Izlazak na tržište Malezije za domaće uzgajivače goveda i ovaca značiće povećanje proizvodnje i veću zaradu, koju će stočari iz Srpske i FBiH ostvarivati plasmanom kvalitetnog mesa u tamošnje trgovačke lance.

Da bi goveđe i ovčije meso uskoro trebalo krenuti ka malezijskim trpezama u četvrtak je najavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu Mirko Šarović, nakon sastanka sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Sajfudinom Nasutinom Ismailom. Na tom sastanku je istaknuto da Malezija 80 odsto mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja, te da proces dobijanja dozvole za izvoz iz BiH treba završiti što prije.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja uzgajivača ovaca i koza “Kozara” Dragan Santrač kaže za “Glas Srpske” da to udruženje okuplja uzgajivače iz Prijedora, Gradiške i Kozarske Dubice koji godišnje proizvedu oko 25.000 jagnjadi, odnosno oko 750 tona kvalitetnog jagnjećeg mesa.

- Imamo veliko prostranstvo pod pašnjacima, dobre štale, a izlazak na inostrano tržište otvara vrata za proširenje kapaciteta. Trenutna proizvodnja zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, što znači da bismo u dogledno vrijeme morali razmisliti o povećanju stada ukoliko želimo spremno dočekati zeleno svjetlo za izvoz u Maleziju - rekao je Santrač.

Dodao je da je ovčarima potrebna veća podrška u smislu podsticaja kako bi mogli krenuti u tržišnu utakmicu sa svjetskim proizvođačima.

Vijest o izvozu mesa na malezijsko tržište obradovala je i uzgajivače goveda. Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u Republici Srpskoj Goran Mitrović kazao je za “Glas Srpske” da domaću proizvodnju pritišće nekontrolisan uvoz mesa lošijeg kvaliteta koje se na domaćem tržištu prodaje po niskim cijenama.

- Na našem tržištu je oko 85 odsto mesa iz uvoza i svega 15 odsto sa domaćih farmi. Sve to guši domaću proizvodnju. Otvaranje novih tržišta je dobra šansa i može biti podsticaj za proširenje naših kapaciteta. Svaka dozvola za izlazak na novo tržište znači da naši proizvodi i u smislu kvaliteta mogu parirati evropskim i svjetskim - rekao je Mitrović i dodao da se u Srpskoj godišnje proizvede oko 80.000 goveda.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je otvaranje svakog novog tržišta pozitivno.

- Ukoliko se meso bude otkupljivalo od domaćih proizvođača po fer tržišnim cijenama i ukoliko distributeri goveda i ovaca ne budu imali monopol nad tim poslom, sigurno će se poljoprivrednici lakše odlučiti da povećaju proizvodnju - istakao je Marinković.

Cijena

Dragan Santrač ističe da domaće jagnjeće meso karakterišu vrhunski kvalitet i dobra cijena.

- Meso se u Srpskoj prodaje po cijeni od šest do sedam maraka po kilogramu, što je dovoljno za solidnu zaradu - rekao je Santrač.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

26
jan2020

Poginuo Kobi Brajant

Legendarni američki košarkaš i jedan od najboljih u NBA istoriji Kobe Brajant poginuo je u helikopte...

26
jan2020

Saobraćajna nezgoda u Trnu, je...

U Trnu, kod Laktaša, u Ul. Cara Dušana, oko 17.35 dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je tjelesn...

26
jan2020

Ma šta pa profesore

Eeeeej, ima neka promocija knjige u Kulturnom centru.

26
jan2020

Granična policija: Nismo obavj...

U Graničnoj policiji BiH kažu da nisu obavješteni o dolasku kineskih turista koji su iz Vuhana juče...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka