U kikindskom selu Bašaidu ovca rase bergamo ojagnjila je četiri jagnjeta, što je nezapamćeno u porodici Milaković koja se decenijama bavi ovčarstvom.

Milakovići kažu da se ovca ojagnjila ovih dana, a da je rekordno jagnjenje rezultat dobrog priploda, korištenja kvalitetne hrane, kao i načina ishrane ovaca.

Oni su otkrili recept za nesvakidašnje jagnjenje ovce - ovca tri dana ne dobije ništa da jede, samo na podu ima po koju slamku, nakon čega je dvije sedmice hrane samo slamom, te je puštaju kod ovna, očekujući za pet mjeseci veliki broj jaganjaca.

Porodica Milaković danas nije veliki uzgajivač ovaca kao nekada, ali su uzgoj nastavili zbog tradicije, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Ranije su gajili ovce rase cigaje, potom virtemberg rase, a danas uzgajaju rasu bergamo, za koju kažu da je zahvalna za proizvodnju u ravničarskim predjelima, ukoliko se prvilno pristupi uzgoju.

/Srna/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

26
maj2019

FK ''Laminci'' šampion Opštins...

Fudbaleri Laminaca nakon sedam godina ponovo su postali član Područne lige RS – Gradiška.

25
maj2019

Mali heroj - Leon Radak

''Danas ja i Slobodan Boban Radak slavimo 5 godina braka. 😊 Danas se takođe u svijetu obilježava i d...

25
maj2019

Stihovi i note zažuborili pore...

Poezija nekoliko pjesnika popraćena zvucima frule, pozdravljena apaluzima publike, odzvanjala je kra...

25
maj2019

Naplata putarine po kilometru...

Izgradnja četiri naplatne stanice na autoputu Banjaluka - Gradiška je u završnoj fazi, a zatvoreni s...