Proizvodnja bilo čega u Bosni i Hercegovini nije jednostavan posao. Kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju, tu imamo i te kako poteškoća. Ono što je trenutno u žiži rasprave jesu cijene voća, prije svega jabuke, koja u marketima iznosi u prosjeku 2KM zavisno od kvaliteta, dok je otkupna cijena ove voćke 0,45KM po kilogramu.

Proizvođače ali i stručnjake iz ove oblasti muči preniska otkupna cijena jabuke. Kako tvrdi poljoprivredni inžinjer i proizvođač Dragan Blagojević, jabuka ali i ostalo voće se u posljednje vrijeme prodaju po veoma niskoj otkupnoj cijeni i po jemu proizvođači u ovakvim uslovima nemaju nikakve šanse za opstanak.

„Proizvodnja voća u današnje vrijeme je zaista teška, jer je naše područje u posljednjih par godina gotovo pa svake godine bilo pod uticajem elementarni nepogoda sto je značajno umanjilo i prinose i kvalitet proizvoda. Oni voćari koji su i uspjeli da svoje zasade sačuvaju od tih uticaja ili ih "izbjegnu" imali su problena sa plasmanon svojih proizvoda, i kada su ih prodavali cijena se prosječno kretala oko 0,40 - 0,45 KM/kg sto je zaista na donjim granicama isplativosti ove poljoprivredne djelatnosti u današnje vrijeme. Dok sa druge strane cjena tih istih proizvoda u marketima se uglavnom kreće preko 2 KM/kg. Ukoliko želimo sačuvati voćarsku djelatnost na području Potkozarja pod hitno moramo poduzeti određene mjere, da li će to biti u vidu zadruga ili na neki drugi način ostaje da se vidi.“

Voćar iz Jablanice, Radislav Dončić tvrdi da je otkupna cijena jabuke prošle godine donekle i bila dobra, no, to je zbog vremenskih neprilika koje su zadesile ne samo našu zemlju nego i region.

„Ja sam imao sreću jer sam na brdu, pa je mraz nanio blažu štetu jabuci, dok je kod drugih koji su u nižim predjelima, šteta bila daleko veća. Smatram da će ova cijena biti još veća, jer je mraz učinio svoje“, tvrdi Dončić.

Ipak, proizvođači bez udruživanja neće izboriti dobru otkupnu cijenu i uvijek će biti na gubitku, jer u procesu od proizvodnje do konzumacije izmjenjuju se mnogi procesi u kojima svako gleda da dobro prođe. Zašto su u ovom slučaju proizvođači loše prošli donekle su i sami dali odgovor.

 

 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

20
sep2018

Tragična priča o sjajnom glumc...

Potresnu životnu priču o legendarnom Perhanu iz "Doma za vješanje" ne bi izrežirao ni Kusturica...

19
sep2018

Zaposli se u Kini kao nastavni...

Želite da radite u Kini kao nastavnik engleskog? Komunikativni ste, motivisani i volite rad sa djec...

19
sep2018

Manastir Nikolje - Najstarija...

Šumovita i stjenovita klisura koju rijeka Zapadna Morava prosijeca probijajući se između visokih pla...

19
sep2018

Kako je crna princeza jugoslov...

Margita Stefanović Magi bila je klavijaturistkinja grupe EKV koja je do danas postala jedna od ikona...