Proizvodnja bilo čega u Bosni i Hercegovini nije jednostavan posao. Kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju, tu imamo i te kako poteškoća. Ono što je trenutno u žiži rasprave jesu cijene voća, prije svega jabuke, koja u marketima iznosi u prosjeku 2KM zavisno od kvaliteta, dok je otkupna cijena ove voćke 0,45KM po kilogramu.

Proizvođače ali i stručnjake iz ove oblasti muči preniska otkupna cijena jabuke. Kako tvrdi poljoprivredni inžinjer i proizvođač Dragan Blagojević, jabuka ali i ostalo voće se u posljednje vrijeme prodaju po veoma niskoj otkupnoj cijeni i po jemu proizvođači u ovakvim uslovima nemaju nikakve šanse za opstanak.

„Proizvodnja voća u današnje vrijeme je zaista teška, jer je naše područje u posljednjih par godina gotovo pa svake godine bilo pod uticajem elementarni nepogoda sto je značajno umanjilo i prinose i kvalitet proizvoda. Oni voćari koji su i uspjeli da svoje zasade sačuvaju od tih uticaja ili ih "izbjegnu" imali su problena sa plasmanon svojih proizvoda, i kada su ih prodavali cijena se prosječno kretala oko 0,40 - 0,45 KM/kg sto je zaista na donjim granicama isplativosti ove poljoprivredne djelatnosti u današnje vrijeme. Dok sa druge strane cjena tih istih proizvoda u marketima se uglavnom kreće preko 2 KM/kg. Ukoliko želimo sačuvati voćarsku djelatnost na području Potkozarja pod hitno moramo poduzeti određene mjere, da li će to biti u vidu zadruga ili na neki drugi način ostaje da se vidi.“

Voćar iz Jablanice, Radislav Dončić tvrdi da je otkupna cijena jabuke prošle godine donekle i bila dobra, no, to je zbog vremenskih neprilika koje su zadesile ne samo našu zemlju nego i region.

„Ja sam imao sreću jer sam na brdu, pa je mraz nanio blažu štetu jabuci, dok je kod drugih koji su u nižim predjelima, šteta bila daleko veća. Smatram da će ova cijena biti još veća, jer je mraz učinio svoje“, tvrdi Dončić.

Ipak, proizvođači bez udruživanja neće izboriti dobru otkupnu cijenu i uvijek će biti na gubitku, jer u procesu od proizvodnje do konzumacije izmjenjuju se mnogi procesi u kojima svako gleda da dobro prođe. Zašto su u ovom slučaju proizvođači loše prošli donekle su i sami dali odgovor.

 

 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
mar2018

Udruženje građana ''Raskršće''...

Udruženje građana ''Raskršće'' iz Nove Topole osnovano je 11. marta ove godine radi razvoja i unapre...

21
mar2018

KBV ''Niten'' iz Gradiške osvo...

U nedjelju 18. marta ove godine u Banjaluci, održano je prvenstvo Republike Srpske u karateu za seni...

20
mar2018

Međunarodni dan osoba sa Dauno...

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Gradiška u saradnji sa Kulturnim centrom, o...

20
mar2018

Sava u porastu, u Hrvatskoj po...

Po zadnjim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda vodostaj rijeke Save je u porastu! Na HS G...