314 Objavljeno 23 mart 2020 Autor: Bojan Trgić

Pad cijena sirove nafte na svjetskom tržištu ne prati i odgovarajući pad cijena goriva na tržištu Bosne i Hercegovine. Naime, dok je na svjetskom tržištu cijena sirove nafte iznosila 70,73 dolara po barelu na dan 06.01.2020. godine, a nakon nedavnog istorijskog pada trenutno se zaustavila na iznosu od 30,63 dolara po barelu u BIH se takvo kretanje cijena nije odrazilo na cijenu naftnih derivata. Dakle, od početka godine cijena nafte na svjetskom tržištu je pala za 56,69%.

Iako bi ste s obzirom na ovakav trend kretanja u cijenama nafte očekivali da bude ispraćen i odgovarajućim padom cijena i naftnih derivata na tržištu BiH, situacija je ipak znatno drugačija. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Međunarodne Unije Drumskog Prevoza (IRU) cijena naftnih derivata se od početka godine smanjila za nešto više od 2%. Tako je na dan kada je cijena nafte iznosila gore pomenutih 70,73 dolara po barelu, u BIH bezolovni benzin BMB-95 prometovan po cijeni 2,26 KM, a trenutno je 2,21 KM što ukazuje na smanjenje u cijeni od samo 2,22 %. Isti slučaj je i sa 98-oktanskim benzinom i dizel gorivom koji su se tada prometovali po cijeni 2,41 KM i 2,26 KM, a trenutna cijena im je 2,36 KM, odnosno 2,26 KM, što ukazuje na smanjenje cijene u iznosu od 2,08 %, odnosno 2,22 %.

Međutim, ako ste mišljenja da je situacija takva samo u BiH prevarili ste bi se, jer je i širom Evrope došlo do korekcija cijene, ali samo neznatnih. Tako je gorivo u zemljama u okruženju padalo za nekih cirka 10% i trenutno se kreće po cijenama od 2,28 KM za BMB-95 u Hrvatskoj, 2,23 KM u Crnoj Gori i 2,47 KM u Srbiji za litru, odnosno 2,41 KM u Hrvatskoj, 2,31 KM u Crnoj Gori i 2,65 KM u Srbiji za litru BMB-98. Što se tiče dizela i njegova cijena je u okruženju padala, te je litar dizela sada na 2,21 KM u Hrvatskoj, 2,06 KM u Crnoj Gori i 2,56 KM u Srbiji. Gorivo je u regionu i dalje najeftinije u Sjevernoj Makedoniji gdje se cijena benzina kreće oko 1,75 KM po litri dok je dizel čak jeftiniji od toga i cijena mu je svega 1,5 KM. Posmatrano šire tržište može se primjetiti i da je u istom postotku došlo do pojeftinjenja naftnih derivata i na tržištima Slovenije, Austrije i Njemačke, ali je razlika u standardu između stanovnika tih zemalja i zemalja u regionu drastična, pogotovo ako uzmemo činjenicu da je gorivo u Austriji jeftinije nego na tržištu svih zemalja u regionu.

Pogled na navedene cijeneotkriva činjenicu da dobavljači nigdje još uvijek nisu korigovali cijene sa kretanjima na svjetskom tržištu, te je cijena goriva u BiH i regionu sa obzirom na ovdašnji standardi dalje ostala izuzetno visoka, te se možemo samo nadati da će u narednom periodu doći do dodatnog pojeftinjenja.