Proizvodnja bilo čega u Bosni i Hercegovini nije jednostavan posao. Kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju, tu imamo i te kako poteškoća. Ono što je trenutno u žiži rasprave jesu cijene voća, prije svega jabuke, koja u marketima iznosi u prosjeku 2KM zavisno od kvaliteta, dok je otkupna cijena ove voćke 0,45KM po kilogramu.

Proizvođače ali i stručnjake iz ove oblasti muči preniska otkupna cijena jabuke. Kako tvrdi poljoprivredni inžinjer i proizvođač Dragan Blagojević, jabuka ali i ostalo voće se u posljednje vrijeme prodaju po veoma niskoj otkupnoj cijeni i po jemu proizvođači u ovakvim uslovima nemaju nikakve šanse za opstanak.

„Proizvodnja voća u današnje vrijeme je zaista teška, jer je naše područje u posljednjih par godina gotovo pa svake godine bilo pod uticajem elementarni nepogoda sto je značajno umanjilo i prinose i kvalitet proizvoda. Oni voćari koji su i uspjeli da svoje zasade sačuvaju od tih uticaja ili ih "izbjegnu" imali su problena sa plasmanon svojih proizvoda, i kada su ih prodavali cijena se prosječno kretala oko 0,40 - 0,45 KM/kg sto je zaista na donjim granicama isplativosti ove poljoprivredne djelatnosti u današnje vrijeme. Dok sa druge strane cjena tih istih proizvoda u marketima se uglavnom kreće preko 2 KM/kg. Ukoliko želimo sačuvati voćarsku djelatnost na području Potkozarja pod hitno moramo poduzeti određene mjere, da li će to biti u vidu zadruga ili na neki drugi način ostaje da se vidi.“

Voćar iz Jablanice, Radislav Dončić tvrdi da je otkupna cijena jabuke prošle godine donekle i bila dobra, no, to je zbog vremenskih neprilika koje su zadesile ne samo našu zemlju nego i region.

„Ja sam imao sreću jer sam na brdu, pa je mraz nanio blažu štetu jabuci, dok je kod drugih koji su u nižim predjelima, šteta bila daleko veća. Smatram da će ova cijena biti još veća, jer je mraz učinio svoje“, tvrdi Dončić.

Ipak, proizvođači bez udruživanja neće izboriti dobru otkupnu cijenu i uvijek će biti na gubitku, jer u procesu od proizvodnje do konzumacije izmjenjuju se mnogi procesi u kojima svako gleda da dobro prođe. Zašto su u ovom slučaju proizvođači loše prošli donekle su i sami dali odgovor.

 

 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jun2018

Poziv za besplatnu obuku opera...

UG Mreža novih ideja objavilo javni poziv za besplatnu obuku sedam operatera za rad na CNC mašinama...

18
jun2018

Tamjan i njegova upotreba

Tamjan i kađenje su ustvari dva pojma: materija i radnja. I jedno i drugo je u našoj svijestii vezan...

17
jun2018

To je najbolji navijački film...

Kada se priča o filmu, kada treba da ga gledamo, a kada se za taj pojam veže još jedna stvar koja je...

17
jun2018

„Krajina osiguranje“ naplatilo...

Krajina osiguranje naplatilo je 680.000 KM od opštine Gradiška na osnovu pravosnažne presude koju je...