Sada već tradicionalno uoči Nove godine na svim fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci održavaju se studentski izbori za studentske predstavnike u Studentskom parlamentu Univerziteta u Banjoj Luci, kao i naučno-nastavničko vijeće.

Sigurno najviše pažnje privlače izbori na Fakultetu političkih nauka, što zbog činjenice da sam i sam student istog fakulteta, što zbog toga jer se u medijima nakon prošlogodišnjih izbora upravo najviše pričalo o rezultatima s ovog fakulteta.

Jedno mjesto je ove godine, kao i prošle, u Studentskom parlamentu za studente FPN-a, a kandidata su dva.

Pod rednim brojem 1 je student treće godine politikologije i predsjednik Studetske organizacije FPN-a, Ljubinko Jović. Dok je pod rednim brojem 2 na listi, takođe student treće godine studijskog programa politikologija i predsjednik Kluba studenata FPN-a, Milan Unčanin.

Nakon mnogo godina konačno se može reći da na FPN-u gledamo istinski derbi i jednu fer i poštenu kampanju.

Prvi svoj dodir sa studentskim izborima imao sam 2015.godine, kao student druge godine (za prvu godinu nismo bili dovoljno informisani, da smo uopšte išta znali o izborima.), tada je FPN imao tri svoja predstavnika u Studentskom parlamentu.

Od trojice predstavnika FPN-a u periodu od decembra 2015.godine do decembra 2016.godine, sami studenti su po hodnicima istog fakulteta mogli sresti eventualno jednog  predstavnika kojeg su birali, ostalu dvojicu niti je ko vidio po hodniku, niti su ih kolege viđale na predavanjima.

Jedan od pomenute trojice je nakon nastavnih neuspjeha na jednom fakultetu, upisao FPN, da bi i dalje nastavio s nastavnim neuspjesima. Zanimljivo je da su od trojice tadašnjih predstavnika FPN-a u Studentskom parlamentu, dvojica napustila fakultet, a jedan se još vodi kao “vječiti” student.

Derbiji između Kluba studenata i Studentske organizacije FPN-a, traju nekoliko godina, a na izborima 2016. ubjedljivo su slavili kandidati SOFPN-a, Ilić i Kovačević. Za protivnika su imali “vječite” studente, koji već skoro deceniju studiraju, ali bez obzira na iskustvo, nisu mogli protiv tada već odličnih studenata politikologije i sociologije. Ilić je do danas diplomirao, a Kovačević će uskoro, dok njihovi tadašnji protivnici i dalje usvajaju znanja na FPN-u.

Prošla godina donijela je mnogo skandala vezanih za Studentski parlament, što se i rezultiralo na izbore na FPN-u. FPN je mogao da računa na samo jednog svog predstavnika u drugom najvećem studentskom tijelu. Klub studenata je za kandidata prošle godine nominovao Unčanina, dok je kao “grom iz vedra neba” nezvanični kandidat SOFPN-a bila studentica (Puljarević), koja je pominjana u mnogim skandalima vezanim za tu generaciju Parlamenta. Svoj rad u Parlamentu, zbog loših nastavnih rezultata nije mogla nastaviti kao predstavnik PMF-a, pa se hitro prebacila na Fakultet političkih nauka i nakon samo mjesec dana boravka, htjela biti njihov predstavnik.

Iako se nakon prošlogodišnje ubjedljive pobjede Unčanina, digla i “kuka i motika” od strane opozicionih medija, koji su pisali da poraz Puljarevićeve, kao člana MSD-a, znači i poraz vlasti na oktobarskim izborima, to je bilo samo kupljenje klikova i lajkova od njih samih. Studenti FPN-a su prošle godine samo podržali kolegu koji se pokazao i na nastavnim i van-nastavnim aktinostima i kojeg su uvijek mogli sresti pod krovom FPN-a u Kampusu.

Ove godine je situacija je nešto drugačija i Studentska organizacija i Klub studenata su nominovali kao svoje kandidate ,najjače igrače što imaju. Ljubinko Jović kao “furija” čisti ispite iz treće godine sa skoro prosjekom “9” i već je na korak od četvrte godine. Kolege ga uvijek mogu sresti na hodniku, redovan je na predavanjima, a dokazao se i na aktivnostima van nastave, vodeći Studentsku organizaciju (SOFPN).

Ista stvar je i sa dosadašnjim članom Studentskog parlamenta Unčaninom. Korača ka četvrtoj godini, van nastave i na nastavi pokazuje ono što zna i kao i Jović pokazuje kako biti aktivan i dobar student.

Kako god, neka bolji pobijedi, studenti FPN-a sada bar znaju da imaju dva kvalitetna kandidata.

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jun2019

Realizovana akcija za odlazak...

Samo par sati nakon što su objavili da pokreću dvije akcije za volonterku i njenu porodicu, članovi...

18
jun2019

Isporučena pomoć za Stupare iz...

U decembru 2018. godine stigla je još jedna pomoć za porodice u Republici Srpskoj, a ovaj put pomogl...

18
jun2019

Obogaćena pozorišna scena Grad...

Nedavnim formiranjem Javne ustanove „Grad pozorište“, ova umjetnost dobila je važnu ulogu u gradskoj...

18
jun2019

U Kruškiku održano druženje dj...

Kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Kruškiku danas je održano druženje djece sa poteškoćama u razv...