Dvadeset članica Udruženja žena iz Srpca zainteresovano je za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja u sklopu programa podrške mladima i ženama iz ruralnih područja pod pokroviteljstvom USAID/Snjeden programa ''Farma dva''.

Na prezentaciji programa koja je održana u Srpcu dogovoreno je da se na najmanje dvije lokacije zasnuje ogledno polje površine oko 500 kvadratnih metara na kojem će se zasijati vrste kao što su lavanda, timijan i vrijesak, a svi troškovi biće pokriveni projektom.

''Učesnice projekta ćemo kroz četiri obuke sprovesti kroz sve procese, od sjetve, sadnje, žetve i berbe, preko prerade i finalizacije proizvoda od eteričnog ulja kao što su sapuni, mirisne svijeće i slično. Obezbijedili smo i podršku u plasmanu proizvoda na tržište'', rekao je stručni konsultant Petar Ninić. On je dodao da je ovo dobra prilika za dodatnu zaradu onima koji već imaju posao, a naročito nezaposlenima, ko mogu ostvariti značajan izvor prihoda.

Projekat će implementirati firma “Planta Bela” iz Trebinja, čija je predstavnica Slobodanka Popović istakla da je obezbijeđena nabavka kompletne opreme, đubriva, sjemena i sadnog materijala.

Jedna od oglednih parcela biće podignuta na imanju penzionerke Brane Lončar iz Srpca, koja je članica srbačkog Udruženja žena.

''Veoma sam zainteresovana za ovaj projekat jer imam određena iskustva u biljnoj i poljoprivrednoj proizvodnji. Smatram da se na ovaj način može značajno popraviti materijalni položaj žena na selu'', rekla je ona.

Predsjednica Udruženja žena Srbac Vesna Smiljanić kazala je da je prijatno iznenađena odzivom žena, budući da je njihov kolektiv formiran tek u ovoj godini.

''Ako bi samo jedna žena izvukla materijalnu korist od ovog projekta, bio bi to veliki uspjeh'', istakla je Smiljanićeva.

/Glas Srpske/