Momir Cvjetković, agronom sa ogromnim iskustvom, smatra da je došao minut do dvanaest da se nešto konkretno uradi u domaćoj poljoprivredi. Cvjetković tvrdi  da sunovrat poljoprivrede uništava naša sela, utiče na odlazak mladih sa sela u grad i što je još pogubnije odlazak u Sloveniju, Njemačku i druge zapadnoevropske zemlje.

''Svakoga mjeseca kroz naša sela od Novog Grada i Sanskog Mosta na zapadu, pa do Šamca i Modriče na istoku i Nove Bile i Travnika na jugu, prođem više od dvije hiljade kilometara. Malo dobroga vidim. Uglavnom se razočaram kada u prelijepim selima vidim na desetine zaključanih kuća, napuštena domaćinstva, prazne farme i zakorovljene njive.''

Ovaj iskusni agronom kaže da svakodnevno razgovara sa poljoprivrednicima iz Lijevče pola, Potkozarja, Posavine, Podgrmeča, sa Trebave, Ozrena… Uglavnom svi pričaju iste priče.

''Farmeri koji tove junad se žale na onemogućen  izvoz i nekontrolisan uvoz smrznutog mesa sumnjivog kvaliteta. Slično je i sa svinjogojcima. Automatski su ugroženi i ratari, jer ne mogu pravilno vrednovati kukuruz, ječam , sijeno ili silažu. Žalosno je da je najveći konkurent domaćoj poljoprivredni uvoznički lobi, koji je veoma jak.''

Ministarstvo poljoprivrede RS i lokalna vlast u Gradišci na dobrom putu

Ipak postoje svijetli primjeri. Cvjetković kaže da je  njegovo Selo Rogolji i dalje centar svinjogojstva u Lijevče polju, Dubrave važe za aduta u proizvodnji mlijeka, Cerovljani u tovu junadi, a srbački dio Lijevče polja i župski dio u peradarstvu.

''Stimulativne mjere koje provodi lokalna vlast u Gradišci daju rezultate. U razgovoru sa farmerima, ali i kolegama agronomima vidljivo je da je i kurs koji je zauzeo ministar poljoprivrede Boris Pašalić uspješan. Pojavio se i optimizam nakon izbora novog Savjeta ministara. Za očekivati je da i ministar Košarac poradi na vrednovanju domaće proizvodnje i izvoza.''

Prema Cvjetkovićevim riječima naredna godina će biti presudna za poljoprivredu, opstanak sela i samim tim i sudbinu cijelog društva. On ističe da bi trebalo prepisati recepte od gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića koji se opredijelio da asfaltira puteve u  selima Lijevče polja i Potkozarja, privuče investitore koji bi se bavili otkupom, preradom i izvozom poljoprivrednih proizvoda i zadrži mlade u selu.

To je jedino rješenje koje nas može spasiti od još jačeg iseljavanja i propadanja sela.Ubijeđen sam da sjeverni dio naše zemlje, kojim svakodnevno prevaljujem na desetine kilometara može postati adut razvoja Republike Srpske i BiH. Samo treba posložiti kockice, inicirati prave projekte i stimulisati mlade ljude, kaže za ‘Agroportal’ Momir Cvjetković , agronom sa velikim iskustvom i reputacijom.

/agroportal/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

29
jan2020

U Srpskoj nema razloga za pani...

Institut za javno zdravstvo RS u saradnji sa resornim ministarstvom i zdravstvenim ustanovama širom...

29
jan2020

Rasvijetljena provala u kuću u...

Rasvijetljeno je krivično djelo ''Teške krađe'' na području Policijske uprave Gradiška, saopšteno je...

29
jan2020

U prošloj godini gradiški vatr...

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška u prošloj godini imali su pune ruke posla. Uku...

29
jan2020

Halo efekat i lažno Sunce

Znam, većini Vas prva asocijacija na zimu jeste snijeg.Kao jedna od posljedica postojanja kristalića...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka