Na nedavnom predstavljanju starih zanata u Gradišci, veliko interesovanje pobudio je Dario Škorić iz Jazovca kod Nove Topole, pleter trnki za pčele.

Škorić se bavi rijetkim zanatom u cijelom kraju jer su trnke od ražene slame odavno zamjenjene modernim košnicama. Samo prilikom hvatanja pčelinjih rojeva i vraćanja u pčelinjak, trnke su praktične i neophodne, kaže Dario Škorić koji pripada četvrtoj generaciji pčelara u porodici.

- Pčelarstvo sam oduvijek volio jer su se time bavili moj otac Slavko, deda Piljo i pradeda Stevan. Pčele su oduvijek zujale u našem dvorištu ili njegovoj okolini. Zujanje pčela mi je oduvijek prijalo. Ja sam se prije petnaestak godina zainteresovao za ozbiljniju proizvodnju meda i naučio plesti trnke - ispričao je Dario Škorić, jedan od najmlađih pčelara koji u ovom poslu ima zavidno iskustvo te pomaže i drugima da krenu istim putem.

On je usavršio proizvodnju trnki od slame koje su nekada imale široku primjenu, u vrijeme primitivnijeg načina pčelarenja. Mali broj pčelara sada koristi trnke, smatra Škorić, ali su se one još uvijek zadražle kod skromnijih pčelara koji se nisu odrekli tradicije u proizvodnji meda.

- Presudno je da u trnku ne dopire svjetlost jer to pčelama ne odgovara. Zato stalno provjeravam postojanost i kompaktnost zida uvezujući ga i dotežući plastičniom užadima. Početak je bitan, kao u svakom drugom poslu a važan je i završetak, da se košnica nebi osula – objašnjava Dario Škorić, po zanimanju automehaničar zaposlen u Svinjogojskoj farmi u Novoj Topoli, znatiželjnoj djeci svoj posao i vještinu pletenja te upotrebe trnki u pčelarstvu.

- Prvi rojevi pčela se uglavnom hvataju za niske grane, najčešće kruške i šljive. Kasniji rojevi koji se odvajaju od istog društva idu u visinu i do njih je mnogo teže doći. Zato su neophodne trnke i bez njih se zapravo ne može – smatra Škorić na osnovu bogatog pčelarskog iskustva.

Prilikom predstavljanja knjige “Stari zanati u RS” Vladimira Đukanovića u Gradišci, autor je kazao da je pletarstvo košnica za njega nepoznato zanimanje u RS. Zato nije obuhvaćeno među 13 zanata koji su u ovoj publikaciji detaljno opisani i ilustrovani.

-U Gradišci sam prvi put vidio pletara travom, što je jedan od najstarijih zanata. Nisam znao da to ovdje postoji i pobrinuću se da pletarstvo obuhvatim u sljedećoj knjizi – kazao je Đukanović navodeći stare zanate koje je obradio.

To su grnčarstvo, kovačluk, kazandžijski, sarački, kujundžijski i još neki zanati.

Godišnje 1.500 kilograma meda

Dario je odavno shvatio da je pčelarstvo unosno i da se vrijedi angažovati, posjeduje 60 pčelinjih društava i godišnje proizvodi 1500 kilograma meda, za čiji plasman ne brine.

/Srpska Info/

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

15
dec2018

Otvoren "Zimski grad"...

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić otvorio je večeras treću po redu manifestaciju “Zimski grad”,...

15
dec2018

Upornost je - dobitna kombinac...

Dvadesetšestogodišnji Goran Gagić iz kozarskog sela Kijevci na rodnom imanju od oko pet hektara živi...

14
dec2018

Raspored turnira 3x3 "Dje...

Humanitarni turnir 3x3 "Djeca djeci" brojaće 43 ekipe. Kompletan raspored i satnica. Teren 1 SATNICA...

14
dec2018

Zimska rezidba krušaka

Savjete kako orezivati krušku dobili smo od ing. Bojana Kecmana iz “Resora za pruženje stručnih uslu...