Jankovic

Veterinarski inspektori iz Gradiške uz asistenciju policije preduzeli su rigorozne mjere na stočnim pijacama u Lijevče polju kako bi isključili mogućnosti širenja svinjske kuge i druge bolesti.

To je na ovonedjeljnoj sjednici gradske Skupštine kazao Goran Sember, načelnik inspekcije u Gradiški. On je podsjetio da su inspektori preventivno djelovali tokom prošle sedmice, putem medija upozorili poljoprivrednike i stočare na mjere koje su obavezni ispoštovati prilikom prodaje svinja i druge stoke na pijacama.

Sada su krenuli u odlučnu akciju suzbijanja nepravilnosti i nezakonitosti.

– Svinje moraju biti obilježene, posjedovati evidencioni broj i uvjerenje o zdravlju. Inspektori su na pijaci u Gradiški kaznili nekoliko stočara sa po 500 KM, što je jasan znak naše odlučnosti da zaštitimo zdravlje stanovništva i ukažemo na neophodnost poštovanja odluka i zakonskih odredbi o načinu i uslovima prometa domaćim životinjama – naglasio je Sember.

Glavni republički veterinarski inspektor dao je nalog za stalnu i detaljnu kontrolu stočnih pijaca a gradske i opštinske inspektore obavezao da preduzmu kaznene mjere za nepoštovanje zakonskih procedura prilikom trgovine svinjama i drugom stokom.

Inspektori upozoravaju na različite pokušaje izbjegavanja navedenih obaveza.

– Na stočnim pijacama u Gradiški, Novoj Topoli, Dušanovu i drugim mjestima prodavci svinja se ne pridržavaju pijačnog reda. To se odnosi na vrijeme i mjesto prodaje. Veliki dio trgovine obavlja se na cesti, izvan pijčnog kruga i u vrijeme koje nije određeno za trgovinu, što će takođe morati da se suzbije, da se izmijeni višegodišnja loša praksa – naglasio je Sember.

On je takođe rekao da je asistencija policije neophodna zato što vlasnici svinja pokušavaju pobjeći, skrivaju se ostavljajući životinje i vozila, pa ih je zato teško identifikovati.

To predstavlja otežavajuću okolnost prilikom kontrole, navode inspektori, što je teško izbjeći bez policije. Na neophodnost poštovanja pijačnog reda i provođenja mjera zaštite zdravlja životinja ukazuje i Željko Sladojević, direktor Veterinarskog zavoda „Vaso Butozan“ u Banjaluci i odbornik gradske Skupštine u Gradiški rekavši da lokalna zajednica, različitim preventivnim i kaznenim mjerama mora brinuti o zdravlju životinja a time, na indirektan način ljudi.

– Našim farmerima mora se jasno i stalno ukazivati na probleme koje mogu uzrokovati bolesne životinje. To je važno zbog štete koju oni mogu imati u svojim oborima, zbog uginuća životinja ali i opasnog žarišta širenja bolesti na ljude konzumacijom neispravnog mesa. To može imati teške posljedice – naveo je Sladojević učestvujući u skupštinskoj raspravi o stočnim pijacama i inspekcijskoj kontroli svinja.

Iz Inspektorata RS naloženo je veterinarskim inspektorima u lokalnim sredinama da svakog ponedjeljka podnesu detaljan izvještaj o stanju zdravlja svinja i preduzetim mjerama u svojim sredinama.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kaže da na teritoriji Republike Srpske nema slučajeva afričke svinjske kuge, ali ističe da postoji potencijalna opasnost.

Maljčić kaže da je problem što se, dok se ustanovi da li postoji zaraza ili ne, ona već raširi.

– Sada svi nastoje da se reše svinja, posebno individualni proizvođači koji preko pijaca i preprodavaca razvoze svinje. Treba pojačati i kontrolu pasoša i kontrolu transporta svinja preko Drine, jer je logično da će se u Srbiji sada povećati ponuda, smanjiti tražnja, pašće cijena svinjetine i odmah će šverceri pokušati da ih preprodaju na naše tržište – rekao je Maljčić.

On ističe da su pooštrene mjere za uvoz ovog mesa kao i kontrola na pijacama za pohvalu, jer pokazuju kolika je opasnost od svinjske kuge i na koji način se mora pristupiti rješavanju ove problematike.

Zdravo meso i zdravi ljudi

Na zahtev nekoliko odbornika o ulozi policije na pijacama i pitanje, šta ćemo time dobiti, Milenko Pavlović, predsjednik Gradske skupštine Gradiška odgovorio je da ćemo dobiti zdravo meso i zdrave ljude.

Prase sa vašara

Zbog neposjedovanja dokaza o porijeklu i zdravstvenoj ispravnosti, veterinarski inspektor naložio je unuštavanje praseta pripremljenog za pečenje na vašaru.

– Svinjsko meso koje se koriste na vašaru i drugim masovnim skupovima mora imati dokaze o veterinarskom pregledu. Ukoliko to izostane, slijedi uništavanje mesa plus kazna – navode gradiški inspektori.

/Sprskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

31
mar2020

Sveštenici iz Laktaša među don...

Sveštenici Arhijerejskog namjesništva sa područja opštine Laktaši, donirali su 3.000 konvertibilnih...

31
mar2020

Volonteri dijele namirnice za...

Volonteri Crvenog krsta opštine Kozarska Dubica počeli su danas obilazak i podjelu paketa životnih n...

31
mar2020

Devet osoba u Srpskoj nije poš...

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS objavilo je spisak imena osoba koje su u protekla 24 sat...

31
mar2020

Pročitajte radove Kristine Mil...

Gradiškom Kulturnom centru stigli su novi dva radovi na Konkurs ''Gradiško proljeće''.