SARAJEVO - Radne ponude za 56 studenata iz BiH, koji su dostavili ispravne prijave za ferijalni rad u Njemačkoj, počeće stizati u maju, nakon čega će poslodavci direktno kontaktirati studente i ponuditi im poslove, izjavio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

"Ove godine je krajem februara završen proces prikupljanja prijava, a 56 studenata je dostavilo ispravne prijave. Spisak sa njihovim imenima je objavljen na veb-stranici Agencije, te su oni obaviješteni da mogu očekivati da ih poslodavci direktno kontaktiraju", rekao je Bandić.

Prema njegovim riječima, dobar dio studenata koji dobiju priliku da rade preko programa ferijalnog rada studenata u Njemačkoj, ostave dobar utisak kod poslodavaca i u narednim godinama nastave sezonski rad u toj zemlji, tako što ih direktno kontaktiraju poslodavci, saopšteno je iz Agencije.

"Mogu reći da je ovo jako dobar program, gdje mladi ljudi imaju priliku da steknu radno iskustvo, zarade novac za nastavak studija, usavrše njemački jezik i razviju radne navike", naglasio je Bandić, dodavši da u posljednjih pet godina oko 30 studenata iz BiH godišnje ode na rad u Njemačku.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH od 2005. godine sprovodi program ferijalnog rada studenata u Njemačkoj. Program je namijenjen onima koji su redovni studenti univerziteta i visokih škola u BiH, koji nisu upisani u posljednju godinu studija, te koji imaju dobro vladanje njemačkim jezikom i spremni su za rad u periodu koji nije kraći od dva mjeseca.

Agencija svakog decembra putem svoje veb-stranice objavi javni poziv za program ferijalnog rada u Njemačkoj za narednu godinu. Za ovu godinu bila je odobrena kvota za 150 studenata i rok za prijavu je bio do 20. februar.

/Srna/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

24
mar2019

Pobjeda Bisera za bijeg sa dna...

Uzbudljivo je ovog vikenda bilo na terenima Područne lige Gradiška. Na rasporedu je bilo 15. kolo, a...

24
mar2019

''Pozdrav proljeću'' okupio 20...

Tradicionalni planinarski pohod “Pozdrav proljeću” danas je na Kozari okupio oko 2.000 planinara iz...

24
mar2019

Marko je najmlađa žrtva NATO b...

Djetinjstvo i život dvogodišnjeg Marka Simića nesrećno su se završili kobnog 31. maja 1999. godine k...

24
mar2019

Jedinstvo deklasiralo Polet

Fudbaleri žeravičkog Jedinstva u okviru 18. kola Druge lige Republike Srpske grupa Zapad upisali su...