Trening iz izgradnje mira za studente/ce iz Bosne i Hercegovine: 22. 02. – 28. 02. 2019. Mostar, BiH.

Ako si student ili studentica, dolaziš iz Bosne i Hercegovine, osjećaš da tvoje društvo treba da se mijenja, potreban ti je prostor da kažeš svoje mišljenje i čuješ šta to drugi vršnjaci misle o onome što nam se događalo devedesetih u BiH ali i kako danas žive, pozivamo te da pročitaš poziv do kraja i razmisliš da učestvuješ. Došao/la si do momenta kada se pred tobom otvaraju brojna pitanja: kakav smo to “mir” kreirali/e? Kakvom miru težimo? Gdje su i kako prelazimo vidljive i nevidljive granice? Da li dijelimo iste strahove? Kako se nosimo sa stvarnošću koja nas okružuje? Čemu se nadamo?… Ukoliko si spreman/a da kroz sopstvena propitivanja i slušanja drugih, tragaš za odgovorima na ova pitanja i ukoliko si spreman/a da preuzmeš aktivniju ulogu u građenju svoje budućnosti, pozivamo te da se prijaviš na ovaj trening.

Kako izgleda trening iz izgradnje mira za studente/ce?

Na radionicama ćemo se aktivno baviti složenim temama i očekujemo intenzivnu komunikaciju, razmjenu mišljenja, međusobnu kritiku, spremnost na samokritiku, dijalog sa neistomišljenicima i preispitivanje vlastitih uvida i stavova. Ovo je intenzivan sedmodnevni program koji zahtjeva visok stepen motivacije učesnika/ca te njihovu spremnost da aktivno učestvuju u procesu rada.

Ne očekuj klasična predavanja gdje sjediš i slušaš jednog govornika/cu i ne očekuj da ćemo tražiti šta je tačno i pravilno, ali ćemo vrlo intenzivno i interaktivno raditi, aktivno učestvovati, slušati druge i dijeliti svoje mišljenje.

Za sve studente i studentice iz Bosne i Hercegovine (uključujući i studente/ce iz BiH koji studiraju van BiH) ovaj trening predstavlja priliku da oni kao dio studentske populacije prepoznaju u sebi odgovornost za društveno djelovanje, kroz zajednički susret i rad na temama koje se tiču prošlosti i budućnosti poslijeratnog  društva, te međusobne razmjene i refleksije učesnika.

Na treningu ćemo se baviti temama kao što su: suočavanje sa prošlošću, međuetničko nasilje, izgradnja mira, pomirenje, nacionalni identiteti, razumijevanje sukoba i nenasilna transformacija sukoba…

Trenerski tim je sastavljen od pet trenera/ica koji dolaze sa prostora Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, koji se bave mirovnim aktivizmom,  i zaduženi/e su za pripremu i vođenje radionica.

Šta je još važno znati prije popunjavanja upitnika

Ukoliko niste u mogućnosti da učestvujete svih sedam dana intenzivnog i zahtjevnog rada, savjetujemo vam da se ne prijavljujeteovog puta.

Važno je da prije popunjavanja upitnika pažljivo pročitate cijeli ovaj poziv, kako biste dobili jasnu sliku šta je trening i kako izgleda rad, te da procijenite svoje mogućnosti i motivaciju za sudjelovanje.

Podsjećamo da ovaj trening iz izgradnje mira nije prilika za odmor, niti za odlazak na plaćenu ekskurziju. Program je intenzivan i na njemu nije lako učestvovati, te je neophodna visoka motivacija učesnika/ca za rad i ona je važan kriterijum pri odabiru prijava.

Dosadašnje iskustvo govori da se za svaki trening prijavi mnogo više od 20 osoba, koliko je mjesta u jednoj grupi. Imajte u vidu da se u procesu selekcije trenerski tim vodi različitim kriterijima – jasna motivacija, ravnomjerna geografska, rodna, dobna zastupljenost. Stoga popunite vašu prijavu pažljivo i sadržajno  odgovorite na sva pitanja.

Tehničke i logističke informacije

Trening će biti održan u Mostaru gdje će za sve učesnike/ce biti osiguran smještaj u dvokrevetnim sobama, sa doručkom, ručkom i večerom, i dvije kafe pauze dnevno. Troškove smještaja, hrane, puta i potrebnih materijala za rad pokriva organizator. Dodatne logističke informacije proslijedit  ćemo vam nakon odabira prijava.

22. februar/veljača je dan za dolazak u Mostar. 28. februar/veljača je dan za odlazak.

Radna satnica

9:30 – 13:00 Prijepodnevna radionica (sa pauzom za kafu od 20 minuta)

13:00 – 16:30 Pauza za ručak i odmor

16:30 – 20:00 Poslijepodnevna radionica (sa pauzom za kafu od 20 minuta)

Princip prijavljivanja:

Ukoliko želite sudjelovati u ovom programu, molili bismo vas da popunite online upitnik najkasnije do 04.02.2019. godine.

Molimo  vas da upitnik iscrpno popunite jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija.

 

upitnik studentski trening

 

Ukoliko u roku od dvije minute ne dobijete e-mail sa potvrdom da je vaša prijava primljena, molimo vas da nam je proslijedite ponovo ili nas kontaktirate na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Zbog velikog broja prijava koje nam redovno stižu, nismo u mogućnosti pozvati sve zainteresovane, već moramo raditi odabir pristiglih prijava. Biće odabrano 20 prijava. O ishodu vaše prijave obavijestićemo vas 08.02.2019. godine.

 

Za sve dodatne informacije i nedoumice javite se na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

/nenasilje.org/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jun2019

Realizovana akcija za odlazak...

Samo par sati nakon što su objavili da pokreću dvije akcije za volonterku i njenu porodicu, članovi...

18
jun2019

Isporučena pomoć za Stupare iz...

U decembru 2018. godine stigla je još jedna pomoć za porodice u Republici Srpskoj, a ovaj put pomogl...

18
jun2019

Obogaćena pozorišna scena Grad...

Nedavnim formiranjem Javne ustanove „Grad pozorište“, ova umjetnost dobila je važnu ulogu u gradskoj...

18
jun2019

U Kruškiku održano druženje dj...

Kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Kruškiku danas je održano druženje djece sa poteškoćama u razv...