U zimskom periodu ishrane krava osnovno hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke. Lucerkino sijeno u našim usovima služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj mjeri zavisi od vremenskih prilika koje mogu biti presudne za spremanje većih količina sijena. Pored ova dva kabasta hranjiva obavezno se upotrebljava kompletna krmna smješa sa 18% proteina. Najbolja proizvodnja mlijeka u zimskom periodu ishrane postiže se kada se zadovolje potrebe u kabastoj hrani sa 50% silaže i 50% sijena. Ovo podrazumeva da je hrana kvalitetna po hranljivoj vrijednosti i ukusu.

Nije baš lako obezbediti kvalitetnu silažu od kompletne kukuruzne biljke. Ima godina kada nepovoljne vremenske prilike u mnogome komplikuju proizvodnju kvalitetne silaže. Sušni period u raznim fazama razvoja kukuruza utiče da bude malo klipa u odnosu na ukupnu masu biljke. Zatim, stočari su često prinuđeni da ne poštuju stadijum voštanog zrenja zrna kukuruza što je optimum prilikom siliranja. Struka i nauka insistiraju da se prilikom siliranja kompletne kukuruzne biljke siliranje obavlja u stadijumu voštanog zrenja.

Dobrom ishranom vršimo prevenciju i održavamo jedinke stalno u dobroj kondiciji. Uvijek težimo da postignemo što pozitivniji hranidbeni bilans sa što manje inputa, ali taj pozitivni bilans treba da ide u što veću produkciju mlijeka a nikako za kompenzovanje nedostataka u drugim tehnološkim segmentima proizvodnje. Glavni preduslov za uspješnu proizvodnju je dobar zdravstveni status farme i dobro zdravstveno stanje svake jedinke.

Nema govora o bilo kakvoj proizvodnji bez zdravih životinja i zdravog zapata.Hranidba treba da je takva da svaka jedinka iz zime izađe u dobroj kondiciji jer samo tako se mogu očekivati dobri proizvodnji rezultati. U zimskom periodu  kod muznih  grla treba češće pregledati zdravstvemo stanje papaka jer zbog eventalnog mržnjanja podloge objetka grde krave obitavaju može doći do oštećenja papaka. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

15
dec2018

Otvoren "Zimski grad"...

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić otvorio je večeras treću po redu manifestaciju “Zimski grad”,...

15
dec2018

Upornost je - dobitna kombinac...

Dvadesetšestogodišnji Goran Gagić iz kozarskog sela Kijevci na rodnom imanju od oko pet hektara živi...

14
dec2018

Raspored turnira 3x3 "Dje...

Humanitarni turnir 3x3 "Djeca djeci" brojaće 43 ekipe. Kompletan raspored i satnica. Teren 1 SATNICA...

14
dec2018

Zimska rezidba krušaka

Savjete kako orezivati krušku dobili smo od ing. Bojana Kecmana iz “Resora za pruženje stručnih uslu...