Jesen još nije stigla, a hrastova šuma je uveliko požutila. Kako saznaje naš portal to je posljedica napada pepelnice i insekta poznatijeg kao Hrastova mrežasta stijenica - Corynthucha arcuata.

Kako ističe diplomirani inžinjer šumarstva Branislav Subotić, hrastova šuma se ove godine suočila s napadom pepelnice a zatim i ovog opasnog insekta.

“Hrastova mrežasta stijenica ili Corynthucha arcuata, hrani se biljnim sokom, preko lista, čime ga suše, a stablo gubi zelenu boju i nema foto sinteze, stablo slabi i gubi na prirastu, najezdom ovih insekata nekoliko godina zaredom dolazi do fiziološkog slabljenja stabla koje je onda izloženo napadima sekundarnih štetnika, ranog opadanja žira i sušenja stable”.

Subotić ističe da hrast ne voli sušu, a posljednjih godina suša je često prisutna kod nas. Kada se na to doda uticaj insekata i ostalih nepogoda, hrastova šuma se suočava sa ozbiljnim problemima na ovim prostorima, koje će stanovništvo itekako osjetiti.

Pored šume, ovaj insekt često napadne i ljude, koji mogu da osjete njegove ubode. Jedno je sigurno, a to je da će prava borba biti za Badnjak s lišćem narednog Božića.

 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

16
sep2019

Srebro i bronza za devetogodiš...

Mlada teniserka iz Gradiške Tea Kovačević odličnom igrom na Svjetskom prvenstvu (CHAMPIONS BOWL 2019...

16
sep2019

Republika Srpska dobila prvog...

3x3 Republika Srpska i Košarkaški Savez Republike Srpske bili su organizatori finalnog turnira 3x3 l...

16
sep2019

Vrijeđao policajce u Srpcu, pa...

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška, u protekla 24 časa, evidentirana su...

16
sep2019

Obilježen Dan 16. Krajiške mot...

U Mašićima kod Gradiške juče je obilježeno 28 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade...