O potrebi zaoravanja žetvenih  ostataka u jesen razgovarali smo sa dipl. ing. polj. Danijeom Egić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Prijedor . On kaže da poslije žetve, u svim granama biljne poljoprivredne proizvodnje ostaju određeni biljni ostaci kao što su ostaci korjena i dijelovi nadzemnog sistema požnjevene biljke. U današnjoj poljoprivrednoj praksi većina proizvođača vrši zaoravanje biljnih ostataka. Loša alternativa zaoravnju biljnih ostataka je njihovo spaljivanje koje ima višestruke negativne efekte. Spaljivanjem dolazi do direktnog gubitka azota, uništavanja korisnih mikroorganizama u zemljištu, istovremeno se zagađuje okolina, a prisutna je i velika opasnost od nekontrolisanog širenja požara i štete koja na takav način može nastati.

Ranije sam i ja ali i druge  moje kolege pisali o neobičnom zanimanju jednog domaćina i njegovih  nerasta koji su postali poznati širom Lijevča polja. Odlučio sam da ga ponovo posjetim i raspitam se kako taj njihov biznis napreduje. U ljevčanskom selu Kosijerovo u dvorištu šezderetdvogodišnjeg domaćina Nikole Stojičevića  i danas caruje nerast, ovaj put je to Joco četrvrti koji po susjednim selima a i šire oplođava uspaljene krmače kako to naš narod obično kaže.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
nov2018

Proleteru Trn u oku (FOTO) (VI...

Fudbaleri Sloge iz Trna savladali su Proleter iz Teslića rezultatom 3:0 u okviru posljednjeg (15.)...

17
nov2018

Nauka potvrdila: Sasvim je u r...

Ključ sreće krije se u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima, pokazalo je nedavno istraživanje pr...

17
nov2018

Građevinari sve bliže vrhu Koz...

Građevinari jedne laktaške firme zajedno sa kooperantima, koji grade put od Gornjih Podgradaca do Mr...

17
nov2018

Održana konferencija "Iza...

Friedrich-Ebert-Stiftung BiH i Udruženje građana „Mikro mreža“ organizovali su danas konferenciju: “...