Svake godine, u ovo vrijeme, prilikom košenja livada i okućnica, stradavaju brojne životinje, posebno divlji zečevi i lanad, koja se voli skrivati u travi, zatim ježevi, zmije te bebe raznih vrsta ptica koje se gnijezde na tlu. Iz udruge Awap, koja svake godine skrbi o ranjenim mladuncima, stoga pozivaju na oprez!

Sezona košnje poklapa se sa sezonom kada srne na svijet donose svoje mladunce. Kako za mjesto lanjenja srne vrlo često odaberu upravo skrovita mjesta u poljima i livadama, zbog kosaca, koji prije početka košnje nisu pregledali teren, lanad nerijetko završava s teškim povredama ekstremiteta, što često ima i koban ishod.

Upravo stoga, i ove godine iz Udruge za zaštitu divljih životinja Awap ponovo apeliraju na poljoprivrednike -  prije početka košnje prođite kroz polja i pažljivo pregledajte ima li u visokoj travi skrivenih mladunaca.

"Molimo vas za oprez pri košnji. Svake godine, u ovo vrijeme, prilikom košenja livada i okućnica, stradavaju brojne životinje, posebno divlji zečevi i lanad, koja se voli skrivati u travi, zatim ježevi, zmije te bebe raznih vrsta ptica koje se gnijezde na tlu. Ponovo vas stoga molimo - budite oprezniji i prije košenja dobro pregledajte teren, napravite buku i prošećite područjem kojeg ćete kositi. Gledajte dobro, jer se životinje pritaje u travi, da bi se sakrile i zaštitile, a onda, ako je kosac neoprezan, teško stradavaju. Na žalost, ozljede, koje pri tom zadobiju, često su smrtonosne, a ako ozlijeđeni mladunci i prežive, te se oporave kod nas, doživotno ostaju teški invalidi te imaju slabe ili gotovo nikakve šanse za preživljavanje u prirodi“, poručuju iz Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP

Prošle su godine, upravo u ovo doba, zbog ljudskog nemara, u samo nekoliko sati u Awap stigla dva ozlijeđena laneta blizanca, s doslovno pokošenim nogama, tri bebe divljeg zeca, čija je mama stradala pri košnji i tri ozlijeđene bebe vrane. 

"Ono sto zapanjuje u slučaju dva malena laneta je to što je kosac jedno lane previdio i ostavio ga je, ozlijeđenog, na sred livade, dok je drugom pri košnji odrezao prednju nogu, a zadnje dvije nožice, također povrijeđene, zalijepio je flasterom, te je tako teško ozlijeđeno lane ostavio uz rub šume", podsjećaju iz Awapa, upozoravajući još jednom sve poljoprivrednike da budu oprezni prilikom košnje.

/agroklub.com/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

17
jul2019

Šta sa sobom nosi fejsbuk apli...

Napravite kvalitetne selfije na kojima će vam zavidjeti čak i sjajni časopisi, uz svega par dodira!...

17
jul2019

PU Gradiška održala pres konfe...

U Policijskoj upravi Gradiška, danas 17.07.2019. godine, održana je pres konferencija za novinare na...

17
jul2019

Kako najlakše preći granicu u...

Jedna od najvećih briga kako Gradiščana tako i svih stanovnika koji prelaze preko Graničnog prelaza...

16
jul2019

Potpisan ugovor o izgradnji mo...

Predstavnici "Hrvatskih cesta" potpisali su danas u Zagrebu ugovor o početku izgradnje mosta na Savi...