Na području prijedorske regije ova godina je relativno dobra za voćare - rod jabuke je u granicama prosječnog, rod šljive izostao je u Potkozarju, osim u Gradišci, a ostalih voćnih vrsta je umanjen, kaže stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Mirko Јokić.

- Rod jabuke je u granicama prosječnog 30-40 tona po hektaru, a rod kruške i šljive koje imaju prosječan prinos 25 tona po hektaru, ove godine je umanjen 50 odsto - rekao je Јokić Srni.

On kaže da je u intenzivnim zasadima voća rod različit i zavisi najviše od primijenjenih agrotehničkih mjera.

- U zasadima gdje nije primijenjena potrebna agrotehnika, ove godine je izostao rod - naveo je Јokić.

Prema njegovim riječima, nakon što je nekoliko godina bilo mraza u proljeće, prošle godine prinos voća bio je natprosječan.

- Mi savjetujemo voćarima da kod pretjeranog roda vrše proređivanje, što oni često ne urade, jer im je žao, a tako dovode u pitanje rod za iduću godinu - napomenuo je Јokić.

On je rekao da je počela berba kruške i savjetovao voćarima da poštuju karencu, a za sve nedoumice da se obrate u Resor za pružanje stručnih usluga.

- Počela je i berba šljive, čačanskih sorti, a za dvadesetak dana počinje berba jabuke - naveo je Јokić.

On je savjetovao voćarima i da u uslovima kada je temperatura vazduha 30 stepeni Celzijusovih i veća obezbijede dovoljno vode u zasadima, 30 litara po metru dužnom.

Јokić je naglasio da u voćanjacima i nakon berbe do jeseni voćkama treba obezbijediti dovoljno vode da bi bilo omogućeno formiranje rodnih pupoljaka.

/Srna/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

06
dec2019

Prijem za zlatnu karatistkinju...

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević organizovao je prijem za članicu Karate kluba Borac iz ove opš...

06
dec2019

U BiH za 12 mjeseci ubijeno 12...

U proteklih 12 mjeseci, prema podacima nevladinih organizacija koje se bave rodno zasnovanim nasilje...

06
dec2019

Studentica Anja Suzić u pobjed...

Studentica Univerziteta Pim Anja Suzić, student treće godine studijskog programa Psihologije, na kon...

06
dec2019

Kozara spremna za zimsku sezon...

Na Kozari spremno dočekuju početak zimske sezone.