Rečenica: “Bolje bi ti bilo da učiš”, je verovatno jedna od najčešće ponavljanih u porodicama sa decom školskog uzrasta. Škola obezbeđuje bolji i lakši posao, više novca, veći ugled u društvu, ukratko lagodniji život, a to je baš ono što svi želimo za svoju decu. Džaba znanja i veštine ako nemaš papir da to i dokažeš.

To su nama govorili naši roditelji, verovatno i njima njihovi, pa je red da nastavimo u istom stilu, čuvajući tradiciju. Jedno što je u vreme kad smo mi slušali te iste, dosadne poruke, nama bilo jednostavnije da u njih poverujemo – život i stvarnost davali su našim roditeljima za pravo. Bilo je očigledno da najbolje žive i najviše uspeha, ugleda i para imaju oni sa najviše škole. Nisi morao da budeš ekspert za socijalne analize, dovoljno je bilo da se osvrneš oko sebe, pogledaš kako živi komšiluk, rodbina, kako se ko snašao – i bilo je jasno.

Ako si više verovao medijima (nemojte se smejati, tada su mnogi ljudi, čak i mladi, zaista verovali medijima) situacija je bila slična – medijske zvezde, ljudi o kojima se pisalo u superlativima bili su visoko obrazovani. Godinama najuspešnija reprezentacija bivše nam zemlje bili su košarkaši, a oni su svi ili imali fakultet ili su bili uspešni studenti.

A onda se mnogo toga promenilo – brzo, efikasno i temeljno. Današnja omladina je u najmanju ruku zbunjena. Jer roditelji i dalje smaraju o školi, a deca lepo vide da uspešni, bogati i moćni nemaju nikakvo obrazovanje. Neki se time i ponose, a drugi su na brzinu pokupovali diplome da zadovolje formu. Većina današnjih medijskih zvezda (nebitno je da li se radi o estradi, sportistima ili političarima) ne ume ni da govori, ni da piše, ni da se ponaša.

Jedan, jedini, tužan argument, imamo mi roditelji koji pokušavamo da motivišemo decu da dobace do diplome: “Ako budeš dobar u školi, lakše ćeš naći posao u inostranstvu”.

Ponavljamo ovu mantru a sve gutamo knedle… Valjda će se uskoro sistem vrednosti ponovo resetovati? Ili možda neće?

Pa, izgleda da neće! Vest od pre neki dan izgleda bukvalno ovako: “Srbija će sledeće godine dobiti prve stručnjake sa završenim kratkim programom studija u trajanju od 3 do 18 meseci, izjavio je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić. (Autor: Tanjug)”

Ko sad smisli kako da motiviše dete da uči, iako može da dobije fakultetsku diplomu za samo tri meseca, taj je car!

/Jelena Novaković/Lola magazin/

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
avg2019

Foto dana: Bil Klinton u halji...

Nakon što je objelodanjeno da se milijarder optužen za pedofiliju Džefri Epstajn ubio, što je jedna...

18
avg2019

Stanje na graničnom prelazu u...

Na većini graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini danas je prevladavala gužva. Gradiška posebno pred...

18
avg2019

Na većini graničnih prelaza gu...

Pojačan saobraćaj vozila i duža zadržavanja ovoga jutra bilježe se na izlazu iz BiH na graničnim pre...

17
avg2019

Okupili se nekadašnji članovi...

Nekada su gradiška ali i ostala sela u Bosni i Hercegovini imala dosta više života. Živost se osjeti...