Imamo informaciju da i u ovoj sezoni imamo znatne površine zasijane krastavcom kornišonom na području Gradiške i susjednih opština. Ova proizvodnja je aktuelna još iz doba bivše SFRJ, a ponajviše na području Krajine. Tada smo bili svjedoci postojanja giganta poput Agrokomerce, Agro-Krajina i drugih. Oni isti su s poljoprivrednim proizvođačima zasijavali krastavac kornišon. U posljeratnom periodu, pojavile su se druge, velike i manje, zadruge i firme, koje su odlučile da se bave kooperativnom proizvodnjom, a posebno proizvodnjom krastavca kornišona.

Kada bi jedna porodica  umjesto  što  napušta selo i odlazi u grad u potrazi za poslom i zaradom na malom prostoru od svega hektar ili dva zemljišta držala dvije- tri krave i 30-ak pčelinjih društava ostvarivala bi mjesečni prihod od oko hiljadu KM, što je priznaćete u gradu prilično teško ostvariti. Ukoliko bi mladi počeli razmišljati o svojoj budoćnosti vjerujemo da bi ideja koju iznosimo naišla na povoljno tlo, a to znači veliki broj radnih mijesta, zdraviju ishranu, manje stresa i više duševnog zadovoljstva zbog spoznaje da su svoji na svome.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jun2018

Poziv za besplatnu obuku opera...

UG Mreža novih ideja objavilo javni poziv za besplatnu obuku sedam operatera za rad na CNC mašinama...

18
jun2018

Tamjan i njegova upotreba

Tamjan i kađenje su ustvari dva pojma: materija i radnja. I jedno i drugo je u našoj svijestii vezan...

17
jun2018

To je najbolji navijački film...

Kada se priča o filmu, kada treba da ga gledamo, a kada se za taj pojam veže još jedna stvar koja je...

17
jun2018

„Krajina osiguranje“ naplatilo...

Krajina osiguranje naplatilo je 680.000 KM od opštine Gradiška na osnovu pravosnažne presude koju je...