Poezija nekoliko pjesnika popraćena zvucima frule, pozdravljena apaluzima publike, odzvanjala je krajem maja u staroj vodenici te pored rječice Jurkovice u potkozarskom selu Mašići.

Priroda, točak stogodišnje vodenice sa kojeg pljuska bistra planinska voda i kamen ispod kojeg sipa kukuruzno brašno, nadahnuli su Ranka Preradovića, Mirka Ljubanića, Stevku Kozić Preradović, Nenada Janjetovića i Tihomira Levajca da stihovima snažno krenu u susret, u zagrljaj prirodi.

Stihove poklonjene mještanima Mašića i drugim gostima vodenice Majur Dragana Rakovića, zvucima frule oplemenila je profesorka Smilja Đuričić iz Doboja. Ona godinama svira frulu, dvojnice, šargiju i harmoniku. Porijeklom je iz Boljanića na Ozrenu, ali je često u potkozarskom kraju.

– Poezija koju sam slušala u vodenici i pored potoka podsjetila me na djetinjstvo, kada sam se na sličnim izvorima tradicije pojila muzikom i pjesmom predaka. Godinama sam u školi predavala umjetničku muziku, a njegovala tradicionalnu. Najljepši cvjetovi budućnosti niču iz korijenja prošlosti – kazala je Smilja Djuričić.

Sa zvucima njenih svirala miješali su se šum potoka, klepetanje velikog drvenog točka vodenice i poezija, lijepe pjesničke riječi koje plijene, odzvanjaju i osvajaju publiku zanesenu umjetnošću, skulpturama koje su izvajali priroda i čovjek.

U jedinstvenom ambijentu, u Mašićima, predstavljene su nove knjige Nenada Janjetovića “Kako spoznati univerzum, prirodu i sebe”, “Kako do zdravlja”, “Kako do prirodnih znanja i čistog razuma”.

– Ovdje slavimo zdravlje i prirodu, spoj o kojem Janjetović uporno ukazuje kao najvažnijem faktoru ljudskog zdravlja – kazao je profesor Tihomir Levajac.

O knjigama Nenada Janjetovića, koje je objavila Književna zajednica “Vaso Pelagić”, ali i svome stvaralaštvu, nadahnuto su govorili Ranko Preradović i Mirko Ljubanić iz Banjaluke. Janjetovićeve knjige, koje u čvrstu, neraskidivu vezu dovode zdravlje i prirodu, kako je rekao Levajac, promovisane su na čudesnom mjestu, u vodenici, pored potoka, u okruženju šume i livade.

– Odavde želimo ukazati na vrijednosti koje treba čuvati, a to je priroda, to su nezagađene bistre rijeke u kojima još ima pastrmke, naše šume, pluća svih nas. Ako to sačuvamo, naš duh će lebdjeti vječno ovuda, a poezija, pjesme i priče koje pišemo postaće spomenici – kazala je pjesnikinja Stevka Kozić Preradović, porijeklom iz obližnjeg sela Gornji Karajzovci u Lijevče polju.

Profesor iz Banjaluke Tihomir Levajac je veliki dio svoga umjetničkog opusa posvetio prirodi, dovodeći je u diretnu vezu sa pripovjedačkom misijom, njenom ulogom među ljudima.

– Borio sam se za stari hrast u Banjaluci, koji se osušio, napisao knjigu o njegovom životu i skončanju nebrigom ljudi. Ovdje sam podstaknut drugačijim iskustvom. Ovdje u Mašićima, u Potkozarju, s pravom veličamo ljude koji se bore za prirodu, čuvaju podareno od prethodnih generacija i tome uče svoju djecu – ispričao je Levajac iznoseći snažne impresije sa improvizovane pozornice, ispred vodenice, odakle se širi miris kukuruzovog brašna i vrućeg hljeba, a između tek olistalih grana probijaju zraci sunca.

Jedna vodenica u tri sela

Kod vodenice „Majur“ prepliću se granice tri sela. Vlasnik Dragan Raković kaže da je u katastarskim knjigama upisano selo Mašići ali da narod vjeruje kako se tu ukrštaju Donja Jurkovica, Jazovac i Mašići.

– Šumarak je u Mašićima, rječica zauzima teritoriju Jurkovice, po kojoj je i ime dobila, a vodenica je najbliža Jazovcu. Međutim, ovdje smo sve međe izbrisali ljepotom koju nam je podarila prioroda, u trouglu potkozarskih sela – smatra Raković dok na ognjištu pucketa vatra, a pjev ptica dopire iz šume.

Svestrani Mirko Ljubanić

Ljekar u penziji, Mirko Ljubanić iz Banjaluke, kaže da je umjetnošću oplemenio dušu, promijenio život. Od kada je skinuo bijeli ljekarski mantil prihvatio se pera, pisanja i knjiga.

Objavio je nekoliko zbirki poezije i pripovjedaka, a snimio je i nekoliko narodnih pjesama. On je ljekar, pjesnik i pjevač, što je dokazao i kod mašićke vodenice.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Torpedu derbi uz 11 žutih kart...

Minulog vikenda u Područnoj ligi Gradiška na rasporedu su bili mečevi šestog kola.

23
sep2019

Predsjednik FS RS Mile Kovačev...

Čitav život radio sam po propisima i pravilima, a tako će biti i ubuduće. Neću napustiti mjesto pred...

23
sep2019

Zbog alkohola policajci u Grad...

Na području Policijske uprave Gradiška tokom vikenda realizovana je akcija pojačane kontrole saobrać...

23
sep2019

Domaćin FK ''Republika Srpska'...

Na imanju Srpske bratske pomoći nedaleko od Čikaga domaćin 27. „Srbijede“, Fudbalski klub „Republika...