Iz gradskog budžeta u Gradišci ove godine je za socijalne potrebe, posredstvom Centra za socijalni rad rezervisano 2.700.000 KM a ova suma se svake godine povećava.

Veliki dio novca iz budžeta, ali i drugih izvora finasiranja, odnosi se na zbrinjavanje, liječenje i druge potrebe starijih osoba.

Na području Gradiške registrovana su tri doma za stare i nemoćne osobe a postoje i drugi vidovi kolektivnog smještaja, kao što su hraniteljske porodice, servis tuđe njege i pomoći, što je ovdje veoma raširena praksa, navode u Centru za socijalni rad.

Rade Cumbo, direktor ove ustanove kazao je za Srpskainfo da Centar finasira smještaj za 62 osobe u domovima, od kojih su većina starci i invalidi. Osim toga, oni i drugim programima pomažu starije, nezbrinute osobe.

''U našoj sredini postoji sve veći debalans između starih i mladih osoba. Broj ovih prvih koji ne mogu bez tuđe nege i pomoći je sve veći. Tu nema razlike između seoskih sredina i grada. Porodice i srodnici se trude da obezbede pomoć ali vremenom posustaju i tako starci postaju društveni problem'', smatra Cumbo, navodeći da nema evidenciju koliko je starih smješteno u ovdašnje ili domove u drugim sredinama.

Riječ je o privatnim aranžmanima, navodi Cumbo, ne osporavajući da se radi o stotinama.

''Mnogo više starih, po procjeni Centra za socijalni rad, riječ je o osamdeset odsto koji ne žele iz svojih kuća i stanova. Zarobljeni tradicijom oni najčešće ostaju usamljeni, prepušteni komšijskoj ili drugoj solidarnosti. Uslovi u kojima mnogi žive su neuporedivo lošiji nego u domovima ili hraniteljskim porodicama'', kaže Rade Cumbo.

Trend izgradnje domova za stare evidentan je u Gradišci. Uslovi u ovim domovima, uključujući zdravstvenu zaštitu kao primarnu, smatraju u Domu zdravlja, su sve bolji.

''Domovi imaju svoje ambulante a osobe koje su smještene su u sistemu porodične medicine. Za sada je najvažnije da u domovima nemamo zaraze, epidemije niti drugih problema zdravstvene prirode. Po tom pitanju možemo biti sasvim bezbjedni'', smatra Vesna Gluvić Čelić, direktor Doma zdravlja u Gradišci.

Da se sve više ulaže u domove potvrđuje najnoviji primer porodice Kristijana Bakića iz Banjaluke koja je investirana više od 3.000.000 KM u izgradnju modernog doma za stare osobe u Gradiški.

''Mi smo prepoznali takvu potrebu u ovoj sredini i odlučili smo se za veliku investiciju. Bilo je to prilično hrabro ali nismo se pokajali. Posjedujemo 48 soba i druge sadržaje koji čine potpuni komfor za stotinjak stanara.''

''U našu ustanovu, gdje smo zaposlili svoju višečlanu porodicu plus tridesetak radnika iz Gradiške, svakodnevno dolaze starije osobe iz Gradiške ali i susjednih opština pa čak i država'', kazao je za Srpskainfo Kristijan Bakić, direktor Doma za stare osobe u gradu na Savi.

Osim ove ustanove, postoje i drugi objekti kolektivnog smeštaja za starce u Gradišci, Kozincima, Gornjim Podgradcima, Novom Selu, Turjaku i još nekim mestima. Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške ističe da je problem staračke populacije veoma izražen ali da gradska uprava, različitim metodama i mjerama, sistemskim aktivnostima, saradnjom i pomoći penzionerskim udruženjima, pomaže najstarijoj populaciji.

Iskustvo Stojanke Rakić iz Gradiške

Bivša radnica Vrtića ''Lepa Radić'' Stojanka Rakić, još uvijek veoma vitalna, odlučila je da samoću u stanu u gradu zamijeni domom. Ona je veoma aktivna, brzo je našla istomišljenike i stekla prijateljstva.

''Ovdje mi je lijepo, imam sve što samostalno nisam mogla obezbijediti ili mi je zato trebalo više truda i napora nego ovdje. Tu imam udoban smještaj, grijanje, hranu, društvenu aktivnost, osjećam se veoma ugodno'', kazala nam je Stojanka Rakić koja u domu najčešće plete priglavke, čarape, hekla, veze…

/Srpskainfo/