Učenica devetog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca Ana Budimčić ušla je među deset najboljih aeromodelara u juniorskoj konkurenciji na rang-listi Međunarodne vazduhoplovne organizacije (FAI).

Ovaj uspjeh Ana je postigla nakon što je proteklog vikenda u Slovačkoj na Hogo kupu osvojila prvo mjesto među 53 modelara iz 15 zemalja, dok je na Zabokrebi kupu zauzela drugu poziciju u konkurenciji 39 takmičara iz 14 zemalja.

- Prvog dana bili su odlični uslovi za let, ali je drugog dana duvao jak vjetar i takmičenje se pretvorilo u tešku borbu sa vremenskim uslovima. To je doprinijelo i da učesnika bude manje u odnosu na prethodni dan. Ali izborila sam se sa vremenskim nepogodama i stigla do priznanja - kaže Ana, koja je zahvaljujući ovim uspjesima osvojila čak 900 poena u svjetskom kupu i skočiće najmanje na deveto mjesto najboljih juniora svijeta za ovu godinu.

Ana je nastupila kao članica Aero kluba “ULL” iz Srpca koji se u Slovačkoj takmičio i u seniorskoj konkurenciji. Sara Budimčić, Anina sestra, zauzela je 13. mjesto, Miljan Borković 23, a otac Ane i Sare Miloš Budimčić 30. mjesto.

Miloš, koji je svojim kćerkama usadio ljubav prema aeromodelarstvu, kaže da do kraja takmičarske sezone ostaje još jedno takmičenje u Sloveniji. 

- Ukoliko Ana ponovo stigne do samog vrha na jednom velikom međunarodnom takmičenju, poput ovog u Sloveniji, postaće najbolji rangirani junior na svjetskoj rang-listi u istoriji BiH - rekao je Miloš, koji je nekadašnji omladinski prvak Jugoslavije u aeromodelarstvu.

On dodaje da Ana ima priliku da nadmaši stariju sestru Saru koja je 2016. godine bila osmi najbolji junior svijeta i koja je kao talentovani sportista dvije godine zaredom bila stipendista Ministarstva porodice, omladine i sporta RS. 

- Već deset godina djelujemo kao ogranak aerokluba “ULL” iz Banjaluke i u protekloj deceniji ostvarivali smo sjajne rezultate širom Evrope, ali tek posljednjih nekoliko godina doživljavamo zlatne trenutke. Trudimo se da popularizujemo ovaj sport među mladima, a od prije nekoliko mjeseci smo krenuli i sa organizovanim panoramskim letovima motornim zmajem iznad Srpca, što je izazvalo veliko interesovanje javnosti - kaže Miloš. 

On ističe da profesionalno bavljenje ovim sportom zahtijeva velike troškove, jer osnovni model košta i do 500 evra, a oni najskuplji više hiljada evra, i uz to moraju imati najmanje jednu rezervnu letjelicu.

Za primjer

Ana Budimčić je uspješna i na drugim poljima pa je tako ove godine bila druga na regionalnom, a četvrta na republičkom takmičenju iz hemije.

Ostvarivala je uspjehe i na takmičenju iz pravoslavne vjeronauke, a član je i školskog hora.

Njena sestra Sara je odlukom Skupštine opštine Srbac dobila prestižno priznanje, Nagradu opštine mladima, koja će joj biti uručena u oktobru na proslavi Dana i krsne slave Srpca. 

/Glas Srpske/

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...