Registracija članova Udruženja proizvođača romanijskog "Skorup-kajmaka" kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH biće završena u narednih petnaestak dana, čime će dobiti pravo da koriste zaštitu žiga ovog autohtonog proizvoda. 

Prije 15 dana uzeti su uzorci kajmaka i poslati na analize u laboratoriju. Planirana je izgradnja drvenih koliba u kojima će biti proizvođen kajmak na potezu Han Pijesak-Sokolac-Rogatica, navodi Jelena Vlačić, rukovodilac Područne jedinice Sokolac, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Potvrđeno je da ispunjavaju uslove prema Pravilniku o kvalitetu svježeg i sirovog mlijeka, navodi Jelena Vlačić, rukovodilac Područne jedinice Sokolac Resora, za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

“U februaru prošle godine Udruženje proizvođača sa područja Sokoca, Rogatice i Han Pijeska dobilo rješenje o zaštiti porijekla "romanijskog skorupa-kajmaka" Tada je završen veoma važan oko aktivnosti zahvaljujući podršci opština Han Pijesak, Rogatica i Sokolac, koje su uplatile po 4.000 KM, te resornom ministarstvu Republike Srpske, Japanskoj razvojnoj agenciji, Njemačkoj razvojnoj agenciji, Institutu za intelektualno vlasništvo BiH i Gradu Istočno Sarajevo.Registracijom članova Udruženja biće zaokružen jedan proces u realizaciji inicijative započete prije deset godina da se brendira autohtoni kajmak koji se proizvodi na širem području Romanije, Sjemeća, Devetaka, Jahorine, Trebevića i Ozrena", pojašnjava Vlačićeva.

Planirana je izgradnja drvenih koliba u kojima će biti proizvođen kajmak na potezu Han Pijesak-Sokolac-Rogatica, gdje će sve većem broju zainteresovanih kupaca biti dostupno da kupe i degustiraju romanijski skorup.

Rukovodilac Područne jedinice Sokolac posebno naglašava ulogu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, koji djeluje na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije. U Resoru već nekoliko godina stavljaju akcenat na udruživanje poljoprivrednih proizvođača u udruženja i zadruge, te na formiranje klastera.Vlačićeva podsjeća da je Područna jedinica Sokolac u prošloj godini postavila oglede pšenice na 1,4 hektara i 13 ogleda silažnog kukuruza na različitim lokalitetima ukupne površine 12,6 hektara. 

Na jednom makroogledu površine 2,4 hektara predstavljeno je, kako ističe, 13 različitih hibrida silažnog kukuruza iz pet selekcijskih kuća i održani su "Dani polja silažnog kukuruza". 

Ovakvi ogledi služe i da bi stočari na ovoj regiji obezbijedili bolju ishranu grla i proizveli kvalitetnije mlijeko, što potvrđuju i podaci o porastu njegove proizvodnje.
"U prošloj godini, sa Sarajevsko-romanijske regije otkupljeno je 4.000.000 litara mlijeka i prodato mljekarama `Pađeni` i `Milkos`", rekla je Vlačićeva

Nju raduje da trend rasta proizvodnje mlijeka na Sokocu i Han Pijesku nije toliko posljedica povećanja broja kooperanata, koliko je rezultat povećanja broja grla na farmama, što znači da domaćinstva postaju pravi robni proizvođači.

Vlačićeva preporučuje poljoprivrednicima da ne treba da se obeshrabre zbog prošlogodišnje cijene maline, koja je bila 1,90 KM, jer se očekuje da će se to stanje u ovoj godini popraviti.

Raduje i činjenica da je lani sa Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije otkupljeno ukupno 600 tona maline, te da se malinarstvo, značajnije zastupljeno na području Višegrada, Rudog, Čajniča i Rogatice, širi na ostale opštine u regiji i da raste broj hladnjača za voće.

Vlačićeva navodi da su poljoprivredni stručnjaci ove godine krenuli intezivno sa predavanjima u januaru i februaru, prije početka radova na imanjima, jer će sa prvim danima proljeća biti prisutni na terenu sa poljoprivrednicima.

Ona je podsjetila da su kontrolni asistenti ove područne jedinice u februaru održali niz praktičnih obuka kontrole mastitisa kod mliječnih muznih grla, da je održano šest praktičnih obuka o pravilnom uzorkovanju i higijeni mlijeka, kao i da su u toku dvije zimske škole za malinare.

U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac, planirali su da u 2018. godini nastave sa ogledima silažnog kukuruza i ogledima za zrno, da pojačaju oglede krmnog bilja /sirka i sudanske trave/, te da postave oglede stočnog graška, ljekovitog i aromatičnog bilja, za koje na području postoje prirodni resursi.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

15
dec2018

Otvoren "Zimski grad"...

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić otvorio je večeras treću po redu manifestaciju “Zimski grad”,...

15
dec2018

Upornost je - dobitna kombinac...

Dvadesetšestogodišnji Goran Gagić iz kozarskog sela Kijevci na rodnom imanju od oko pet hektara živi...

14
dec2018

Raspored turnira 3x3 "Dje...

Humanitarni turnir 3x3 "Djeca djeci" brojaće 43 ekipe. Kompletan raspored i satnica. Teren 1 SATNICA...

14
dec2018

Zimska rezidba krušaka

Savjete kako orezivati krušku dobili smo od ing. Bojana Kecmana iz “Resora za pruženje stručnih uslu...