Ova sezona za proizvođače meda u Lijevče polju je veoma loša zato što je kišni period u maju i junu uništio medonosne cvjetove. Pčelari smatraju da je ovo jedna od najlošijih sezona u poslednjoj deceniji.

U Udruženju pčelara “Amorfa” kažu da je izostala prva takozvana voćna paša, a kasnije i bagremova. To je negativno uticalo na količinu i kvalitet meda.

– Prosječno imamo pet do sedam kilograma meda po košnici, što je znatno manje od ustaljenih količina tokom sezona bez većih vremenskih oscilacija – pojasnio je Dražen Čekić, predsjednik Udruženja pčelara“Amorfa“ Gradiška.

Saša Tomić, pčelar iz Gradiške, i Dario Škorić iz Jazovca smatraju takođe da su količine meda oskudne, a broj rojeva neuporedivo smanjen.

– Ove sezone imamo četvrtinu od prosječne višegodišnje proizvodnje. Više tu nema mogućnosti da se bilo šta promijeni, jer već nastupa hladnije vrijeme, a obilnije pčelinje paše je nestalo. Ključni period u maju i junu bio je loš i to je odredilo pogubnu sezonu za pčelare – smatra Saša Tomić.

Dario Škorić naglašava da je ove sezone višestruko manji broj rojeva, što je takođe uslovljeno slabom pašom. Udruženje pčelara “Amorfa“ Gradiška ima 120 članova sa cijelog područja Lijevče polja i Potkozarja, koji raspolažu sa 6.000 pčelinjih društava.

Karakteristično je da u gradiškom kraju ima sve više mladih pčelara, među kojima su Nataša i Miloš Trninić iz Nove Topole, te žena koje se bave pčelarstvom.

Sada je njih 20 u ovoj djelatnosti prepoznalo perspektivu za vlastiti biznis. One su, uz pomoć više domaćih i međunarodnih organizacija savladale obuku o osnovama proizvodnje meda.

U Udruženju “Amorfa” naglašavaju pomoć gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. Podsticaje iz gradskog budžeta dobila su 63 pčelara, a isto toliko dobilo je novčane podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U lijevčanskim pčelinjacima u toku je zazimljavanje pčela, koje uključuje prihranu šećernom pogačom i sirupom.

Pčelinje bolesti

Dio pčelinjih društava je stradao zbog pojave različitih bolesti. Ove godine registrovane su varoa i američka gnjiloća, što je bilo pogubno za pčele.

Ohrabruje informacija da su pčelari, u saradnji sa specijalizovanih republičkim institucijama, ovu pojavu stavili pod kontrolu, te su veće posljedice izbjegnute.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

09
dec2019

Kolaps na prijedorskoj petlji:...

Ukupno 7 vozila učestvovalo je u dvije saobraćajne nesreće koje su se dogodile u blizini Prijedorske...

09
dec2019

Gradiška dobar primjer sređeno...

Kon­cep­ti pa­me­tnih gra­do­va ima­ju za cilj da tran­sfor­mi­šu ur­ba­ne sre­di­ne u atra­kti­vni­...

09
dec2019

Potvrđena optužnica protiv tro...

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Tina Kapetana, Dejana Damjanovića i Aleksandra...

09
dec2019

Građani Srpske na ''crni petak...

Da potrošačka groznica trese i Republiku Srpsku potvrđuje podatak prema kojem su građani na “crni p...