Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka uputila je protestni dopis rektoru Univerziteta u Banjoj Luci zbog novog promotivnog videa, koji kako kažu diskriminiše ovaj fakultet, na kojem je sniman istoimeni videa.

Dopis prenosimo u cjelosti.

"Poštovani,
Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka, ovim putem, u ime organizacije i svih studenata Fakulteta izražava nezadovoljstvo i protest povodom nedavno objavljenog promotivnog videa Univerziteta u Banjoj Luci.

Mi kao studenti Fakulteta političkih nauka i studentski predstavnici shvatamo značaj reklame i promocije i potpuno je podržavamo. Međutim, smatramo da je sramno snimiti video na Fakultetu političkih nauka, pomenuti 28 studijskih programa, a pri tome ne uključiti niti jedan studijski program sa Fakulteta poltičkih nauka. Ovakvim pristupom se stiče utisak manje vrijednosti i nebitnosti našeg fakulteta i njegovih studenata.

Pored studijskih programa na Fakultetu političkih nauka (socijalni rad, politikologija, novinarstvo i komunikologija i sociologija), mjesta u pomenutom videu nisu dobili ni studijski programi za istoriju, filozofiju, psihologiju, bezbjednost, srpski jezik i drugi.

Smatramo da se ovaj propust treba ispraviti u cilju jednakog vrednovanja svih organizacionih jedinica i njihovih studenata.
Takođe, brisanje komentara na zvaničnoj stranici Univerziteta na društvenoj mreži Facebook, jednog našeg studenta, koji je kritikovao zanemarivanje studijskih programa društvenih nauka smatramo sramnim i nedopustivim činom. Cenzura ne smije biti prisutna na Univerzitetu, koji poštuje demokratske vrijednosti i kulturu dijaloga.

S poštovanjem"

Studenti Fakulteta političkih nauka su vidno nezadovoljni ovim spotom, navode čak i da na reklamnim fotografijama za njihov fakultet se nalaze studenti glume i manekeni, a ne njihove kolege, pa se pitaju zbog čega se nalaze u podređenom položaju u odnosu na druge studente.

Svoje viđenje na društvenoj mreži ostavio je i student treće godine, Siniša Simikić.

"Nije to problem samo ovog spota, nego je to kontinuirana politika Ministarstva naučnotehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva, jer se gotovo svakodnevno šalju poruke da ,,tržišno neusklađeni" studijski programi ne treba ni da postoje. Da li naš Univerzitet obrazuje naučnike ili ,,stručnjake"? Tržištu nedostaje vozača, tesara, zidara, pa ako Ministarstvo već usklađuje sve sa tržištem predlažem osnivanje Fakulteta za sve i svašta. Još jednom, sramota!"

Fakultet političkih nauka prije nekoliko dana je proslavio deset godina postojanja, ali sigurno je da se nadao boljem "poklonu" od ovoga.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jun2019

Realizovana akcija za odlazak...

Samo par sati nakon što su objavili da pokreću dvije akcije za volonterku i njenu porodicu, članovi...

18
jun2019

Isporučena pomoć za Stupare iz...

U decembru 2018. godine stigla je još jedna pomoć za porodice u Republici Srpskoj, a ovaj put pomogl...

18
jun2019

Obogaćena pozorišna scena Grad...

Nedavnim formiranjem Javne ustanove „Grad pozorište“, ova umjetnost dobila je važnu ulogu u gradskoj...

18
jun2019

U Kruškiku održano druženje dj...

Kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Kruškiku danas je održano druženje djece sa poteškoćama u razv...