Bolje pozicioniranje na tržištu, unapređenje proizvodnje te ruralni razvoj regija samo su neke od prednosti koje će imati domaći poljoprivrednici nakon što su Srpskoj zaživi sedam klastera, što se očekuje do kraja godine.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su klasteri raspoređeni u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

“Do sada su održane tri osnivačke skupštine, i to za Istočno Sarajevo, Prijedor i Banjaluku, dok je u ostalim regijama u toku procedura formiranja klastera. Do kraja godine biće formirano svih sedam regionalnih udruženja”, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede i pojasnili da klasteri predstavljaju viši oblik organizovanja poljoprivrede i način da proizvodnja bude podignuta na viši nivo.

Dodali su da je zadatak klastera povezivanje proizvođača, otkupljivača, naučno-istraživačkih institucija, ministarstava, fakulteta i lokalnih zajednica, a sve s ciljem što većeg ruralnog regionalnog razvoja.

“Uloga je višestruka, od stručne i savjetodavne, pa do svih drugih vidova podrške. Unapređenje proizvodnje, marketing, nabavka osnovnih i obrtnih sredstava po povoljnijim uslovima, zajednički nastup na tržištu, međusobno informisanje i ruralni razvoj regije su samo neki od ciljeva kojima će težiti klasteri”, rekli su u resornom ministarstvu i dodali da je predviđeno da klasteri u RS u prvoj fazi budu forum za razmjenu ideja između kupaca, otkupljivača i proizvođača, te da posluže lokalnim zajednicama da na osnovu njihovih podataka planiraju sredstva za podršku poljoprivredi.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da čine značajne napore u pružanju podrške poljoprivrednoj proizvodnji i razvoju ruralnih područja kako kroz redovne mjere, tako i putem međunarodnih projekata koje realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

“Jedan od takvih projekata je i onaj koji se odnosi na razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima u okviru kojeg se realizuju mjere podrške razvoju kompletnog lanca vrijednosti u različitim granama poljoprivrede. Cilj projekta je da omogući malim proizvođačima da se integrišu u perspektivne lance i povežu sa tržištem”, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da su najizraženiji problemi sa kojima se suočavaju mali proizvođači neorganizovanost, nizak nivo produktivnosti i otežan pristup tržištu.

Regionalni razvoj

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se klasteri mogu organizovati kao d.o.o. ili udruženje.

“Razlika između zadruga i klastera je u tome što se zadruge bave lokalnim razvojem i problemima, dok je svrha klastera regionalnog karaktera”, pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

/capital.ba/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
okt2019

U OŠ ''Vasa Čubrilović'' održa...

U cilju sprečavanja maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja, policijski službenici Policijsk...

23
okt2019

Jedna osoba poginula u saobrać...

Jutros se u 9 časova na magistralnom putu Kozarska Dubica-Gradiška, na raskrsnici ulica Preobražensk...

23
okt2019

Ovo su cijene mjesečnih karata...

Izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, koji je usvojila Narodna skupština, vozače na auto-pu...

23
okt2019

Stravičan sudar na putu Dubica...

U stravičnoj saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila kod Kozarske Dubice poginula je jedna osoba, a če...