1163 Objavljeno 03 septembar 2019 Autor: Bojan Trgić

Jesen još nije stigla, a hrastova šuma je uveliko požutila. Kako saznaje naš portal to je posljedica napada pepelnice i insekta poznatijeg kao Hrastova mrežasta stijenica - Corynthucha arcuata.

Kako ističe diplomirani inžinjer šumarstva Branislav Subotić, hrastova šuma se ove godine suočila s napadom pepelnice a zatim i ovog opasnog insekta.

“Hrastova mrežasta stijenica ili Corynthucha arcuata, hrani se biljnim sokom, preko lista, čime ga suše, a stablo gubi zelenu boju i nema foto sinteze, stablo slabi i gubi na prirastu, najezdom ovih insekata nekoliko godina zaredom dolazi do fiziološkog slabljenja stabla koje je onda izloženo napadima sekundarnih štetnika, ranog opadanja žira i sušenja stable”.

Subotić ističe da hrast ne voli sušu, a posljednjih godina suša je često prisutna kod nas. Kada se na to doda uticaj insekata i ostalih nepogoda, hrastova šuma se suočava sa ozbiljnim problemima na ovim prostorima, koje će stanovništvo itekako osjetiti.

Pored šume, ovaj insekt često napadne i ljude, koji mogu da osjete njegove ubode. Jedno je sigurno, a to je da će prava borba biti za Badnjak s lišćem narednog Božića.