ali i da imaju podršku.

Ognjen Žmirić se nakon odborničkog mandata i mjesta zamjenika načelnika opštine Gradiška, kandidovao na Opštim izborima prošle godine gdje je osvojio 6905 glasova, što ga je svrstalo među ozbljne političare, kome su građani spremni pokloniti povjerenje. Dodamo li tome mladost, koja može biti Žmirićev glavni adut, imamo itekako ozbiljnog kandidata.

Sa druge strane Radislav Dončić je neko ko je obilježio Skupštinu opštine Gradiška, u kojoj je peti mandat zaredom. On uživa sve veću popularnost na društvenim mrežama, gdje po ugledu na kolegu Draška Stanivukovića ukazuje na probleme u svojoj lokalnoj zajednici i po tome je zaista prepoznatljiv. Dončić se okušao i kao kandidat za poslanika u NSRS ali bi svaki put bio u sjeni doktora Milana Švrake, za koga je radila stranačka mašinerija.

Statistički gledano Dončić je pobjednik ove ankete, što nikako ne treba zanemariti, jer bez obzira na način glasanja, SNSD je ogromna stranka i u bilo kojim uslovima je teško izvojevati pobjedu protiv nje. Sa druge strane stranačka mašinerija je kod Žmirića djelovala dosta suzdržanije nego kada se biralo između Adžića i Švrake, što ukazuje na veću popularnost Žmirića kod mlađe populacije u odnosu na Adžića.

Anketa je privukla pažnju mnogih. Pokazala je da građani imaju stav i da se ne libe reći svoje mišljanje javno, što je neki vid izuzetka u ovakvoj društvenoj konstalaciji, gdje je sve podređeno partiji i partijskom mišljenju.

Bilo kako bilo, lokalni izbori su za manje od godinu dana, a do tada se mnoge stvari mogu presložiti i svakako da će po mnogo čemu biti presudna, jer od lokala sve kreće.