Izlazak na tržište Malezije za domaće uzgajivače goveda i ovaca značiće povećanje proizvodnje i veću zaradu, koju će stočari iz Srpske i FBiH ostvarivati plasmanom kvalitetnog mesa u tamošnje trgovačke lance.

Da bi goveđe i ovčije meso uskoro trebalo krenuti ka malezijskim trpezama u četvrtak je najavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu Mirko Šarović, nakon sastanka sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Sajfudinom Nasutinom Ismailom. Na tom sastanku je istaknuto da Malezija 80 odsto mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja, te da proces dobijanja dozvole za izvoz iz BiH treba završiti što prije.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja uzgajivača ovaca i koza “Kozara” Dragan Santrač kaže za “Glas Srpske” da to udruženje okuplja uzgajivače iz Prijedora, Gradiške i Kozarske Dubice koji godišnje proizvedu oko 25.000 jagnjadi, odnosno oko 750 tona kvalitetnog jagnjećeg mesa.

- Imamo veliko prostranstvo pod pašnjacima, dobre štale, a izlazak na inostrano tržište otvara vrata za proširenje kapaciteta. Trenutna proizvodnja zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, što znači da bismo u dogledno vrijeme morali razmisliti o povećanju stada ukoliko želimo spremno dočekati zeleno svjetlo za izvoz u Maleziju - rekao je Santrač.

Dodao je da je ovčarima potrebna veća podrška u smislu podsticaja kako bi mogli krenuti u tržišnu utakmicu sa svjetskim proizvođačima.

Vijest o izvozu mesa na malezijsko tržište obradovala je i uzgajivače goveda. Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u Republici Srpskoj Goran Mitrović kazao je za “Glas Srpske” da domaću proizvodnju pritišće nekontrolisan uvoz mesa lošijeg kvaliteta koje se na domaćem tržištu prodaje po niskim cijenama.

- Na našem tržištu je oko 85 odsto mesa iz uvoza i svega 15 odsto sa domaćih farmi. Sve to guši domaću proizvodnju. Otvaranje novih tržišta je dobra šansa i može biti podsticaj za proširenje naših kapaciteta. Svaka dozvola za izlazak na novo tržište znači da naši proizvodi i u smislu kvaliteta mogu parirati evropskim i svjetskim - rekao je Mitrović i dodao da se u Srpskoj godišnje proizvede oko 80.000 goveda.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je otvaranje svakog novog tržišta pozitivno.

- Ukoliko se meso bude otkupljivalo od domaćih proizvođača po fer tržišnim cijenama i ukoliko distributeri goveda i ovaca ne budu imali monopol nad tim poslom, sigurno će se poljoprivrednici lakše odlučiti da povećaju proizvodnju - istakao je Marinković.

Cijena

Dragan Santrač ističe da domaće jagnjeće meso karakterišu vrhunski kvalitet i dobra cijena.

- Meso se u Srpskoj prodaje po cijeni od šest do sedam maraka po kilogramu, što je dovoljno za solidnu zaradu - rekao je Santrač.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...