Poezija nekoliko pjesnika popraćena zvucima frule, pozdravljena apaluzima publike, odzvanjala je krajem maja u staroj vodenici te pored rječice Jurkovice u potkozarskom selu Mašići.

Priroda, točak stogodišnje vodenice sa kojeg pljuska bistra planinska voda i kamen ispod kojeg sipa kukuruzno brašno, nadahnuli su Ranka Preradovića, Mirka Ljubanića, Stevku Kozić Preradović, Nenada Janjetovića i Tihomira Levajca da stihovima snažno krenu u susret, u zagrljaj prirodi.

Stihove poklonjene mještanima Mašića i drugim gostima vodenice Majur Dragana Rakovića, zvucima frule oplemenila je profesorka Smilja Đuričić iz Doboja. Ona godinama svira frulu, dvojnice, šargiju i harmoniku. Porijeklom je iz Boljanića na Ozrenu, ali je često u potkozarskom kraju.

– Poezija koju sam slušala u vodenici i pored potoka podsjetila me na djetinjstvo, kada sam se na sličnim izvorima tradicije pojila muzikom i pjesmom predaka. Godinama sam u školi predavala umjetničku muziku, a njegovala tradicionalnu. Najljepši cvjetovi budućnosti niču iz korijenja prošlosti – kazala je Smilja Djuričić.

Sa zvucima njenih svirala miješali su se šum potoka, klepetanje velikog drvenog točka vodenice i poezija, lijepe pjesničke riječi koje plijene, odzvanjaju i osvajaju publiku zanesenu umjetnošću, skulpturama koje su izvajali priroda i čovjek.

U jedinstvenom ambijentu, u Mašićima, predstavljene su nove knjige Nenada Janjetovića “Kako spoznati univerzum, prirodu i sebe”, “Kako do zdravlja”, “Kako do prirodnih znanja i čistog razuma”.

– Ovdje slavimo zdravlje i prirodu, spoj o kojem Janjetović uporno ukazuje kao najvažnijem faktoru ljudskog zdravlja – kazao je profesor Tihomir Levajac.

O knjigama Nenada Janjetovića, koje je objavila Književna zajednica “Vaso Pelagić”, ali i svome stvaralaštvu, nadahnuto su govorili Ranko Preradović i Mirko Ljubanić iz Banjaluke. Janjetovićeve knjige, koje u čvrstu, neraskidivu vezu dovode zdravlje i prirodu, kako je rekao Levajac, promovisane su na čudesnom mjestu, u vodenici, pored potoka, u okruženju šume i livade.

– Odavde želimo ukazati na vrijednosti koje treba čuvati, a to je priroda, to su nezagađene bistre rijeke u kojima još ima pastrmke, naše šume, pluća svih nas. Ako to sačuvamo, naš duh će lebdjeti vječno ovuda, a poezija, pjesme i priče koje pišemo postaće spomenici – kazala je pjesnikinja Stevka Kozić Preradović, porijeklom iz obližnjeg sela Gornji Karajzovci u Lijevče polju.

Profesor iz Banjaluke Tihomir Levajac je veliki dio svoga umjetničkog opusa posvetio prirodi, dovodeći je u diretnu vezu sa pripovjedačkom misijom, njenom ulogom među ljudima.

– Borio sam se za stari hrast u Banjaluci, koji se osušio, napisao knjigu o njegovom životu i skončanju nebrigom ljudi. Ovdje sam podstaknut drugačijim iskustvom. Ovdje u Mašićima, u Potkozarju, s pravom veličamo ljude koji se bore za prirodu, čuvaju podareno od prethodnih generacija i tome uče svoju djecu – ispričao je Levajac iznoseći snažne impresije sa improvizovane pozornice, ispred vodenice, odakle se širi miris kukuruzovog brašna i vrućeg hljeba, a između tek olistalih grana probijaju zraci sunca.

Jedna vodenica u tri sela

Kod vodenice „Majur“ prepliću se granice tri sela. Vlasnik Dragan Raković kaže da je u katastarskim knjigama upisano selo Mašići ali da narod vjeruje kako se tu ukrštaju Donja Jurkovica, Jazovac i Mašići.

– Šumarak je u Mašićima, rječica zauzima teritoriju Jurkovice, po kojoj je i ime dobila, a vodenica je najbliža Jazovcu. Međutim, ovdje smo sve međe izbrisali ljepotom koju nam je podarila prioroda, u trouglu potkozarskih sela – smatra Raković dok na ognjištu pucketa vatra, a pjev ptica dopire iz šume.

Svestrani Mirko Ljubanić

Ljekar u penziji, Mirko Ljubanić iz Banjaluke, kaže da je umjetnošću oplemenio dušu, promijenio život. Od kada je skinuo bijeli ljekarski mantil prihvatio se pera, pisanja i knjiga.

Objavio je nekoliko zbirki poezije i pripovjedaka, a snimio je i nekoliko narodnih pjesama. On je ljekar, pjesnik i pjevač, što je dokazao i kod mašićke vodenice.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jun2019

Realizovana akcija za odlazak...

Samo par sati nakon što su objavili da pokreću dvije akcije za volonterku i njenu porodicu, članovi...

18
jun2019

Isporučena pomoć za Stupare iz...

U decembru 2018. godine stigla je još jedna pomoć za porodice u Republici Srpskoj, a ovaj put pomogl...

18
jun2019

Obogaćena pozorišna scena Grad...

Nedavnim formiranjem Javne ustanove „Grad pozorište“, ova umjetnost dobila je važnu ulogu u gradskoj...

18
jun2019

U Kruškiku održano druženje dj...

Kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Kruškiku danas je održano druženje djece sa poteškoćama u razv...