Voćari u Srpskoj posljednjih godina nisu imali mnogo sreće, ali ove jeseni situacija je daleko povoljnija jer, iako su rod i kvalitet lošiji nego lani, cijena je zbog velike potražnje daleko veća, što će im donijeti dobru zaradu.

Berba ranih sorti jabuka u Srpskoj počela je početkom septembra, a od ponedjeljka na red dolazi ajdared, vrsta koja je najzastupljenija u domaćim voćnjacima. 

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ovu godinu ocjenjuje kao vrlo šaroliku kad je u pitanju rod i kvalitet voća, ali veoma povoljnu po pitanju potražnje i cijena koje su već sada duplo više nego u istom periodu lani. 

- Nećemo postići one količine koje inače proizvedemo, jer je dosta štete nanio grad, ali sve u svemu mi smo zadovoljni. Na polovini od oko 3.000 hektara na kojima se uzgajaju jabuke rod je nikakav, dok se na preostalim parcelama prinosi u prosjeku kreću od 40 do 45 tona po hektaru što je sasvim zadovoljavajuće za naše uslove - kazao je Dojčinović. 

Prema njegovim riječima, kupaca ove godine neće manjkati, jer je rod  ovog voća u Evropi manji za 23 odsto, a u Poljskoj, koja je najveći proizvođač jabuka, prinosi su smanjeni za 43 odsto. 

- Udruženju su se javili kupci iz Rusije i Bjelorusije, ali se još ne  izjašnjavaju o cijeni tako da za sada nismo dogovorili izvoz. To nas ne brine jer će ove godine lako biti prodati voće i na našem i na stranom tržištu. Veleprodajna cijena jabuka sada se kreće od 0,60 do jedne marke po kilogramu, što je duplo više nego lani. Kada voće uđe u skladište cijene će zasigurno biti i veće - rekao je Dojčinović. 

On je istakao da je i šljiva ove godine imala više nego dobru cijenu.

- Šljive i kruške su slabo rodile, a potražnja je bila velika.  Kilogram šljive u veleprodaji je koštao i do marku, što ne pamtim posljednjih godina. To je baš visoka cijena i oni proizvođači koji su imali prinose ostvarili su dobru zaradu - istakao je Dojčinović.  

Šef proizvodnje u gradiškoj firmi “Agroimpeks” Bojana Bokan navodi da još nisu obezbijedili tržište za sav ovogodišnji rod jabuke, ali da su pregovori uveliko u toku. 

- Rusko tržište odvuče 80 odsto roda, ali ove godine su pooštrili kriterijume pa ne znamo šta i koliko ćemo im prodati. Nastojimo se probiti i na tržište arapskih zemalja, a nešto će ići i za Sloveniju, Hrvatsku, a imamo i neku varijantu za Norvešku. Ljudi su lani bacali jabuke i to prvu klasu, jer nisu imali kome prodati, ali ove godine to se zasigurno neće desiti - kazala je Bokan i dodala da se prinosi jabuka u voćnjacima kreću od 30 do 70 tona po hektaru. 
Zadovoljan ovogodišnjom sezonom je i voćar Darko Milošević iz Ugljevika. 
- Zahvaljujući predanom radu i svim mjerama zaštite jedan sam od rijetkih koji je ove godine imao veliki rod šljive. Prinosi u mojim šljivicima su se kretali od 25 do 40 tona, a kvalitet je bio izvrstan. Uspio sam prodati većinu roda, nešto u BiH, a nešto u inostranstvu i više sam nego zadovoljan - rekao je Milošević. 

Izvoz

U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH kažu da su domaći proizvođači za osam mjeseci ove godine na inostrana tržišta izvezli 9.566.600 kilograma jabuka, za razliku od lani kada je u istom periodu stranim kupcima prodato 3.431.698 kilograma jabuka. 

- Vrijednost izvezene jabuke ove godine premašila je 10,27 miliona KM - istakli su u STK i dodali da je za osam mjeseci ove godine u BiH uvezeno 22.846.583 kilograma jabuke u vrijednosti od 8,44 miliona maraka.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...