Poznato je da biljke tokom rasta iz tla apsorbuju određene elemente koji su im potrebni za rast. Najviše trebaju azot koji je biljkama dostupan samo u ograničenim količinama. Biljke takođe  trebaju i kalij, magnezij, kalcij, fosfor, željezo i nekih drugih elemenata. Nedostatak tih elemenata rezultira slabu rast, promjenu u boji i izgledu, i propast biljka.

Ako bi ostatke biljka ostavili na mjestu rasta, tada bi bio savršen prirodni ciklus kolanja tvari i elemenata. Elementi, koje biljke apsorbuju iz zemlje, bi se vratili u zemlju propadanjem dijela biljka. Primjer takvog kruga je šuma u kojoj lišće s drveća pada na tlo, raspade i se vrati u zemlju. Time se osigurava povrat većina elemenata koje stablo apsorbuje  iz tla. Međutim, budući da biljke iznosimo, trebamo redovito gnojiti tlo.

Gnojiti možemo s mineralnim i organskim gnojivima. Mineralna gnojiva su obično umjetno stvorena. Elementi u umjetnim gnojivima su lako dostupni, jer su u obliku topljivih mineralnih soli koje biljke lako apsorbuju. Prekomjerna gnojidba mineralnim gnojivima šteti život u tlu i biljkama. Dugotrajna kontinuirana gnojidba ima negativne posljedice. Zemlja postaje zbijena i smanji se broj i raznolikost živih organizama u tlu. To ima negativan utjecaj na biljke. Učinak mineralnih gnojiva je brz. Moguće  je pripremitierazličite mješavine, koje su primjerne za uslove u tlu.

To je obično obrađen životinjski i biljni otpad. U kućnom vrtu se najčešće koristi kompost kojeg može proizvesti svaki povrtlar za sebe i stajski đubar .Organska gnojiva su bogata azotom njegovo djelovanje ne počne odmah nego treba vise vremena..

Organsko-mineralna gnojiva su mješavina organskih i mineralnih gnojiva. Ona imaju učinak odmah i traju duže.

Učestalost i količina gnojiva zavisi o uslovima  tla i potrebama biljaka. Biljke koje jako rastu i bogato cvjetaju, trebaju više gnojiva. Na lošem tlu treba više gnojiva. Povrtnjak treba redovnu  i bogatu gnojidbu jer povrće treba puno hranjivih tvari. U pjeskovitim tlima, koja su siromašna organskom tvari, treba puno gnojidbe organskim gnojivima tokom cijele godine.

Sa gnojidbom ne treba pretjerivati. Gnojimo onoliko koliko je potrebno. Kad se gnoji kompostom teško je pretjerarti, jer mnoge biljke možemo uzgajati u vrlo bogatom tlu mješavine komposta i zemlje. Budimo oprezni s gnojivima, koja su namijenjena za povećanje količine pojedinih elemenata. Ako je nekog elementa u tlu previše, to može spriječiti biljkama pristup do nekog drugog elementa. Dakle, ima smisla prije gnojidbe s posebnim gnojivima napraviti analizu tla.

Gnojimo uvijek mokro ili vlažno tlo prije ili odmah nakon kiše. Gnojivo stavimo što ravnomjernije. Čvrsta gnojiva možemo plitko ukopati u zemlju. Veća količina gnojiva na jednom mjestu može uništiti biljke.  I zapamtite da udisanje gnojiva može biti štetno za vaše zdravlje.

Ako se dogodi, da smo stavili previše gnojiva i u tlu ima previše jednog ili više elemenata, biljke ne rastu dobro za nekoliko godina dok se tlo ne očisti. Da ubrzamo postupak čišćenja možemo koristiti razne biljke koje imaju velike potrebe za hranjivim tvarima. Suncokreti imaju jako veliku potrebu za hranjivim tvarima zato su pogodni za sadnju u tlu, gdje smo pretjerali gnojivom

Evo nekoliko savjeta  koje biljke koje jačaju voće i povrće

Kopriva, gavez, maslačak, hajdučka trava i bujad, uz preslicu, najbolje su biljke za jačanje voća i povrća. Pune su azota,kalijuma,željeza, kalcijuma, fosfora, vitamina i minerala koji jačaju biljku, odnosno, pomažu joj da se izbori sa stresnim situacijama i lakše se izbore sa napadom bolesti i štetnih insekata.

U velikom buretu nalaze se bujad, kopriva, gavez, hajdučka trava i maslačak. Nakon nekoliko dana i povremenog miješanja, kada prestane da pjeni, tečnost je spremna za upotrebu. Omjer za razrjeđivanje s vodom može biti 1:10 a i više, čak i 5:10. Važno je da su biljke jače, list je jači, zelen i čak djeluje odbijajuće na štetnike jer neugodan miris tjera ljude a kamoli insekte.

Smjesu možete pomiješati sa bijelim lukom i lukovicom crvenog luka, tj. vodom u kojoj je skuvana lukovica kojom se boje jaja za Vaskrs. Naročito je dobra za larve kruškine buve a bijeli luk odličan je u borbi protiv savijača i ostalih štetnih insekata.

 

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

16
jul2019

Potpisan ugovor o izgradnji mo...

Predstavnici "Hrvatskih cesta" potpisali su danas u Zagrebu ugovor o početku izgradnje mosta na Savi...

16
jul2019

Ekipa Dvorac Bejić najbolja u...

Ekipa Dvorac Bejić trijumfovala je na petnaestom izdanju međunarodnog turnira u malom fudbalu „Gradi...

15
jul2019

BK "SUMMIT" se okiti...

Da svim snagama brane titulu najboljeg kluba u državi iz prethodne godine govori novi podatak kojim...

15
jul2019

SRC ''Lužani'': Uskoro turnir...

U organizaciji članova Sportskog društva ''Lužani 1985'' koje je nakon prekida prošle godine ponovo...