Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo objavilo je danas konačne rang-liste stipendista koji su aplicirali na konkurse i prema kojima će biti dodijeljeno ukupno 1.000 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj.

"Za stipendiranje ovih studenata budžetom je predviđeno dva miliona maraka.  Stipendija iznosi 2.000 maraka po studentu i isplaćuje se u 10 mjesečnih rata. U kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeljene su 692 stipendije i to studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta 563 stipendije, studentima drugog ciklusa studija 68 stipendija i studentima trećeg ciklusa studija 22 stipendije", izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević na konferenciji za novinare održanoj danas u Ministarstvu.

On je naglasio da je 39 stipendija dodijeljeno studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta, a u kategoriji „ostali studenti" prvog ciklusa studija dodijeljeno je 276 stipendija.

"Kad je riječ o studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske, na podršku Ministarstva mogu da računaju 24 studenta, kao i osam studenata sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica", dodao je Rajčević.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske i ministarstvo na čijem je čelu  opredijeljena da podržava studente koji žele da upišu i okončaju svoje studije na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

"Želimo što veći broj visokoobrazovanih ljudi koji će doprinijeti novom modelu razvoja Republike Srpske, a to je prije svega ekonomija zasnovana na znanju", rekao je Rajčević.

Načelnica Odjeljenja za studentski standard u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Jovana Simić je napomenula da se na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj za 2019. godinu prijavilo 1.383 studenta. Uslove konkursa nije ispunilo 263 studenta, dok je njih 120 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

"Potpisivanje ugovora sa studentima kojima je dodijeljena stipendija u kategoriji studenata sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske obaviće se u petak, 29. marta i ponedeljak 01. aprila 2019. godine, od devet do 16 časova u Odjeljenju za studentski standard, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, dok će ostali dobiti rješenja o dodjeli stipendije na adresu koju su dostavili", dodala je Simićeva.

Prema njenim riječima, studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija od drugog javnog izvora stipendiranja, imali su mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju i to u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će mu biti obustavljena.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić je istakla da Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo dodjeljuje finansijsku pomoć studentima koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj,  na studijskim  programima čiji su izlazni profili Zaključkom Vlade RS utvrđeni kao deficitarni.

"Na I i II ciklusu studija to su studijski programi matematika, fizika, matematika i informatika,  matematika i računarstvo i matematika i fizikaPravo na finansijsku pomoć imaju studenti koji su upisali prvu godinu, na prvom ciklusu studija, koji su položili najmanje dva ispita i upisali drugi semestar, kao i studenti druge, treće i četvrte godine studija koji nisu obnovili nijednu godinu studija. Pravo na finansijsku pomoć imaju i studenti koji su upisali pomenute studijske programe na II ciklusu studija i koji nisu obnovili nijednu godinu studija na drugom ciklusu studija", objasnila je Pejićeva.

Ona je dodala da Ministarstvo dodjeljuje finansijsku pomoć studentima koji su upisali matematiku na III ciklusu studija ako nisu obnovili nijednu godinu studija na ovom ciklusu studija. Uslov je da studenti imaju prebivalište u Republici Srpskoj.

"Pravo na finansijsku pomoć imaju i apsolventi koji ispunjavaju već pomenute uslove. Mjesečni iznos finansijske pomoći je 200 KM i dodjeljuje se 10 mjeseci, a važno je istaći da pravo na finansijsku pomoć imaju i studenti koji su ostvarili  pravo na stipendiju Ministarstva", naglasila je Pejićeva.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

17
okt2019

"Oko 100.000 djece u BiH...

Organizacije koje se bave humanitarnim radom navode da je broj siromašnih u BiH iz dana u dan sve ve...

17
okt2019

Besplatne kese postaju prošlos...

Iako će Evropska unija 2021. godine potpuno zabraniti upotrebu pojedinih proizvoda od plastike, u Sr...

17
okt2019

Uhapšen u Gradišci zbog izdrža...

Na graničnom prelazu Gradiška, pri ulasku u BiH uhapšena osoba M.P, za koje je provjerama utvrđeno d...

16
okt2019

Murali unijeli svježinu u srce...

Mladi, akademski slikari Milan Jožić i Nenad Balta oslikali su motive Gradiške u prošlosti na zidovi...