Jesen još nije stigla, a hrastova šuma je uveliko požutila. Kako saznaje naš portal to je posljedica napada pepelnice i insekta poznatijeg kao Hrastova mrežasta stijenica - Corynthucha arcuata.

Kako ističe diplomirani inžinjer šumarstva Branislav Subotić, hrastova šuma se ove godine suočila s napadom pepelnice a zatim i ovog opasnog insekta.

“Hrastova mrežasta stijenica ili Corynthucha arcuata, hrani se biljnim sokom, preko lista, čime ga suše, a stablo gubi zelenu boju i nema foto sinteze, stablo slabi i gubi na prirastu, najezdom ovih insekata nekoliko godina zaredom dolazi do fiziološkog slabljenja stabla koje je onda izloženo napadima sekundarnih štetnika, ranog opadanja žira i sušenja stable”.

Subotić ističe da hrast ne voli sušu, a posljednjih godina suša je često prisutna kod nas. Kada se na to doda uticaj insekata i ostalih nepogoda, hrastova šuma se suočava sa ozbiljnim problemima na ovim prostorima, koje će stanovništvo itekako osjetiti.

Pored šume, ovaj insekt često napadne i ljude, koji mogu da osjete njegove ubode. Jedno je sigurno, a to je da će prava borba biti za Badnjak s lišćem narednog Božića.

 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

16
nov2019

KKI Vrbas šampioni jeseni bez...

Košarkaški klub invalida „Vrbas“ pobijedio je u derbiju 4. kola Premijer lige BiH ekipu KIK „Zmaj“ s...

16
nov2019

Preživio 34 operacije: Teška s...

Tridesetšestogodišnji Bojan Livopoljac od 2009. godine do danas imao je 34 operacije, nakon kojih je...

16
nov2019

Uskoro izgradnja zdravstevno-s...

Vlada Republike Srpske finansiraće dugo zagovaranu izgradnju zdravstveno – sportskog i turističkog c...

16
nov2019

Dječak kojeg nisam usvojila

Nešto u njegovoj formulaciji me pogodilo. Nešto oko načina na koji je to rekao, zvuk njegovih riječi...