Na nedavnom predstavljanju starih zanata u Gradišci, veliko interesovanje pobudio je Dario Škorić iz Jazovca kod Nove Topole, pleter trnki za pčele.

Škorić se bavi rijetkim zanatom u cijelom kraju jer su trnke od ražene slame odavno zamjenjene modernim košnicama. Samo prilikom hvatanja pčelinjih rojeva i vraćanja u pčelinjak, trnke su praktične i neophodne, kaže Dario Škorić koji pripada četvrtoj generaciji pčelara u porodici.

- Pčelarstvo sam oduvijek volio jer su se time bavili moj otac Slavko, deda Piljo i pradeda Stevan. Pčele su oduvijek zujale u našem dvorištu ili njegovoj okolini. Zujanje pčela mi je oduvijek prijalo. Ja sam se prije petnaestak godina zainteresovao za ozbiljniju proizvodnju meda i naučio plesti trnke - ispričao je Dario Škorić, jedan od najmlađih pčelara koji u ovom poslu ima zavidno iskustvo te pomaže i drugima da krenu istim putem.

On je usavršio proizvodnju trnki od slame koje su nekada imale široku primjenu, u vrijeme primitivnijeg načina pčelarenja. Mali broj pčelara sada koristi trnke, smatra Škorić, ali su se one još uvijek zadražle kod skromnijih pčelara koji se nisu odrekli tradicije u proizvodnji meda.

- Presudno je da u trnku ne dopire svjetlost jer to pčelama ne odgovara. Zato stalno provjeravam postojanost i kompaktnost zida uvezujući ga i dotežući plastičniom užadima. Početak je bitan, kao u svakom drugom poslu a važan je i završetak, da se košnica nebi osula – objašnjava Dario Škorić, po zanimanju automehaničar zaposlen u Svinjogojskoj farmi u Novoj Topoli, znatiželjnoj djeci svoj posao i vještinu pletenja te upotrebe trnki u pčelarstvu.

- Prvi rojevi pčela se uglavnom hvataju za niske grane, najčešće kruške i šljive. Kasniji rojevi koji se odvajaju od istog društva idu u visinu i do njih je mnogo teže doći. Zato su neophodne trnke i bez njih se zapravo ne može – smatra Škorić na osnovu bogatog pčelarskog iskustva.

Prilikom predstavljanja knjige “Stari zanati u RS” Vladimira Đukanovića u Gradišci, autor je kazao da je pletarstvo košnica za njega nepoznato zanimanje u RS. Zato nije obuhvaćeno među 13 zanata koji su u ovoj publikaciji detaljno opisani i ilustrovani.

-U Gradišci sam prvi put vidio pletara travom, što je jedan od najstarijih zanata. Nisam znao da to ovdje postoji i pobrinuću se da pletarstvo obuhvatim u sljedećoj knjizi – kazao je Đukanović navodeći stare zanate koje je obradio.

To su grnčarstvo, kovačluk, kazandžijski, sarački, kujundžijski i još neki zanati.

Godišnje 1.500 kilograma meda

Dario je odavno shvatio da je pčelarstvo unosno i da se vrijedi angažovati, posjeduje 60 pčelinjih društava i godišnje proizvodi 1500 kilograma meda, za čiji plasman ne brine.

/Srpska Info/

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

26
maj2019

FK ''Laminci'' šampion Opštins...

Fudbaleri Laminaca nakon sedam godina ponovo su postali član Područne lige RS – Gradiška.

25
maj2019

Mali heroj - Leon Radak

''Danas ja i Slobodan Boban Radak slavimo 5 godina braka. 😊 Danas se takođe u svijetu obilježava i d...

25
maj2019

Stihovi i note zažuborili pore...

Poezija nekoliko pjesnika popraćena zvucima frule, pozdravljena apaluzima publike, odzvanjala je kra...

25
maj2019

Naplata putarine po kilometru...

Izgradnja četiri naplatne stanice na autoputu Banjaluka - Gradiška je u završnoj fazi, a zatvoreni s...