Sve više lijevčanskih bašta i gradskih vrtova u gradiškom kraju krasi svileno kinesko drvo, kineska mimoza ili albicija veoma mirisnih cvjetova.

Ova biljka, po mnogo čemu ipak najviše podsjeća na mediteran i tople krajeve. Albicija ili kineska mimoza jedna je od najotpornijih ukrasnih biljaka koje se najčešće uzgajaju u vrtu.

Ova biljka se smatra jednim od najljepših vrsta cvjetno-dekorativnog drveta koje se gaji u našim vrtovima. To je listopadna ukrasna biljka koja raste u obliku manjeg grma. Pripada porodici mimoza, a jedinstvenim izgledom osvaja na prvi pogled.

Porijeklom je iz suptropskih dijelova Azije, a zahvaljujući velikoj otpornosti, uspijeva i kod nas, tvrdi Mile Popović iz Karajzovaca, vlasnik rasadnika albicije i drugih egzotičnih biljnih vrsta.

Kineska mimosa, smatra Popović,  najbolje uspijeva na sunčanom mjestu u vrtu, iako joj ni polusjena ne predstavlja neki problem. Bilo bi dobro saditi je u laganoj zavjetrini. Kineska mimoza orezuje se jednom godišnje, najbolje u zimskim danima.

Za razliku od njene poznate mediteranske rođake, žute mimoze, albicija bez problema prezimljava u našim kontinentalnim krajevima. Dosta je rasprostranjena kao gajeno drvo na primorju i Mediteranu.

Decenijama se gaji kao specijalitet kolekcionara i poznavalaca dekorativnih vrsta u kontinentalnim delovima Evrope. Zbog prilagođenosti na naše hladnije uslove postala je česta u vrtovima i na javnim površinama.

Albicija je niže drvo, po pravilu visoko 4-6 metara, ali može narasti i do 15 metara visine.

Krošnja je rijetka, oblika kišobrana. Grane su glatke, zeleno-sive, duge, prave i razgranate pri vrhovima. Stablo je elegantno tanko. Kora je glatka, svjetlosmeđa, tanka i sitno ispucala.

-Gajenje svilenog drveta nije neka nauka. Ako se odlučite da u svom vrtu imate ovako nešto, svakako da treba obratiti pažnju na nekoliko bitnih aspekata. Svjetlost je presudna, pa zato treba predvidjeti sunčano mjesto, po mogućnosti da bude postavljena kao samostalno stablo, što i zaslužuje. Nema opasnosti od značajnih biljnih oboljenja ili napada nekih insekata, pa je s toga veoma zahvalna. Omiljena je kod pčela i drugih insekata koji posjećuju cvjetove – kazao nam je Popović u čijem vrtu je albicija bujno procvetala izazivajuči veliku znatiželju njegovih komšija i prolaznika.

Ljekovito drvo

Osim što je predivna kao ukrasna biljka, albicija je takođe i vrlo ljekovita. Konzumiraju se mladi listovi i cvjetovi kuhanjem ili sušenjem za ukusne čajeve koji je, posebno koristan za liječenje srca. Stablo djeluje smirujuće a ublažava stres i depresiju.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Torpedu derbi uz 11 žutih kart...

Minulog vikenda u Područnoj ligi Gradiška na rasporedu su bili mečevi šestog kola.

23
sep2019

Predsjednik FS RS Mile Kovačev...

Čitav život radio sam po propisima i pravilima, a tako će biti i ubuduće. Neću napustiti mjesto pred...

23
sep2019

Zbog alkohola policajci u Grad...

Na području Policijske uprave Gradiška tokom vikenda realizovana je akcija pojačane kontrole saobrać...

23
sep2019

Domaćin FK ''Republika Srpska'...

Na imanju Srpske bratske pomoći nedaleko od Čikaga domaćin 27. „Srbijede“, Fudbalski klub „Republika...