U zimskom periodu ishrane krava osnovno hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke. Lucerkino sijeno u našim usovima služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj mjeri zavisi od vremenskih prilika koje mogu biti presudne za spremanje većih količina sijena. Pored ova dva kabasta hranjiva obavezno se upotrebljava kompletna krmna smješa sa 18% proteina. Najbolja proizvodnja mlijeka u zimskom periodu ishrane postiže se kada se zadovolje potrebe u kabastoj hrani sa 50% silaže i 50% sijena. Ovo podrazumeva da je hrana kvalitetna po hranljivoj vrijednosti i ukusu.

Nije baš lako obezbediti kvalitetnu silažu od kompletne kukuruzne biljke. Ima godina kada nepovoljne vremenske prilike u mnogome komplikuju proizvodnju kvalitetne silaže. Sušni period u raznim fazama razvoja kukuruza utiče da bude malo klipa u odnosu na ukupnu masu biljke. Zatim, stočari su često prinuđeni da ne poštuju stadijum voštanog zrenja zrna kukuruza što je optimum prilikom siliranja. Struka i nauka insistiraju da se prilikom siliranja kompletne kukuruzne biljke siliranje obavlja u stadijumu voštanog zrenja.

Dobrom ishranom vršimo prevenciju i održavamo jedinke stalno u dobroj kondiciji. Uvijek težimo da postignemo što pozitivniji hranidbeni bilans sa što manje inputa, ali taj pozitivni bilans treba da ide u što veću produkciju mlijeka a nikako za kompenzovanje nedostataka u drugim tehnološkim segmentima proizvodnje. Glavni preduslov za uspješnu proizvodnju je dobar zdravstveni status farme i dobro zdravstveno stanje svake jedinke.

Nema govora o bilo kakvoj proizvodnji bez zdravih životinja i zdravog zapata.Hranidba treba da je takva da svaka jedinka iz zime izađe u dobroj kondiciji jer samo tako se mogu očekivati dobri proizvodnji rezultati. U zimskom periodu  kod muznih  grla treba češće pregledati zdravstvemo stanje papaka jer zbog eventalnog mržnjanja podloge objetka grde krave obitavaju može doći do oštećenja papaka. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

15
feb2019

Počinje izgradnja kuća za pet...

SRBAC - Izgradnja novih kuća za pet porodica iz Srpca čija su domaćinstva oštećena ili uništena u po...

15
feb2019

Medvjed Miša najavio proljeće...

Ako sudimo po narodnom vjerovanju, izlazak medvjeda Miše iz Beogradskog zoološkog vrta iz svoje jazb...

15
feb2019

Policija na protestima u Baru...

Crnogorska policija jutros je privela trudnicu na prosvjedu protiv gradnje vrtića u dvorištu gimnazi...

15
feb2019

Manastir Krupa - čuvar srpske...

Već više od sedam vijekova manastir Krupa svjedoci slovo Jevanđelja, sabirajući pod svojim svodovima...