Selidbe

U etno-selu Bjelovuk u Јablanici kod Gradiške danas je održana manifestacija Јabuke i knjige, na kojoj su dodijeljene nagrade najboljim pjesnicima na istoimenom konkursu, te upriličen kulturno-umjetnički program i izložba jabuka i drugog voća.

Po ocijeni stručnog žirija, koga čine književnici Rado Dimitrijević, Nebojša Ivaštanin i Ranko Preradović, dvije pjesnikinje dobile su prvu nagradu za pjesme na temu jabuke i knjige - Milica Bakrač iz Nikšića i mlada pjesnikinja iz Gradiške Aleksandra Mrakić.

Marakićeva, koja je učenica drugog razreda Srednje stručne i tehničke škole u Gradišci, rekla je da na ovu temu nije bilo teško pisati jer su, kako kaže, jabuke i knjige inspiracija svim piscima.

Ona je navela da pjesme piše od trećeg razereda osnovne škole, da je do sada dobila brojne nagrade na literarnim konkursima u konkurenciji svojih vršnjaka, ali da joj ova nagrada mnogo znači jer je stavljena u rang sa odraslim poznatim pjesnicima kakva je Milica Bakrač, sa kojom dijeli prvo mjesto.

Dimitrijević, koji je predsjednik žirija i idejni tvorac manifestcije "Јabuke i knjige", naveo je da je ove godine na pjesnički konkurs pristiglo 56 radova od 38 pjesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

On je istako da je žiri imao težak zadatak, te izrazio zadovoljstvo što je nagrada pripala mladoj pjesnikinji iz Gradiške Aleksandri Marakić, te Milici Bakrač koja je, po mišljenju brojnih književnih kritičara, jedna od najboljih srpskih pjesnikinja poslije Desanke Maksimović.

- Sa takvim imenima ova manifestacija dobija na značaju, dobija auru trajnosti i kvaliteta. Nadam se da će manifestcija svoje punoljetstvo, odnosno 18. održavanje, dočekati kao još ljepša i bogatija - naglasio je Dimitrijević.

On je podsjetio da je manifestacija Јabuke i knjige prvi put održana u učionici područnog odjeljenja Osnovne škole "Mladen Stojanović" u Јablanici, zatim u mjesnom domu kulture, a iz godine u godinu rasla je i programski se proširivala.

Predsjednik Skupštine grada Gradiška Milenko Pavlović rekao je da manifestacija Јabuke i knjige 17 godina uspješno promoviše mlade pisce i pjesnike, ali i voćare Јablanice i potkozarskog kraja.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske Redenka Ševa i Dragoslav Medojević, učenici područnog odjeljenja Osnovne škole "Mladen Stojanović" iz Јablanice i Kulturno-umjetničko društvo "Kozara" iz Gornjih Podgradaca.

Manifestaciju Јabuke i knjige organizovali su Kulturni centar Gradiška, Gradska boračka organizacija, Osnovna škola "Mladen Stojanović" i mjesna zajednica Јablanica, a genaralni pokrovitelj je Gradska uprava Gradiška.

/RTRS/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

27
feb2020

Mnogobrojni Srpčani ispratili...

U organizaciji Centra za kulturu i sport Srbac promovisana knjiga "U Susret svetinjama". Knjiga o pr...

27
feb2020

Proizvodnjom ljekovitog bilja...

Dvadeset članica Udruženja žena iz Srpca zainteresovano je za proizvodnju i preradu ljekovitog bilj...

27
feb2020

Žuti i narandžasti meteoalarmi...

Evropski meteorološki servis "Meteoalarm" za danas i je aktivirao žuti meteoalarm za veći dio Bosne...

27
feb2020

Vatrogasci imaju pune ruke pos...

Vatrogasci širom RS posljednjih dana imaju pune ruke posla i upozoravaju da su ljudska nepažnja i ne...