Voćari u Srpskoj posljednjih godina nisu imali mnogo sreće, ali ove jeseni situacija je daleko povoljnija jer, iako su rod i kvalitet lošiji nego lani, cijena je zbog velike potražnje daleko veća, što će im donijeti dobru zaradu.

Berba ranih sorti jabuka u Srpskoj počela je početkom septembra, a od ponedjeljka na red dolazi ajdared, vrsta koja je najzastupljenija u domaćim voćnjacima. 

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ovu godinu ocjenjuje kao vrlo šaroliku kad je u pitanju rod i kvalitet voća, ali veoma povoljnu po pitanju potražnje i cijena koje su već sada duplo više nego u istom periodu lani. 

- Nećemo postići one količine koje inače proizvedemo, jer je dosta štete nanio grad, ali sve u svemu mi smo zadovoljni. Na polovini od oko 3.000 hektara na kojima se uzgajaju jabuke rod je nikakav, dok se na preostalim parcelama prinosi u prosjeku kreću od 40 do 45 tona po hektaru što je sasvim zadovoljavajuće za naše uslove - kazao je Dojčinović. 

Prema njegovim riječima, kupaca ove godine neće manjkati, jer je rod  ovog voća u Evropi manji za 23 odsto, a u Poljskoj, koja je najveći proizvođač jabuka, prinosi su smanjeni za 43 odsto. 

- Udruženju su se javili kupci iz Rusije i Bjelorusije, ali se još ne  izjašnjavaju o cijeni tako da za sada nismo dogovorili izvoz. To nas ne brine jer će ove godine lako biti prodati voće i na našem i na stranom tržištu. Veleprodajna cijena jabuka sada se kreće od 0,60 do jedne marke po kilogramu, što je duplo više nego lani. Kada voće uđe u skladište cijene će zasigurno biti i veće - rekao je Dojčinović. 

On je istakao da je i šljiva ove godine imala više nego dobru cijenu.

- Šljive i kruške su slabo rodile, a potražnja je bila velika.  Kilogram šljive u veleprodaji je koštao i do marku, što ne pamtim posljednjih godina. To je baš visoka cijena i oni proizvođači koji su imali prinose ostvarili su dobru zaradu - istakao je Dojčinović.  

Šef proizvodnje u gradiškoj firmi “Agroimpeks” Bojana Bokan navodi da još nisu obezbijedili tržište za sav ovogodišnji rod jabuke, ali da su pregovori uveliko u toku. 

- Rusko tržište odvuče 80 odsto roda, ali ove godine su pooštrili kriterijume pa ne znamo šta i koliko ćemo im prodati. Nastojimo se probiti i na tržište arapskih zemalja, a nešto će ići i za Sloveniju, Hrvatsku, a imamo i neku varijantu za Norvešku. Ljudi su lani bacali jabuke i to prvu klasu, jer nisu imali kome prodati, ali ove godine to se zasigurno neće desiti - kazala je Bokan i dodala da se prinosi jabuka u voćnjacima kreću od 30 do 70 tona po hektaru. 
Zadovoljan ovogodišnjom sezonom je i voćar Darko Milošević iz Ugljevika. 
- Zahvaljujući predanom radu i svim mjerama zaštite jedan sam od rijetkih koji je ove godine imao veliki rod šljive. Prinosi u mojim šljivicima su se kretali od 25 do 40 tona, a kvalitet je bio izvrstan. Uspio sam prodati većinu roda, nešto u BiH, a nešto u inostranstvu i više sam nego zadovoljan - rekao je Milošević. 

Izvoz

U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH kažu da su domaći proizvođači za osam mjeseci ove godine na inostrana tržišta izvezli 9.566.600 kilograma jabuka, za razliku od lani kada je u istom periodu stranim kupcima prodato 3.431.698 kilograma jabuka. 

- Vrijednost izvezene jabuke ove godine premašila je 10,27 miliona KM - istakli su u STK i dodali da je za osam mjeseci ove godine u BiH uvezeno 22.846.583 kilograma jabuke u vrijednosti od 8,44 miliona maraka.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

26
jan2020

Poginuo Kobi Brajant

Legendarni američki košarkaš i jedan od najboljih u NBA istoriji Kobe Brajant poginuo je u helikopte...

26
jan2020

Saobraćajna nezgoda u Trnu, je...

U Trnu, kod Laktaša, u Ul. Cara Dušana, oko 17.35 dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je tjelesn...

26
jan2020

Ma šta pa profesore

Eeeeej, ima neka promocija knjige u Kulturnom centru.

26
jan2020

Granična policija: Nismo obavj...

U Graničnoj policiji BiH kažu da nisu obavješteni o dolasku kineskih turista koji su iz Vuhana juče...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka